Brali smo

42

PERTH — Potem ko so pri enem od varnostnikov v hotelu, v katerem potniki po prihodu v državo preživljajo obvezno 14-dnevno karanteno, odkrili primer okužbe z novim koronavirusom, so se oblasti v avstralskem mestu Perth odločile za petdnevno zaprtje mesta. Po strogih ukrepih so v mestu s približno dvema milijonoma prebivalcev posegli kljub temu, da v zadnjih desetih mesecih tam niso potrdili nobenega primera okužbe z novim koronavirusom.

PIRAN — Lanski pogin leščurjev v slovenskem morju je bil skoraj popoln, tako da v morju skoraj ni več mogoče najti živega leščurja, je ocenil raziskovalec na Morski biološki postaji Piran Borut Mavrič. Pred dnevi so odkrili nekaj živih leščurjev na območju Marine Izola, a Mavrič svari, da bodo ob dvigu temperatur morebitni preživeli osebki znova na udaru.

VATIKAN — Vatikansko sodišče je 21. januarja zaradi pranja denarja, poneverbe in nezakonite prilastitve velike denarne koristi obsodilo nekdanjega predsednika in nekdanjega pravnega zastopnika vatikanske banke (IOR) Angela Caloia (81) in pravnika Gabriella Liuzzo (97) na 8 let in 11 mesecev zapora ter plačilo globe. Vrniti morata okoli 20 milijonov prilaščenih evrov. Pravnikovega sina Lamberta Liuzzo so obsodili na 5 let in 2 meseca.

LJUBLJANA — Mesto Ljubljana se končno poklanja eni najpomembnejših osebnosti, ki so bile v zgodovini povezane z njim – svetemu Hieronimu. Mestni svet MOL je 18. januarja med drugim sprejel predlog, po katerem bo del sedanje Emonske ulice od križišča s Zoisovo cesto do Trga francoske revolucije med parkiriščem NUK II in Križankami odslej nosil ime “Hieronimova ulica”.

KOEBENHAVN — Danska premierka Mette Frederiksen, sicer socialna demokratka: »Naš cilj je znižati število prosilcev za azil na ničlo. Ne moremo obljubiti, da ne bo več prosilcev za azil, lahko pa vzpostavimo temelje za novi azilni sistem, ter se ga zatem trudimo udejanjati. Ne smemo dovoliti, da v našo državo pride preveč ljudi, sicer naša družbena kohezija ne bo mogla obstati, saj je že sedaj ogrožena.«

PIETRELCINA — 17. januarja je v Pietrelcini umrl 91-letni p. Marciano Morra, zadnji živeči kapucin, ki je nekaj časa živel s patrom Pijem v San Giovanni Rotondu. Znan je zlasti kot dolgoletni tajnik molitvenih skupin patra Pija, o svetniškem sobratu pa je pisal in pričeval v številnih knjigah in na potovanjih po svetu.

LJUBLJANA — Ingo Falk Pasch Wallersberg, publicist, upokojeni odvetnik in nekdanji minister: »Pri svojih 80 letih človek, ki sem bil kot štirileten otrok sestradan in izmučen zaprt v strahotnem komunističnem taborišču v Radovljici in čigar oče je bil zaprt v strahotnih nacističnih taboriščih na Poljskem – v Varšavi in taborišču Gross Rosen (60 km zahodno od mesta Wroclaw) z a h t e v a m, da Državni zbor Republike Slovenije javno obsodi preteklo zločinsko slovensko komunistično oblast in o d r e d i, da se iz javnega prostora v Republiki Sloveniji o d s t r a n i j o vsi kipi, slike in druge upodobitve ter napisi v čast najhujših komunističnih zločincev.«

LIMA – PERU — Peru je trenutno država, kjer živi največ Venezuelcev izven Venezuele. Agencija Združenh narodov za begunce je objavila podatek, da je v Peruju poleg 400.000 Venezuelcev, ki so zaprosili za azil, še več kot milijon beguncev iz Venezuele. Partnerji krajevnih organiacij, ki skrbe za begunce, so Caritas Nemčije, Luksemburga in Švice.

RUSIJA — Ruski Daljni vzhod – med reko Amur na kitajski meji in tihomorsko obalo 7 je ostal brez avtomobilskega goriva, ker je prenehala delovati edina tamkajšnja rafinerija. Ker nočne temperature padejo na -40°/-50°, mnogim avtomobilom grozi nevarnost, da jih bodo lahko vžgali šele po spomladanski otoplitvi. Direktor Narodnega instituta za statistiko je izjavil, da bo treba mnoge porabniške dobrine omejtiti na karte.

