Brali smo

68

VATIKAN — Direktor vatikanske Tiskovne dvorane je 8. decembra naznanil, da bo papež Frančišek marca 2021 obiskal Irak. Šel bo v glavno mesto Bagdad, ravnino Ur, vezano na Abrahama, v Erbil ter v Mosul in Karakoš na ninivski ravnini. Tako bo dopolnil romanje, ki ga ni mogel izvesti leta 1999 Janez Pavel II.

LJUBLJANA — Podmladek stranke SD se smeši tudi čez lužo s pošiljanjem “opozorilnih” pisem, ki jih krasi rdeča stisnjena pest. Menda mislijo, da bo izkušena političarka, senatorka Ami Klobuchar, nasedla njihovemu primitivizmu. »Ne bi dajal takšnim pobalinskim političnim potezam kakšne posebne veljave. Se pa lahko vprašamo, kako bi bilo, če bi bila situacija obratna in bi podmladek SDS pošiljal podobna pisma v tujino, v času prejšnjih vlad. kakšen bi bil odziv mainstream medijev? O njihovi nedržavnotvornosti bi brali še najmanj cel teden,« se je na to pismo odzval politolog dr. Miro Haček.

SARAJEVO — V Bosni in Hercegovini so 15. novembra potekale lokalne volitve za župane in zbore, skupno v 143 občinah. V eni izmed njih je slavil zmago nekdanji preprodajalec drog Abdullah Iljazović. Pred tremi leti je bil namreč obsojen zaradi preprodaje nedovoljenih substanc. Znano je, da so v svetovno trgovino z drogami vpleteni tudi številni pripadniki narodov z območja nekdanje Jugoslavije.

LJUBLJANA — Na srečanju vodstva stranke Desus s poslansko skupino 7. decembra je Karl Erjavec, ki se je konec tedna vrnil na čelo stranke, po neuradnih informacijah predlagal izstop stranke iz vladne koalicije, pri čemer naj bi užival tudi podporo obeh strankinih ministrov Tomaža Gantarja in Jožeta Podgorška, ki bi nemudoma odstopila, a poslanci so predlog zavrnili. Poleg Roberta Polnarja, ki je že večkrat dal vedeti, da ostaja zvest vladni koaliciji, naj bi izstopu iz vlade nasprotovali celo Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič, ki so pred volilnim kongresom podprli Erjavca.

CANBERRA — Uničujoči požari v Avstraliji so v poletni sezoni med letoma 2019 in 2020 prizadeli več kot 60.000 koal, te so ali poginile ali bile poškodovane, pregnane iz svojega bivalnega okolja ali travmatizirane, kaže 7. decembra objavljeno poročilo Svetovnega sklada za naravo (WWF). Koale živijo samo v Avstraliji in ne bežijo pred ognjem, ampak ostanejo na svojih drevesih. Vseh živali je zaradi požarov poginilo skoraj tri milijarde.

LJUBLJANA — Podjetje Parsifal je med 7. in 9. decembrom izvajala javnomnenjsko raziskavo o podpori kaznovanja kršiteljev omejevalnih ukrepov in prišla do zanimivih ugotovitev. Kar 78,8 odstotka vprašanih meni, da bi morali kaznovati kršitelje ukrepov za omejevanje širjenja epidemije covid-19, od tega jih je 42,1 odstotka vprašanih za dosledno kaznovanje kršiteljev, 36,7 odstotka anketirancev pa podpira kaznovanje z določenimi izjemami. Le 18,8 odstotka Slovencev je proti vsakršnemu kaznovanju, 2,5 odstotka vprašanih pa se jih ni izjasnilo.

LJUBLJANA — »Če se kdo sprašuje, ali živimo v svetu klovnov, mu je potrebno pritrditi. Dokaz za to je dejstvo, da se o novem starem predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu, govori kot o novem mandatarju. Za wuhanski koronavirus pravijo, da pride cepivo kmalu, za epidemijo sindroma samdanijanša pa, kakor kaže, zdravila ni, stanje obolelih se ne popravlja, temveč samo slabša,« je 25. decembra na Nova24tv zapisal komentator Ivan Šokić.

