Brali smo

23

BEIJING — Prodaja pametnih telefonov na Kitajskem drastično pada, ker manjkajo mikročipi za njihovo produkcijo. To je posledica bojkota Združenih držav. Kitajski velikan Huawei nadzoruje samo 4% svetovnega tržišča.

LJUBLJANA — “Genialna” ugotovitev Protikorupcijske komisije: več kot milijon evrov, ki jih je prejel predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel za popoldansko delo – za katero ni mogel predložiti soglasja iste komisije – v letih 2016 do 2020, niso pridobitna dejavnost.

CELOVEC — Sredi maja je knjiga “Noriško kraljestvo”, ki jo je pred leti izdal Janez Janša, izšla v nemškem prevodu. Njen nemški naslov je “Das Königreich Noricum”, za nemško govoreči trg pa jo je izdala celovška Mohorjeva družba. Razlog za prevod v nemščino je veliko povpraševanje za knjigo, zlasti v Avstriji.

BUDIMPEŠTA — Več kot polovica madžarskih mladostnikov med 16. in 18. letom starosti se je prijavila na cepljenje. V svojem rednem petkovem jutranjem radijskem intervjuju je madžarski premier Viktor Orban to cepljenje mladih razglasil za brez primere v Evropi, in da bo nadaljnja omilitev ukrepov sledila potem, ko bo cepljenih 5 milijonov prebivalcev te države, kar bi lahko dosegli že maja.

IDRIJA — V večernih urah 13. maja so bili s strani člana Lovske družine Jelenk policisti obveščeni o srečanju občanov z medvedom na glavni cesti med Spodnjo Idrijo in Dolenjo Trebušo, in sicer pod zaselkom Spodnja Kanomlja (občina Idrija). Medved se je ob srečanju z ljudmi prestrašil in stekel čez bližnji potok v gozd. O srečanju z divjo zverjo so bile obveščene tudi druge pristojne službe. 

RIM — Italija je na čelo državne varnostno-obveščevalne službe (DIS) prvič imenovala žensko, karierno diplomatko Elisabetto Belloni. 62-letna Bellonijeva, ki je bila že pred tem prva ženska na nekaterih ključnih položajih na italijanskem zunanjem ministrstvu, bo zdaj vodila italijansko varnostno-obveščevalno službo (DIS), ki neposredno poroča vladi.

LJUBLJANA — V Judovski skupnosti Slovenije so ostro obsodili izjavo Levice, ki dejanja Izraela enačijo s fašizmom. “Po definicij antisemitizma, ki jo uporablja slovenska delegacija pri IHRA in ameriški State Department  je primerjanje ali enačenje dejanj države Izrael z nacizmom ali fašizmom, antisemitizem,” so pojasnili v JSS. Tudi v Evropski komisiji so postali zaskrbljeni nad naraščajočimi pozivi antisemitizma. “To so jasne manifestacije antisemitizma, ki jih je treba glasno obsoditi,” je zapisal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

LJUBLJANA — Kot je Novi24tv neuradno povedala ena od socialnih delavk v Ljubljani, kamor Palestinci zahajajo po socialno pomoč, se muslimani v Sloveniji vse bolj radikalizirajo. Še posebej agresivni in sovražno razpoloženi postajajo v zadnjih dneh, potem ko je teroristična organizacija Hamas z raketami napadla Izrael, ta pa je odgovoril. Odkrito naj bi govorili, da se je treba Sloveniji zaradi izraelske zastave maščevati. “Prava poplava groženj je,” je povedala.

LJUBLJANA — Hišni analitik POP TV Alem Maksuti slovenske osamosvojitelje označil za teroristično organizacijo – vrstijo se pozivi za njegov izgon iz države.

NEW DELHI — Indijci verjamejo, da jih bodo pred covidom obvarovali kravji iztrebki. Zdravniki: nehajte! Toda ker so zdravstvene razmere v tej veliki državi zelo slabe, ljudje vztrajajo pri teh “kravjih obredih”, ki so različni; ponekod se s kravjimi iztrebki namažejo po telesu, ponekod se namakajo v njih, “umijejo” se s kravjim mlekom, izvajajo jogo itd. Krava v Indiji velja za sveto žival.

LUČE — Premier Janez Janša je slovesnosti v Lučah 16. maja prejel Kocbekovo priznanje, ki ga kot najvišje priznanje za doprinos k delovanju skalašev in širjenju njihovih vrednot, ciljev in dela podeljuje Slovenski gorniški klub Skala – zveza gorniških klubov.

washington — Več kot 120 upokojenih ameriških generalov in admiralov se je konec tedna podpisalo pod pismo, v katerem izražajo dvom v legitimnost izvolitve Joeja Bidna na položaj predsednika ZDA in celo njegovo mentalno usposobljenost za opravljanje dela. Ponovili so trditve nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa o ukradenih volitvah in žalitvah Bidna, da je počasen.

MOSKVA — Rusija je sredi zaostrenih odnosov z zahodnimi državami ZDA in Češko uvrstila na nov seznam “neprijaznih tujih držav”, ki ga je 15. maja v Moskvi objavila vlada. Uvrstitev na seznam, na katerem sta le omenjeni dve državi, s sabo prinaša določene omejitve, zlasti glede zaposlovanja ruskih državljanov na njunih veleposlaništvih.

STOCKHOLM — Švedska protestantska Cerkev, ki je sicer nekaj let nazaj svojim vodjem verskega obredja predlagala, da naj uporabljajo za Jezusa “spolno nevtralni zaimek”, se je v pismu transspolni skupnosti opisala kot »trans« cerkev. Takšni razpleti, kjer neka Cerkev napada feministke, da bi branila transspolno skupnost, so možni le v družbi okuženi z politično korektnostjo in »woke« ideologijo. Očitno je, da nastajajo razkoli znotraj liberalnih in levih skupin, gibanj in idej, glede tega kdo je bolj “strpen”. Vse to potrjuje dejstvo, da levičarska strpnost žre samo sebe.

LJUBLJANA — Premier Janez Janša se je 18. maja odzval na odprto pismo Slovenske muslimanske skupnosti, ki je izobešanje zastave Izraela na poslopju slovenske vlade označila kot “zlorabo oblasti”. Kot je zapisal na Twitterju, “muslimanska skupnost s podporo teroristom dela veliko napako”.

image_pdfimage_print