Brali smo

24

AMSTERDAM — Nizozemski parlament je v četrtek, 25. februarja, sprejel nezavezujoč predlog, v katerem ravnanje z ujgursko muslimansko manjšino na Kitajskem razglaša za genocid, kar je prva takšna poteza evropske države. Aktivisti in strokovnjaki za pravice ZN pravijo, da je najmanj milijon muslimanov pridržan v taboriščih v oddaljeni zahodni regiji Xinjiang. Aktivisti in nekateri zahodni politiki Kitajsko obtožujejo mučenja, prisilnega dela in sterilizacije.

LJUBLJANA — Predsednik vlade Janez Janša je 1. marca v Državnem zboru Alenki Bratušek na vprašanje o zadolževanju države natočil čisto vino: »Vi ste se drago zadolževali in reševali tajkunske banke, denar pa obesili na pleča slovenskiih davkoplačevalcev in prihodnjih rodov; sedaj se država poceni zadolžuje, denar gre neposredno ljudem!«

PRAGA — Za spoštovanje novih strogih pravil za zajezitev epidemije novega koronavirusa bo tokrat na Češkem skrbelo preko 30.000 pripadnikov policije, vojske in carinske uprave. Od torka dalje, bo 3.834 vojakov in približno 270 carinikov, policiji pomagalo nadzirati spoštovanje prenovljenih pravil, policija pa bo za to namenila 30.000 ljudi.

STRASBOURG — Ekologe v okrožju Neudorf v Strasbourgu skrbi. Zelo resno. Menijo, da podgan in stenic ne bi smeli imeti za škodljivce in jih iztrebljati, ampak bi morali do njih imeti bolj “human pristop” in jim zagotoviti primerno okolje, saj iz mestnih središč nimajo kam iti. Izjava svetnice Marie-Françoise Hamard: »Z njimi je treba postopati nežno. Le tako lahko s temi živalmi sobivam.«

BERLIN — Po fiasku z dosedanjo organizacijo cepljenja, v Nemčiji prehajajo na sistem, kot smo ga vzpostavili v Sloveniji že na samem začetku. Nemški strokovnjaki so namreč končno predlagali naslednjo rešitev: tudi splošni zdravniki bi morali v ordinacijah cepiti svoje paciente. Nemška vlada trenutno pripravlja načrte za vključitev splošnih zdravnikov.

BEIJING — Glavni cilj 14. kitajskega petletnega plana je odvzeti Združenim državam tehnološko vodstvo predvsem na področju robotike, pametnih strojev, novih cepiv in prometnih sistemov. Strah jih je ameriškega bojkota Huawei. Washington je pripravljen odgovoriti z investicijo 30 milijar dolarjev.

YANGON — V Yangonu in drugih mestih se nadaljujejo protesti. Vojaška hunta se zateka k nasilju, policija uporablja solzilne pline, granate in pretepanje. Gospodarstva je ne robu propada, bankomati komajda delujejo. Hunta je pripravljena zadušiti proteste tudi s popolnim mednarodnim osamljenjem in blokado elektronskih povezav.

MOSKVA — Ena od muslimanskih založniških hiš je izdala papeževo okrožnico “Vsi bratje”. Na predstavitvi so poleg apostolskega nuncija, podpredsednika Verske uprave muslimanov, političnih osebnosti in katoliških zastopnikov, sodelovali tudi zastopniki Judov. Papež je Velikemu muftiju Rusije poslal osebno sporočilo.

LJUBLJANA — Po podatkih slovenskega notranjega ministra Aleša Hojsa je v Bosni in Hercegovini trenutno okoli 15 tisoč migrantov, ki hočejo nadaljevati pot v države EU, še okoli 8 tisoč jih je v Srbiji. Skupno je to okoli 23 tisoč migrantov. V prvih dveh mesecih je slovenska policija sicer obravnavala manj nezakonitih prehodov, podobno ugotavljajo tudi na Hrvaškem in celo v Grčiji. Povečan val se pričakuje s toplejšim vremenom.

BERN — Švicarji so 7. marca na referendumu podprli uvedbo prepovedi uporabe pokrivala, ki zakrivajo obraz, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepoved, ki je uperjena predvsem v prepoved nošnja muslimanskih burk in nikabov, je podprlo 51 odstotkov udeležencev referenduma, kažejo rezultati vzporednega glasovanja.

image_pdfimage_print