MARIBOR — Predsednik vlade Janša je 27. decembra ob obisku doma starejših občanov v Mariboru ob prvem protikoronskem cepljenju povedal: »Pred nami je torej čas, ko je luč na koncu tunela vse močnejša, hkrati pa je to tudi čas, ko je ponekod težje biti previden, ker marsikdo misli, da je že vse končano. A ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali. Vse do takrat pa je treba ohraniti trezno glavo in kombinirati nove možnosti, ki jih prinaša cepivo in kjer je mogoče s hitrimi testi omogočati vsaj delno sprostitve po novem letu in ob tem kombinirati tudi ukrepe, ki smo jih za zaustavljanje epidemije poznali doslej.«

MARIBOR — Kaže, da je teolog in intelektualec dr. Ivan Štuhec s svojo izjavo 27. decembra “zadel žebljico na glavico”: »Pri slovenskih dominantnih medijih dobim večkrat potrditev tega, da nimajo pojma o zunanji politiki. Zadnji primer tega so ponudili Odmevi na RTV Slovenija ob obisku Anžeta Logarja v ZDA in Janeza Janše v Izraelu. To je bil šolski primer, kako se zunanja politika interpretira v luči notranje slovenske opozicijske drže. Večje neumnosti si težko predstavljam.«

LJUBLJANA — Zapis filozofa in zgodovinarja dr. Janeza Juhanta v spletnem časniku 27. decembra: »Slovenija prehaja, tudi zaradi žrtev in molitev naših prednikov, v odločilno fazo svoje samostojnosti. Sedanja vlada različnih strank, ki se borijo za nacionalno preživetje, ni le splet naključnih okoliščin, pač pa je izraz narodove volje po samoodločbi, samostojnosti in preživetju, ki smo jo izrazili na plebiscitu  pred tridesetimi leti. Upam, da kljub odhodu poslancev DeSUS-a iz koalicije ter pobesnele in brezvestne norosti levičarskih postkomunistov ta vlada obstane, saj odraža odločnost Slovencev, da uporabljamo svojo pamet, razvijamo lastne sposobnosti in ohranjamo svoja izročila, ki so nam jih iz roda v rod predajali predniki. Jezikovne in kulturne temelje narodovega preživetja lahko gradimo na trdni državi in njeni prepoznavnosti v svetu.«

PARIZ — Nekdanji načelnik francoskega generalštaba general de Villiers, ki uživa v francoski družbi velik ugled, svari pred državljansko vojsko. Islamisti so glavna grožnja. Francija je morda že dosegla kritično točko, prekriva se šest kriz, ki lahko zanetijo požar. Naraščata siromaštvo in jeza, pandemija pa je razmere v državi še poslabšala.

BRATISLAVA — Slovaška se je v zadnjem letu ostro spoprijela z večletno korupcijo v sodstvu in policiji, v katero so vmešani tožilci, višji policijski uradniki, predvsem pa zloglasni oligarhi, kot sta Norbert Bodor in Marian Kočner. Očitno se da stvari premakniti, če se le hoče!

LJUBLJANA — Konec leta 2020 bo v zgodovino zapisan kot čas, ko si je, dotlej navkljub vsemu ugledna, Spomenka Hribar z nastopi v javnosti povsem povozila ugled. Neumnosti in naravnost nezaslišane izdajalske izjave, ki jih je v orbito lansirala, nekaj na državnih proslavah, nekaj v osrednjih medijih, samo v decembru, bodo za vedno ostale zapisane, zanamci pa se bodo spraševali: »Le kaj so videli na njej?«

VATIKAN — Papež Frančišek je na nedeljo Svete Družine, 27. decembra, med opoldanskim nagovorom poudaril pomen družine in njeno mesto v Cerkvi. Naznanil je, da se bo 19. marca 2021 začelo leto družine, ki se bo zaključilo 26. junija 2022 z desetim svetovnim srečanjem družin v Rimu.

VATIKAN — Komisija Svetega sedeža za Covid-19 in Papeška akademija zz življenje sta izdali opozorilo, da odklanjanje cepljenja lahko pomeni tudi tveganje za druge. Dokument opominja svetovne voditelje, da morajo biti cepiva na razpolago vsem na svetu na pravičen in enoten način, prednost pa je treba dati tistim, ki jih najbolj potrebujejo. Ob sklicevanju na božično sporočilo papeža Frančiška Urbi et Orbi dokument vabi svetovne voditelje, naj se upirajo skušnjavi, da bi zapadli skušnjavi “nacionalizma cepljenja”, kar pomeni, da morajo med seboj sodelovati, ne pa tekmovati.

MOLDAVIJA — Zmaga Maje Sandu na volitvah v Moldaviji pomeni obrat civilne vesti moldavske družbe. Za razliko od dosedanjega predsednika Dodona, ki je predstavljal netransparenten in skorumpiran sistem, ker so se vsi medsebojno ščitili, nastopa nova generacija energičnih mladih, ki so občutljivi za dober glas svoje dežele in za sezonske delavce.

LAHORE — Nekateri mladi muslimani so na božični dan začeli žaliti krščanska dekleta in jim nuditi obscene ponudbe, zaradi česar je nastal pretep med mladimi. Skupina 30-35 muslimanov se je vmešala z nasiljem, vdirali so tudi v hiše kristjanov in pretepali ženske ter otroke, tako da je bilo nekaj kristjanov ranjenih. Policija pa je gledala v zrak in ni nikogar zaprla.

image_pdfimage_print