Dan državnosti 25. junija

117

Dan državnosti je slovenski državni praznik, ki se praznuje 25. junija, in je dela prost dan v Republiki Sloveniji. Obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija ob neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudska armade začela slovenska osamosvojitvena vojska, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Dan državnosti se ne sme zamenjati z dnevom samostojnosti in enotnosti, ki se praznuje 26. decembra v spomin na 26. december 1990, ko so bili razglašeni rezultati plebiscita, na katerem je 88,5% Slovencev glasovalo, da Slovenija postane suverena in neodvisna država.

Dne 25. junija 1991 je izšla številka 1 Uradnega lista Republike Slovenija, v kateri je pod številko 4 izšla Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenija (TUKAJ), pod številko 7 pa Deklaracija ob neodvisnosti Republike Slovenije (TUKAJ).

Vsako leto na predvečer praznika je praznovanje potekalo na Trgu republike, od leta 2011 pa poteka na Kongresnem trgu.

image_pdfimage_print