Brali smo

64

CLEVELAND — 12. decembra je na svojem domu v Willoughby Hills (del Clevelanda) umrl zaslužni univerzitetni profesor dr. Edi Gobec. Star je bil 94 let. Bil je velik domoljub in je poleg službenega dela veliko svojega časa, v pokoju pa ves čas posvečal raziskavi deleža slovenskih izseljencev v Združenih državah na področju znanosti in umetnosti. O tem je izdal več knjig v slovenščini in angleščini. Poleg tega je v Slovenijo poslal ogromno arhivskega gradiva o slovenskih ustvarjalcih v ZDA. Julija letos mu je podelil državno odlikovanje predsednik Borut Pahor, slovenska škofovska konferenca pa mu je ob 80-letnici leta 2006 podelila odličje sv. Cirila in Metoda. Bil je član Slovenske teološke akademije v Rimu, Akademije znanosti v New Yorku, od leta 1970 je bil vpisan tudi na narodni seznam znamenitih Američanov.

ALBANIJA — Arjan Dodaj, vzgojen v trdem komunističnem duhu v Albaniji in migrant v Italiji, je bil imenovan za pomožnega škofa v škofiji Tirana-Drač. Prvo srečanje z vero so bile pesmi, ki si jih je med delom po hiši prepevala babica po materi. Njihova besedila so bila v resnici molitve in verske resnice, ki se jih je naučila v otroštvu. Leta 1993 je prebegnil v Italijo. Vstopil je v duhovniško bratovšččino, ki ga je poslala v Rim, kjer je bil po končanem študiju leta 2003 posvečen v duhovnika. Leta 2017 ga je rimska škofija “posodila” njegovi domači škofiji Tirana-Drač, kjer ga je letos spomladi doletelo imenovanje za pomožnega škofa.

KITAJSKA — 34-letni kitajski zdravnik iz Vuhana, ki je decembra lani prvi opozoril svet na novi koronavirus in bil utišan, je za posledicami okužbe umrl 6. februarja. »V zdravi družbi mora biti dovoljen več kot samo en glas,« je pred tem zapisal. Njegova noseča žena je zaradi travme veliko krvavela in trpela za nizkim pritiskom, vendar je 12. junija srečno rodila sina. »Ga vidiš iz nebes? Tvoj poslednji dar se je rodil danes!« je zapisala v objavo na družbenem omrežju WeChat, ki je bila deležna 52 milijonov ogledov.

LJUBLJANA — Tri zanimive izjave: 1. Dr. Žiga Turk: »Če levičar danes uporablja besedo fašist, hoče povedati, da gre za nasprotnika socializma. In če reče antifašist, misli na zagovornika socializma. Tako preprosto je to.« 2. Milena Miklavčič: »Tisti, ki ob petkih kolesarijo po Ljubljani, pravijo, da je v deželi premalo demokracije. Pa jo je res? Če bi je bilo premalo, potem ne bi kolesarili, ker bi se bali celo pomisliti na tovrstno rekreacijo!« 3. Dr. Milan Zver: »Premier Janša je na slovesnosti v Kočevskem rogu dejal, da bo vlada storila vse, da se ne ponovijo grozljive zgodbe polpretekle zgodovine, ko je brat dvignil roko nad brata. Zato je “kulturi pesti” potrebno napraviti konec. A ta pot ne bo lahka, dokler je demokratična večina tiha, ekstremistična manjšina pa glasna in nasilna.«

INDONEZIJA — Na indonezijskem otoku Lembata je izbruhnil ognjenik, zaradi česar so morali evakuirati skoraj 3000 okoliških prebivalcev. Oblasti so zaradi izbruha na območju razglasile drugo najvišjo stopnjo nevarnosti.

Ognjenik Lewatolo je v nedeljo izbruhnil drugič v treh dneh, pri čemer se je pepel dvignil 4000 metrov visoko. Pristojne oblasti so zaradi izbruha stopnjo nevarnosti zvišale za eno stopnjo na drugo najvišjo. Začasno je zaprto tudi letališče na otoku.

LONDON — Na protestih v Londonu 29. novembra, ki so bili uperjeni proti ukrepom namenjenim zajezitvi širjenja novega koronavirusa, je bilo aretiranih preko 150 oseb. Dogodek je sicer potekal v soboto, aretacije pa so bile izvedene iz različnih razlogov, med drugim tudi zato, ker nekateri protestniki niso upoštevali veljavnih pravil za zajezitev epidemije, spet druge pa so bile posledice napadov na policiste.

VATIKAN — Iz Vatikana so sporočili, da so postavili smreko iz kočevskih gozdov, ki bo tekom letošnjih božičnih praznikov krasila znameniti Trg svetega Petra. Smreka je visoka 30 metrov, stara je 75 let in tehta sedem ton. Jakob Štunf, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu, ob tej priložnosti poudarja, da to predstavlja lepo priložnost za obeležitev 30. obletnice plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti naše države.

