Družina – 27 Ljudstva

125

Zdi se, da je sedanji potek civilizacije zaznamovan z dolgoročnimi pogoji neke družbe, ki jo upravlja gospodarska tehnokracija. Podvrženje etike logiki dobička razpolaga z ogromnimi sredstvi in velikansko podporo medijev. V tej podobi sveta ne postane nova zaveza moža in žene samo nujna, ampak ima strateški pomen za osamosvojitev ljudstev od kolonizacije denarja. Ta zaveza se mora vrniti v usmerjanje politike, gospodarstva in civilnega sožitja! Ona odloča o naseljenosti zemlje, o prenašanju občutka življenja, o vezeh spomina in upanja.

Ta zaveza, zakonsko-družinska skupnost moža in žene je plodilno pravilo, lahko bi rekli “zlati vozel”. Vera jo napaja iz modrosti Božjega stvarjenja, ki ni zaupala družine samo skrbi za zaupnost, ki je sama sebi namen, ampak vznemirljivemu načrtu narediti svet “domač”. Prav družina je na začetku, v temelju te svetovne kulture, ki nas rešuje; rešuje nas od tolikih napadov, tolikih uničenj, tolikih kolonizacij, denarnih ali ideoloških, ki so grožnja svetu.

Prav na tej svetopisemski Besedi o stvarjenju smo utemeljili naša razmišljanja o družini ob sredah. Iz te Besede moremo in moramo ponovno zajemati obilno in globoko. To je veliko, pa tudi navdušujoče delo, ki nas čaka. Božje stvarjenje ni samo neka prerosta filzofska trditev: je vesoljno področje življenja in vere! Razen stvarjenja in njegovega odrešenja, ni nobenega drugega Božjega načrta. Bog je postal človek za odrešenje vsake, prav vsake stvari: »za nas ljudi in za naše zveličanje,« kot pravi izpoved vere, ki jo molimo pri maši. In vstali Jezus je »prvorojenec vsega stvarstva« (Kol 1,15).  

Ustvarjeni svet je zaupan možu in ženi: kar se dogaja med njima, vpliva na vse. Njuna odklonitev Božjega blagoslova usodno nasede v blodnji vsemogočnosti, ki vse uniči. To je pa tisto, kar imenujemo “izvirni greh”. In vsi, ki pridemo na svet, podedujemo to bolezen.

Kljub temu pa nismo prekleti, niti prepuščeni samim sebi. Stara pripoved o prvi ljubezni Boga do moža in žene je imela z ognjem vklesane besede o tem! »Sovraštvo bom naredil med teboj in ženo ter med tvojim zarodom in njenim zarodom« (1Mz 3,15a). To so besede, ki jih je Bog izrekel goljufivi in zapeljivi kači. S temi besedami je Bog zavaroval ženo z varovalno pregrado proti zlu, h kateri se lahko zateče – če hoče – pri vsakem porajanju. To pomeni, da ima žena skrivnosten in poseben blagoslov za obrambo bitja, ki ga je ustvarila, pred hudičem! Kakor Žena v Razodetju, ki beži skrit sina pred Zmajem. In Bog jo varuje (prim. Raz 12,6).

Pomislite, kakšen globine se odpirajo tukaj. Mnogo skupnih, celo napadalnih krajev je, ki navdihujejo preizkušano ženo z zlom. Pa je tudi prostor za teologijo žene, ki naj bo sprejemljiva za ta Božji blagoslov zase in za svoje potomstvo.

Usmiljeno Božje varstvo za moža in ženo v vsakem primeru za oba nikoli ne umanjka. Tega ne pozabimo! Simbolični jezik Svetega pisma nam pravi, da je Bog naredil možu in ženi suknji iz kože in ju oblekel, preden ju je izgnal iz edenskega vrta (prim. 1Mz 3,21). To ljubeznivo dejanje pomeni, da Bog noče, da bi tudi v bolečih posledicah svojega greha ostali goli in zapuščeni svoji usodi grešnikov. To Božjo ljubeznivost, to skrb za nas vidimo učlovečeno v Jezusu iz Nazareta, Božjem Sinu, »rojenem iz žene« (Gal 4,4). In sveti Pavel pravi še, »da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki« (Rim 5,8). Kristus, rojen iz žene, iz neke žene. To je ljubeznivi Božji dotik naših ran, naših zmot, naših grehov. Bog nas ljubi, kakršni smo in nas hoče voditi naprej s tem načrtom, žena pa je tista močna nositeljica tega načrta.

Božja obljuba, ki jo Bog daje možu in ženi v začetku zgodovine, vključuje vsa človeška bitja do konca zgodovine. Če imamo dovolj vere, se bodo družine zemeljskih ljudstev spoznale v tem blagoslovu. Naj se nam pridruži na poti vsakdo, ki ga gane to spoznanje, pa naj pripada kateremukoli ljudstvu, narodu ali veri. Stopajmo skupaj v tem blagoslovu in v tem Božjem smotru, da bi iz vseh nas naredil brate v življenju na svetu, ki gre naprej in ki se rojeva prav iz družine, iz združenja moža in žene.

Bog vas blagoslovi, družine, iz vseh koncev sveta! Bog vas blagoslovi vse!

image_pdfimage_print