Kristus je dal svoje telo za življenje sveta

Sv. Ciril Aleksandrijski

28

Umrl bom, pravi Gospod, da bom vse oživil po sebi in odkupil telesa vseh ljudi s svojim telesom. V moji smrti bo namreč umrla smrt in z menoj bo vstala padla človeška narava.

Prav zaradi tega sem vam postal podoben, saj sem kot človek izšel iz Abrahamovega rodu, da bi se v vsem izenačil z brati. To je dojel tudi apostol Pavel, ko pravi: Ker so torej otroci deležni krvi in mesa, se je prav tako tudi sam udeležil obojega, da bi s smrtjo zrušil tistega, ki je imel oblast nad smrtjo, to je hudiča.

Drugače namreč ni bilo mogoče zrušiti njega, ki je imel oblast nad smrtjo, in zrušiti celo samo smrt. Treba je bilo, da se Kristus daruje za nas, eden žrtvuje za vse: Kristus pa je bil nad vsemi.

Zato že psalmist omenja, da se daruje Bogu Očetu za nas v brezmadežno žrtev: Žrtev in daritev nisi hotel, a telo si mi pripravil. Daritev za greh nisi terjal; tedaj sem rekel: Glej prihajam.

Križan je bil za vse in zaradi vseh, da bi po smrti enega za vse, vsi živeli v njem. Nad njim, pravzaprav nad samobitnim življenjem nista mogla zavladati smrt in razkroj. Da je Kristus daroval svoje meso za življenje sveta, spoznamo iz njegovih lastnih besed: Sveti Oče, pravi, ohrani jih in potem: Jaz se zanje posvečujem.

Izraz ‘posvečujem se zanje’ uporablja namesto izraza ‘žrtvujem in darujem se kot brezmadežna daritev v prijeten vonj’. Postava je učila, da je bilo posvečeno to, kar se je darovalo na oltarju. Kristus je torej dal svoje telo za življenje vseh in z njim znova v nas vzpostavil življenje. Kako se je to zgodilo, bom razložil po svojih močeh.

S tem, da je oživljajoča Beseda bivala v mesu, ga je predelala v svojo dobrino, namreč v življenje, ko mu je v skladu z izvršenim zedinjenjem, ki ga ni mogoče opisati, popolnoma predala svoji naravi svojsko oživljajočo moč .

Zato Kristusovo telo oživlja vse, ki ga prejemajo: v umrljivih ljudeh namreč izganja smrt in odstranjuje razpadljivost, saj je v njem počelo uničenja vsega razkroja.

image_pdfimage_print