LJUBLJANA — Neznani vandali so poškodovali fresko na ljubljanski stolnici in povzročili za več tisoč evrov škode. Dogodek Slovenska škofovska konferenca ocenjuje kot izraz kristjanofobije in vandalizma. Odločno zavrača vse oblike nestrpnosti in onečaščanja cerkva ter poziva pristojne državne ustanove, da raziščejo okoliščine ter ustrezno ukrepajo.

MYANMAR — Na deset tisoče demonstrantov nasstopa po raznih mestih rotidiktaturi vojske, ki se je z državnim udarom po nekaj letih spet polastila oblasti.

SEUL — Seulski nadškof kardinal Andrej Yeom Soo-jung je za nadškofijo glavnega mesta Južne Koreje posvetil 29 novomašnikov. Eden od njih bo šel kot misijonar v Južno Ameriko.

WASHINGTON — Podjetnik Mike Lindell je kljub cenzuri je posnel dokumentarec v katerem je sistematično predstavil dokaze o razsežnosti volilne prevare na ameriških predsedniških volitvah. Ob tem je demonstriral, da so do ZDA sovražne velesile na dan predsedniških volitev izvedle kibernetski napad neprimerljivih razsežnosti. Preko 66 odstotkov akcij vmešavanja v ameriške predsedniške volitve 2020, je bilo kitajskega izvora. Ob tem je natančno navedeno, s katerega računalnika je prišlo do posameznega kibernetskega napada, ob katerem času, v kateri računalnik je bil usmerjen kibernetski napad itd. Če bi bile volitve poštene, bi Trump prejel skoraj 80 milijonov glasov, Biden pa zgolj 68 milijonov.

SANKT PETERBURG — V Sankt Peterburgu je policija zaprla mimoidočega gluhonemega, ker da “je kričal gesla v podporo Navalnemu”. Naj to pomeni, da je Putin vreden naslednik Stalina?

LJUBLJANA — Udeležba dijakov pri bojkotiranju pouka na daljavo 9. februarja je bila kaj revna. Kot običajno mediji sicer o udeležbi lažejo, vendar kaže, da za bojkotiranjem pouka na daljavo stoji politika. »Morda je pa v ozadju protesta dejansko kak podmladek SD ali Levice,« meni politolog dr. Miro Haček.

VRHNIKA — Član odbora stranke DeSUS na Vrhniki Vid Drašček je uredništvu Nova24tv poslal pismo, v katerem pravi, da ga je sram zaradi obnašanja njihovega predsednika Karla Erjavca, saj je zavrnil povabilo predsednika Boruta Pahorja na pogovor o soočanju z epidemijo in o samem predsedovanju Slovenije Evropski uniji. Erjavec je s svojimi dejanji več kot očitno pokazal, da negira samega predsednika republike.

LONDON — Potnikom, ki pridejo v Veliko Britanijo in ne sporočijo, da so bili v kakšni od držav s t. i. rdečega seznama, bo grozilo do deset let zapora, je danes sporočil minister za zdravje Matt Hancock. Ukrep bo v veljavo stopil ta teden.

ANTWERPEN — Sodišče v belgijskem Antwerpnu je 5. februarja iranskega diplomata Asadolaha Asadija zaradi načrtovanja bombnega napada na shod iranske opozicije blizu Pariza junija 2018 obsodilo na 20 let zapora. Tri soobtožene z dvojnim, iransko-belgijskim državljanstvom, so obsodili na zaporne kazni od 15 do 18 let in jim odvzeli belgijsko državljanstvo.

MARIBOR — Mariborsko višje sodišče je zavrnilo pritožbo zasebne tožilke Lidije Turk Klemenčič na sodbo soboškega okrožnega sodišča in je škofa Petra Štumpfa v celoti oprostilo obtožbe za kaznivo dejanje razžalitve. Vernica je škofa tožila zaradi njegove izjave, da je neprištevna in da nima stika z realnostjo, saj je pet let zalezovala in nadlegovala soboškega župnika Gorana Kuharja, ki je zanikal kakršnekoli stike z njo.

VATIKAN — Okužba s koronavirusom zahteva žrtve tudi med škofi. Tako je samo od 8. do 17. januarja po svetu umrlo deset škofov, starih med 53 in 91 let. Najmlajši je bil zambijski škof Moses Hamungole, najstarejši pa nekdanji papežev miloščinar – papeževa desna roka za pomoč ubogim, Oscar Rizatto.

RAVENSBURG — Na železniški postaji v nemškem Ravensburgu je 9. februarja zvečer zaradi vbodnih ran izkrvavela 62-letna ženska. Policisti so zdaj izsledili glavnega osumljenca, komaj 15 let staro dekle. Žrtev je zabodla v vrat zato, da bi ji ukradla torbico. Morilka je bila že pri 14. letih v zaporu zaradi tatvine.

image_pdfimage_print