Brali smo

43

BERLIN — V Nemčiji so od 19. maja prepovedane tri skupine, ki naj bi zbirale denar za družine borcev libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah. Obenem je nemška policija davi izvedla vrsto racij na njihovih lokacijah po vsej državi. Hezbolah uživa podporo Irana in je pomemben nasprotnik Izraela v regiji.

PYONGYANG — Kim Jong-un je prepovedal uporabo kitajskih zdravil v bolnišnicah v Pyongyangu. To velja tudi za cepiva proti Corona-19. Vzrok: nek visok funcionar je umrl v bolnišnici potem, ko je vzel kitajsko zdravilo.

ŽENEVA — Zaradi pandemije covida-19 je umrlo od dvakrat do trikrat več ljudi, kot kažejo uradni podatki smrtnih žrtev te bolezni, ocenjuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po uradnih podatkih WHO je covid-19 doslej zahteval 3,4 milijona življenj – a v resnici naj bi bila številka med 6 in 8 milijoni smrtnih  žrtev.

SYDNEY — V Avstraliji je nek moški ubil roparja, ki je vlomil v njegovo hišo, nato pa njegovo truplo hranil kar 15 let. Neznosen smrad je prikrival z na desetine osvežilcev zraka. Grozljiva zgodba je prišla na dan ob uradnem mrliškem pregledu v Sydneyju.

LONDON — Da progresivci v zasledovanju svoje “prebujenske” agende nikoli ne počivajo, te dni dokazujejo pri britanskem levičarskem Guardianu, kjer so na muho vzeli jabolčno pito. Ta dokaj preprosta, a zato nadvse okusna domača sladica naj bi bila rasistična.

NEW DELHI — Kapucin p. Matej, ki zbira podatke, je ugotovil da je v Indiji do 21. maja zaradi Covida-19 umrlo že 168 duhovnikov in 143 redovnic.

LJUBLJANA — Ob komunističnem manifestu v levičarski reviji Global, da so zasebne šole so nekaj sprevrženega, je zapiusal premier Janez Janša: »Komunistični manifest: za vzpostavitev komunizma je treba uničiti družino, narod, zasebno lastnino, vero in zasebno šolstvo. Kulturni marksisti na Spletni Mladini nadaljujejo staro totalitarno izročilo.«

LJUBLJANA — Plačani migranti iz Sirije, Pakistana in še od kje, so bili v petek, 21. maja zvečer, akterji protesta sredi Ljubljane. Navodila jim je dajal organizator Jaša Jenull. Jenull je pripadnik levičarske srenje, človek, pripet na državne jasli, in sin vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla, ki je doslej za globoko državo opravil že veliko dela. Jenull je tudi miljenec Tanje Fajon iz stranke SD in njene družbe.

LJUBLJANA — »Naravovarstveniki se zaletavajo v vsako investicijo, ne skrbi jih pa onesnaževanje življenjskega okolja,« je izjavil Jože Mlakar, pedagog, publicist, koordinator civilne iniciative Prebudimo Slovenijo.

BLED — Društvo za podvodne dejavnosti Bled je v okviru že tradicionalne čistilne akcije Blejsko jezero in njegovo okolico očistilo za približno pol tone odpadkov. Poleg odpadkov so letos iz jezera odstranjevali tudi tujerodno školjko potujočo trikotničarko, s čimer so prispevali k uravnoteženosti jezerskega ekosistema.

BERLIN — Navkljub prepovedi, so se v Nemčiji čez binkoštni vikend odvijali neprijavljeni protesti proti koronaukrepom. Za razliko od shodov v Sloveniji, je nemška policija aretirala več sto ljudi, ob tem pa so oblasti sporočile, da se bo število aretiranih še občutno povečalo. Več policistov je bilo med opravljanjem dolžnosti ranjenih. Nemčija ima trenutno boljšo epidemiološko sliko od Slovenije.

WASHINGTON — Po trditvah v poročilu ameriških obveščevalcev naj bi trije uslužbenci Wuhanskega virološkega inštituta že novembra 2019 tako zelo zboleli, da so potrebovali bolniško oskrbo. Tako počasi le prihajajo na plano dokazi, da je za pandemijo covida-19, kriva Kitajska. Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je trdila, da so za virus krivi Kitajci, kar je sedaj potrdilo tudi poročilo ameriških obveščevalcev.

KINŠASA — V Demokratični republiki Kongo je v soboto zvečer izbruhnil eden od najdejavnejših vulkanov na svetu, vulkan Njiragongo. Lava je v današnjih zgodnjih jutranjih urah dosegla mesto Goma, zaradi česar je mesto zapustilo že na tisoče ljudi. V zadnjem večjem izbruhu vulkana leta 2002 je umrlo več kot sto ljudi.

BRUSELJ — EU Belorusiji blokirala tri milijarde investicijskih sredstev, dokler se država ne demokratizira. Voditelji 27 evropskih držav so se odločili prekiniti vse zračne linije z Belorusijo. Vsem beloruskim letalskim prevozom tako ne bo dovoljeno pristajanje kjerkoli znotraj držav EU. Dogodek se je zgodil po tem, ko so beloruske oblasti letalo, ki je bilo namenjeno v Litvo, preusmerili v Minsk. Letalo je bilo preusmerjeno v Minsk pod pretvezo, da jim grozi bomba, na krovu pa so aretirali opozicijskega aktivista Romana Protasevicha.

WASHINGTON — NLP-ji so resnični! Pentagon in ameriške obveščevalne agencije bodo junija objavile prvo uradno javno poročilo o tem, kaj vse ameriška vlada ve o fenomenu neznanih letečih predmetov (NLP), kar ni več téma, zaradi katere bi bil vojak ali politik ob kariero, če o njej spregovori. V zadnjem času je bilo preveč poročil o nenavadnih srečanjih vojaških pilotov z NLP.

LJUBLJANA — Po celodnevni razpravi v Državnem zboru 26. maja je ustavna obtožba Janeza Janše padla: zanjo je bilo 42 poslancev, proti njej pa 44.

SEUL — Ne le Vietnam in Filipini, tudi Južna Koreja je javno obtožila Kitajsko, da njene ribiške ladje tatinsko ribarijo v njihovih teritorialnih vodah. Kadar vidijo, da jih bodo domačini ujeli, zmečejo ves ulov v morje in pustijo za sabo umazanijo in okoljsko uničevanje.

image_pdfimage_print