Nekaj “cvetk” ameriške zakonodaje – 1

223

V nekaterih ameriških zveznih državah je oblast iznašla zakone, ki – po njihovem mnenju – lajšajo življenje državljanov.

Ti zakoni, od katerih so nekateri pametni, nekateri manj pametni in nekateri popolnoma nesmiselni, naj bi urejali življenje v ameriških zveznih državah, zmanjšali zločinstvo in prisilili ljudi, da si spoštovali lepo obnašanje, temeljne človekove pravice in pravice živali.

Nekatere od teh zakonov so uveljavili pred desetletji, pozneje pa so bili pozabljeni. Večinoma pa zabavajo tiste, ki jih ne zadevajo, saj preprosto ne morejo doumeti, zakaj je zakonodaja posamezne države potrebna. Oglejmo si nekatere najbolj smešne zakone, ki so jih uvedle posamezne zvezne države in so še danes veljavni (toda nihče se zanje ne briga).

V Alabami so dovoljeni krvoskrunski zakoni. V primeru ločtive žena obdrži vse imetje, ki ga je imela pred zakonom, kar pa ne velja za moža. Ljudje ne smejo šofirati bosi, ob nedeljah je prepovedano igrati domino in tistemu, ki potresa sol na železniške tire, grozi smrtna kazen (ki mora biti izvršena).

V Arizoni je prepovedano loviti kamele (edine kamele v Združenih državah so v živalskih vrtovih). Človeku, ki poseka kaktus, grozi 25 let zapora. Zakonodaja Arizone določa tudi, da se pred zločincem lahko braniš samo z enakim orožjem, kot ga uporablja on.

V Arkansasu mož lahko tepe ženo, ampak ne več kot enkrat na mesec.

V Kaliforniji je prepovedano parjenje živali na javnih postorih. Ljudem ni dovoljeno streljati na premikajoče se vozilo, razen če je tarča kit. Nobeno vozilo brez voznika ne sme voziti hitreje kot 100 km na uro. Ženske ne smejo voziti avtomobila v kopalni halji.

image_pdfimage_print