Brali smo

88

LONDON — V 100. letu starosti je 9. aprila umrl britanski princ Philip. Soprog kraljice Elizabete II. je umrl zjutraj na svojem domu na gradu Windsor. »Z veliko žalostjo njeno visočanstvo kraljica sporoča smrt svojega ljubega moža, njegovega visočanstva, princa Philipa, vojvode edinburškega,« so sporočili iz Buckinghamske palače.

BERLIN — Raziskava v Nemčiji pokazala, da se ukrepov ne držijo v “vzporednih družbah”: več kot 90 odstotkov bolnikov s težjim potekom covida ima migrantsko ozadje.

LJUBLJANA — Idiotizem novega anarhizma: nekateri na levem političnem polu menijo, da je sodobni anarhizem, v katerega se radi zatekajo mladi radikalni levičarji, poživitev uspavanega levega političnega pola. Toda v resnici gre za dezorientirane mlade ljudi, ki ne vedo, kaj bi s seboj, in se predajajo spačeni levi politični ideologiji.

BERLIN — V Nemčiji so od 14. marca v okviru novih ukrepov zasebna druženja omejena na svoje in še eno gospodinjstvo, skupaj je lahko največ pet ljudi, pri čemer se upošteva starejše od 14 let.

KOEBENHAVN — Danski parlament je odobril nov zakon, ki tujim vladam prepoveduje financirati mošeje na Danskem. Zakon je naprejen proti muslimanskim državam, predvsem Qatarju, Savdski Arabiji in Turčiji, ki podpirajo islamski ekstremizem v mošejah in drugih molilnicah. S tem se je Danska pridružila seznamu evropskih držav – Avstrije, Belgije, Francije, Nemčije, Italije, Nizozemske in Švice –, ki so sprejele razne stopnje dejavnosti, ki tujim vladam onemogoča finnciranje gradnje in vzdrževanja mošej na svojem ozemlju.

LAHORE, PAKISTAN — »Nova vzgojna politika, ki jo je predložila vlada, krši ustavne pravice verskih manjšin.« To je alarm, ki ga je sprožila Delovna skupina za vzgojo in Center za socialno pravičnost na srečanju 20. marca, na predvečer začetka narodne vzgojne reforme.

ESTONIJA, LITVA, LATVIJA — Leta 1990 so Estonija, Litva in Latvija po razvitosti in bogastvo zelo zaostajale za Slovenijo. Zdaj, po 30 letih, pa so te države, ki jim nekateri zaradi hitre gospodarske rasti pravijo tudi baltski tigri, že skoraj dohitele Slovenijo.

LJUBLJANA — Konec februarja je SD prepovedala udeležbo Nova24TV na tiskovni konferenci. Tiskovni predstavnik SD je sporočil, da Nova24TV na dogodkih SD ni zaželena. Ko je paa SD 23. marca sklicala tiskovno konferenco, je bil sploh edini medij, ki se je je udeležil prav Nova24TV. Vsi ostali mediji so SD ignorirali.

VATIKAN — Papež Frančišek je odločil, da se bodo s 1. aprilom proporcionalno za nedoločen čas znižale plače kardinalom za deset odstotkov, voditeljem in tajnikom dikasterijev za osem odstotkov, vsem duhovnikom ter redovnikom in redovnicam, ki so v službi Svetega sedeža, pa za tri odstotke. Za vse zaposlene pa bo blokiran starostni dodatek do leta 2023, razen za zaposlene laike do tretjega plačnega razreda.

MANILA — Filipini praznujejo veliko noč 2021 v znamenju 500-letnice prihoda krščanstva (1521). Danes je na Filipini med več kot 108 milijonov prebivalcev 90 milijonov katoličanov v 86 škofijah. Katoličani na otoku Homonhon v osrednjih Filipinih so v spomin na prihod krščanstva posadili 500 dreves, da bi tako pokazali svojo odgovornost za Božje stvarstvo.

BAGDAD — Iraška vlada je medresorskemu ministrskemu odboru  naložila uresničevanje predlogov in spodbud papeža Frančiška ob njegovem obisku marca 2021. Med njimi je tudi vračanje hiš krščanskih lastnikov, ki so se jih med njihovim begom pred muslimanskim nasiljem polastili organizirani goljufi ob pomoči skorumpiranih funkcionarjev.

MADRID — Španska nacionalna policija je aretirala predsednika Islamske komisije Španije Mohameda Aymana Adlbija zaradi suma financiranja terorističnih skupin. Aretacije so se zgodile prejšnjo sredo v okviru protiteroristične akcije, ki se je prvič začela leta 2019 in privedla do aretacij desetih sirskih državljanov. Mohamed Ayman Adlbi, 74-letni Sirec, je bil aretiran skupaj še z dvema osebama, ki sta prav tako osumljeni financiranja “džihadističnih skupin v Siriji”. Dve aretaciji sta bili izvedeni v španski prestolnici Madridu, tretja pa v Santa Cruz de Tenerife.

image_pdfimage_print