Brali smo

281

BEIJING — So Kitajci lagali svetu? V Wuhanu je bilo morda desetkrat več okužb s koronavirusom, kot je priznala komunistična oblast. Ćudno bi ne bilo, saj je laž vsakdanja praksa vsake komunistične oblasti.

SAVDSKA ARABIJA — Aktivistka Loujain al-Hathloul je bila obsojena na pet let in osem mesecev strogega zapora, ker je uveljavljala pravico voziti avto. Po dveh letih in osmih mesecih so ji zadržali ostalo kazen in bi znala priti na svobodo v marcu. Seveda to ni nič drugega kot pesek v oči Riyada mednarodni skupnosti.

LJUBLJANA — Predsednik SNS Zmago Jelinčič je izjavil, da bi bilo treba Karla Erjavca z zakonom prepovedati. Dela namreč škodo, ker mu to narekujejo iz ozadja. Poleg tega sodi, da nimajo dovolj glasov in jih ne bodo imeli, da bi oblikovali koalicijo KUL in da slovenski politični prostor ni tako podkupljiv, da bi se z lahkoto kupovalo poslance, navkljub temu, da so kakšnega že kupili in se za nakup nekaterih zelo trudijo. Opozicijske LMŠ, SD, SAB in Levica bolj kot z zdravjem ljudi ukvarjajo s tem, kako bi se spet povzpele na oblast.

LJUBLJANA — V starosti 91 let je božični večer umrl velikan slovenske zabavne glasbe Mojmir Sepe. Zaradi njegovih zaslug so ga pokopali z vojaškimi častmi.

SYDNEY — Kljub panedmiji covida-19 so tudi letos v Sydneyu vstopili v novo leto s tradicionalnim ognjemetom, vendar to pot brez gledalcev in silvestrskih poljubov. 

POSTOJNA — Prvi slovenski novorojenček, 3.900 g težki deček Vid, je bil tojen ob 0.56 v Postojni. Pet minut za tem mu je sldil 3.500 g težak deček v Slovenj Gradcu, minuto zatem pa 3.350 g težka deklica v Brežicah. Ljubljana je priša na vrsto šele čez dobro uro, Maribor čez tri ure, Celje pa čez šest ur.

DUNAJ — Dunajski filharmoniki se niso odpovedali tradicionalnemu novoletnemu opoldanskemu koncertu, ki so ga predvajali po spletu v 90 državah, toda to pot pred prazno dvorano. Graško podjetje izdelalo platformo Mynewyearsconcert.com, s pomočjo katere so registrirani uporabniki lahko virtualno zaploskali glasbenikom. Dunajskie filharmonike je že šestič vodil zdaj 79-letni Riccardo Muti.

ZAGREB — Hrvaška vlada je 2. januar razglasila za dan žalovanja za žrtvami potresa, ki je 29. decembra z magnitudo 6,2 stresel območje Siska, Petrinje in Gline jugovzhodno od Zagreba. V potresu je umrlo sedem ljudi, 26 pa jih je bilo poškodovanih, med njimi šest huje.

ZDRUŽENE DRŽAVE — ZDA so prvi novoletni dan zaznamovale s črnim mejnikom, saj so v državi od začetka epidemije potrdili več kot 20 milijonov okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili še več kot 160.000 novih okužb, je razvidno iz podatkov univerze Johnsa Hopkinsa.

MOSTAR — Blizu kraja Posušje na jugozahodu Bosne in Hercegovine je v silvestrovi noči umrlo osem mladih. Po prvih podatkih so se zastrupili z ogljikovim monoksidom iz agregata za elektriko. V Federaciji BiH so zaradi tragedije za 4. januar razglasili dan žalovanja.

RIM — Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v novoletni poslanici pozdravil razglasitev Gorice in Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025. Gre za signal, da sta Italija in Slovenija razvili odnose, ki presegajo sobivanje ter medsebojno spoštovanje in so znak sodelovanja in perspektive za skupno prihodnost.

FRANCIJA — V nekaterih francoskih departmajih se od 2. januarja policijska ura, katere namen je zajeziti širjenje novega koronavirusa, začenja že ob 18. uri namesto ob 20., je odločila francoska vlada. Med 15 departmaji, v katerih bodo podaljšali policijsko uro, je tudi Alpes-Maritimes na jugovzhodu države, kjer leži Nica. Druga območja z zaostrenimi ukrepi pa so na vzhodu države. Pariz se je zaostritvi zaenkrat izognil.

LJUBLJANA — December 2020 je bil prvi mesec brez smrtnih žrtev v prometu v celotni zgodovini Slovenije.

