Brali smo

111

KOPER — Policisti so pri varovanju meje na območju Policijske uprave Koper v zadnjih štiriindvajsetih urah prijeli in obravnavali oseminštirideset ilegalnih migrantov in sicer: pri Tuljakih dvaintrideset (enega državljana Afganistana, dvanajst državljanov Bangladeša in devetnajst državljanov Pakistana), v Sežani dva državljana Pakistana, pri Starodu tri državljane Iraka in tri državljane Irana, pri Sočergi tri državljane Pakistana, v Rodiku enega državljana Pakistana, pri Podgorju štiri državljane Nepala. Postopki še potekajo.

MELBOURNE — V avstralski državi Victoria na jugozahodu države so dejali, da vstopajo v sedemdnevno obdobje zapiranja, saj so se ponovno pojavili novi primeru koronavirusa, ki pa naj bi izhajali iz bolj nalezljivih različic. To pa pomeni, da bo takšno zapiranje vplivalo na delo in potovanje sedem milijonov državljanov.

LONDON — Če je poročilo pristojne agencije v Združenem kraljestvu trdilo, da se po ulicah v državi potika okoli 300 tisoč pedofilov, ki predstavljajo nevarnost za otroke, je letos ta številka po ocenah NCA presegla 800 tisoč posameznikov, kar je skoraj trikrat toliko, kot so ugibali v preteklosti.

WASHINGTON — Ameriška študija glede učinkovitosti cepiv proti covidu-19 je razkrila, da je med januarjem in aprilom letos, le približno 0,01 odstotka ljudi, ki so bili cepljeni proti covidu-19, zbolelo za covidom-19. Takšen rezultat nedvomno dokazuje, da je cepivo proti covidu-19 zelo učinkovito.

LJUBLJANA — Kdor je gledal posnetke protestov v petek, 28. maja, je lahko ugotovil, da ta vstaja ni bila “vseslovenska“, ampak “protislovenska”. Sicer pa od levičarskih možganskih maloposestnikov, ki kaj takega skličejo, česa drugega ni pričakovati.

LJUBLJANA — Od 143 projektov, prijavljenih na razpis Ministrstva za kulturo za sofinanciranje medijskih vsebin, ki znaša 2.651.647 evrov, je sredstva prejelo 69 projektov. Levičarje moti, da so sredstva za sofinanciranje, med drugim prejeli tudi Nova24TV, Nova obzorja, Zavod Iskreni in Družina, medtem ko so Dnevnik, Delo in Radio Študent izviseli. DNS ima dolg nos, ker naj bi sredstva prejeli tudi mediji, ki so jih ustanovili člani SDS, ali pa so svetovnonazorsko blizu stališčem katoliške Cerkve.

ADDIS ABABA — Etiopski vojaki in njihove zavezniške čete iz Eritreje naj bi bili v separatistični regiji Tigray, ki leži na severu Etiopije, v zadnjih mesecih pobili vsaj 78 duhovnikov Etiopske ortodoksne cerkve. Podatki o tem naj bi izhajali iz pisma, napisanega 15. aprila, ki je pred kratkim prišlo v javnost. Pismo je bilo naslovljeno na Svet Etiopske ortodoksne cerkve in opisuje poboje več duhovnikov in drugega cerkvenega osebja, do katerih naj bi bilo prišlo v zadnjih petih mesecih.

KOPER — Preko vikenda 30. maja so v primorski regiji ujei in obravnavali kar 97 migrantov.

LJUBLJANA — Ljubljaanska borza je med najdonosnejšimi na svetu, poročajo Finance. Kdor je v začetku leta kupil slovenske delnice, je naredil dober posel. Indeks ljubljanske borze je od januarja najhitreje rastoči evropski indeks in osmi na svetu. Še ena klofuta levičarjem in protestnikom.

LJUBLJANA — Kljub koronakrizi nekatera podjetja iščejo nove kadre. Turki iščejo strokovnjake za drugi tir; službe tudi v Banki Slovenije, Sparu, Leku, Toyoti …

LJUBLJANA — Prihodnost potovanj po stari celini so vlaki, ne letala ali avtomobili. Vzrok zrok je predvsem v zmanjšanju emisij, vse več držav prepoveduje kratke polete. Vendar pa so nočni vlaki vse močnejša konkurenca tudi na daljših poteh, recimo od Dunaja do Amsterdama.

MOSKVA — Ženske so v Osrednji Aziji po tradiciji zelo tihe in pokorne. Zdaj pa začenjajo povzdigovati svoj glas. V Kirgizistanu zasedajo mnoga administrativna mesta, v Kazahstanu pa feministke protestirajo brez strahu pred moškim nasiljem.

VATIKAN — Papež Frančišek je z Apostolsko konstitucijo Pascite gregem poostril kazni za nekatere prestopke današnjega časa: kaznovan bo, kdor “sprejema darove”, da bi dosegel neko ilegalno dejanje ali opustitev; duhovnik, ki stori kak zločin proti 6. Božji zapovedi z mladoletnim; pa tudi kdor bi poskušal podeliti duhovniško posvečenje ženski.

LJUBLJANA — Eden najbolj vidnih predstavnikov levičarjev in neuradnih organizatorjev protestov je tudi fužinski hip hoper Zlatko (Zlatan Čordić), ki je 28. maja žalil predsednika države Boruta Pahorja in predsednika vlade Janeza Janšo. S svojim izrazoslovjem je dokazal, da je enak Miloševićevim mitingašem: vulgaren, nestrpen in primitiven.

LJUBLJANA — V koronskem letu 2020 je stopnja varčevanja slovenskih gospodinjstev poskočila na rekordno raven. Ne le, da je precej presegla povprečje EU, ob koncu prejšnjega leta je bilo še ravnanje pregovorno varčne švabske gospodinje manj skopuško.

VATIKAN — Papež Frančišek je imenoval za novega nuncija v Kanadi nadškofa Ivana Jurkoviča, dosedanjega stalnega opazovalca pri Uradu Združenih narodov in Specializiranih institutih v Ženevi.

MUMBAI — V Mumbaiu in nekaterih drugih delih Indije je cena bencina prvič prestopila prag 100 rupij, kar je 1,12 € za liter. V enem samem mesecu je doživela 18 podražitev. V Indiji se boje, da bo ta podražitev še povečala gospodarsko krizo, ki jo je s seboj prinesla pandemija.

image_pdfimage_print