LJUBLJANA — Požareport poroča, da so propadu samooklicanih mandatarjev “lokostrelske” koalicije, v stranki SD pričeli razmišljati o “novem” obrazu. Iz klobuka so menda pričarali še enega “zajca”, po imenu Milan M. Cvikl. Gre za voljnega in lahko vodljivega kaviar socialista kot je Damijan. V času svoje sumljive kariere se je med drugim proslavil kot eden ključnih akterjev globoke države v aferi Patria, za nagrado pa je prejel mastno plačano službo na Evropskem računskem sodišču. Za vse laži si je prislužil kar po 22 tisočakov mesečno. Za mandatarja ga želi Kučan; To bi bilo menda zanj najlepše darilo za njegov bližajoči se 80. rojstni dan!

DUNAJ — Na Silvestrov večer je islamistična golazen med zavijanjem “Alah Akbar” uničevala po dunajskih ulicah, napadala policiste, poizkusili pa so oropati tudi draguljarno.

KITAJSKA – VATIKAN —Verniki in tuji misijonarji so obtoženi kot vir nove epidemije Covida-19 v provinci Hebei. V resnici pa v prizadetih vaseh sploh ni kristjanov, verska dejavnost Cerkve pa je blokirana že od 24. decembra. Kot Neron iščejo grešnega kozla, rezultat pa je: še vedno zaprte verkve v imenu preprečevanja okužb.

INDONEZIJA — Muslimanski svet ulemov razpravlja o vprašanju, če je cepivo proti Covidu-19 halál, torej dovoljeno muslimanom, ker vsebuje kot stabilizator svinjsko želatino. Predsednik Widodo se bo dal prvi cepiti, da bi podprl zaupanje ljudstva.

ZÜRICH — Glede na to, da slovenski levičarji na vse pretege vreščijo, da je treba odpreti vse šole, je pomembna ugotovitev züriške Eidgenösische Technische Hochschule (Državna tehniška visoka šola), da so se v boju proti pandemiji zapiranja šol izkazala za enega najučinkovitejših ukrepov

LJUBLJANA — »Črnčec [Damir, državni sekretar v vladi Marjana Šarca] je povsem brezsramno pozival, da moramo novinarji ravnati nepošteno, ker medije razume kot obveščevalno in propagandno orodje. Pazite: poziv vsebuje zahtevo, da moramo kršiti temeljno etično načelo, ki velja v resnem novinarstvu, da moramo novinarji javnosti predstaviti vse pomembne plati. Če je vlada pod ostrim plazom kritik iz opozicije, je prav, da se sliši tudi njihova plat. Črnčec zahteva, da se ne sme. Ker to škoduje njegovim političnim načrtom,« je v komentarju z naslovom Laži brez mask in izginuli Jack Ma za Siol.net  zapisal odgovorni urednik omenjenga portala Peter Jančič.

LJUBLJANA — Somrak strica iz Murgel: Milan Kučan doma z ženo Štefko čaka svoj 80. rojstni dan (14.1.), ukinja Forum 21, zaradi epidemije ne more več klepetati s prijatelji v gostilnah, poroča Reporter.

KRANJSKA GORA — Od 8. decembra do 6. januarja je zapadlo v Ratečaj več kot 2 metra snega, v Krajski gori meter in pol, v Mojstrani pa okrog 1,2 metra. Toliko snega v tako kratkem času v Ratečah ne pomnijo od daljnega leta 1952.

VATIKAN — Papež Frančišek je 9. januarja pozval k cepljenju proti covidu-19 in napovedal, da se bo prihodnji teden cepil tudi sam. Nasprotovanje cepivu proti covidu-19 pa je označil za “samomorilno zanikanje”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

LJUBLJANA — Slovenska infektologinja dr. Logarjeva je povedala, da je po cepljenju imunost dolgotrajnejša kot pri ljudeh, ki so covid-19 preboleli in ki imajo lahko težave s spominom ali celo tvegajo možgansko kap in pljučno embolijo!

LJUBLJANA — Pogled v leto 2020 pokaže, da je bil odziv slovenske vlade na zdravstveno krizo zaradi epidemije COVID-19 hiter, v pomoč prebivalstvu in gospodarstvu so bili sprejeti številni ukrepi. To vladi priznava tudi gospodarstvo. Vlada je za boj proti epidemiji namenila 5,3 odstotka slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP), kar Slovenijo postavlja v evropski in svetovni vrh. Zaradi učinkovitosti pri izvajanju ukrepov bo Slovenija imela v primerjavi z drugimi državami članicami EU hitrejšo in višjo gospodarsko rast.

DUNAJ — Primer dobre prakse za slovensko pravosodje: Nestrpnežu, ki je avstrijskemu kanclerju Kurzu grozil s smrtjo, grozi do dve leti zapora!

image_pdfimage_print