WASHINGTON — Svetovni strokovnjak za kibernetsko varnost je potrdil: Podatki s predsedniških volitev 2020 so bili spremenjeni v vseh ključnih državah, zaradi česar je bilo sto tisoče glasov za predsednika Trumpa prenešenih k podpredsedniku Bidnu!

LJUBLJANA — Narodna in univerzitetna knjižnica (Nuk) obeležujejo 29. novwmbra 15. obletnico nastanka Digitalne knjižnice Slovenije – portala dLib.si. Na portalu je na voljo več kot 900.000 enot, med njimi tudi vse številke mesečnika Ave Maria od začetka 1909 do 1951. Poznejši letniki še manjkajo, ker revija v času komunizma ni smela prihajati v Ljubljano.

TOKIO — Na Japonskem zaradi samomorov samo v enem mesecu umre več ljudi, kot jih je doslej že umrlo od začetka pandemije v začetku leta 2020. Zaradi Covida-19 jih je v letu 2020 umrlo manj kot 2.000, samomorov. pa je bilo samo v oktobru 2020 2.135, od 1. januarja do 1. decembra 2020 pa več kot 17.000.

HONG KONG — Beijing ne neha izvajati nasilja nad Hong Kongom, kii ga hoče po vsej sili podrediti svojemu komunističnemu, od komunistične partije odvisnemu, gospodarskemu in političnemu sistemu. Do zdaj so zapli preko 10.000 oseb, ki so manfestirale za demokracijo in kritizirale Kitajsko.

LJUBLJANA — Poslanec DeSUS Robert Polnar je o slovenskem gospodarskem sistem izjavil naslednje: »Moj pogled izhaja iz treh številk. Prva je 2320, druga je 870 in tretja je 538. To so številke milijonov evrov s katerimi je slovenska država dokapitalizirala NLB, NKBM in skupaj Abanko in Banko Celje, zato da so te finančne organizacije lahko obstale v poslovnem smislu. Njihovo podkapitaliziranost so povzročili člani in članice uprav in nadzornih svetov in nikomur se v pravosodnem smislu zavoljo tega ni nič zgodilo. Zato pravim, da nimamo niti liberalnega kapitalizma, niti svobodnega tržnega podjetništva, marveč organizirano razbojništvo. Imamo pa tudi represivni aparat, ki se je popolnoma nesposoben spoprijeti s take vrste kriminalom.«

VUHAN — Medtem ko Kitajska mrzlično išče načine, da bi dokazala, da novi koronavirus ne izvira iz Vuhana, pa najnovejši tajni dokumenti, razkrivajo zavajanje javnosti. Poročila, ki so pricurljala iz kitajske province Hubej z glavnim mestom Vuhan, kažejo, da je Kitajska javnosti prikazovala manjše število okužb s koronavirusom od dejanskega in da so potrebovali več tednov, da so diagnosticirali nove primere. Iz dokumentov, ki jih je objavil CNN, je še razvidno, da oblasti javnosti niso obvestili o vrhuncu sezone gripe, ki je časovno sovpadal s pojavom (domnevno) prvega primera okužbe z novim koronavirusom na Kitajskem.

PARIZ — Francoska vlada bo v boju proti verskim skrajnežem izvedla niz akcij, med drugim bodo izvedli inšpekcije v 76 mošejah po vsej Franciji, je 2. decembra zvečer sporočil notranji minister Gerald Darmanin. Kot je še tvitnil, bi lahko nekatere mošeje zaprli, če se bo izkazalo, da so povezane s skrajneži.

MÜNCHEN — Nemška zvezna dežela Bavarska se je odločila še za strožji režim omejevalnih ukrepov. Ljudem bo od 9. decembra dalje celo prepovedala odhod iz hiš, razen v določenih izjemnih situacijah. Oblasti so izdale seznam, kjer so zapisane izjeme, v katerih primerih lahko Bavarci zapustijo svoje domove. V tistih območjih, kjer število okužba presega mejno število, pa bo uvedena tudi policijska ura.

DUNAJ — Avstrijo so preplavili posnetki varnostnih kamer, ki prikazujejo, kako je neznani vandal uničeval spominsko obeležje v čast žrtvam novembrskega smrtonosnega islamističnega napada na Dunaju. Na incident so se odzvali tudi vidni politiki, med drugim pa je lokalni politik desničarske Avstrijske svobodne stranke ponudil 1.000 evrov tistemu, ki bo našel vandala. Ljudje so bili šokirani, ko so v nedeljo našli raztresene sveče po tlakovani ulici, storilca pa so označili za “svinjo”.

LJUBLJANA — Domoljub Urban, član Rumenih jopičev, je pred nekaj dnevi na Twitterju sprožil akcijo pomoči paraplegiku, ki v zadnjih mesecih ni mogel plačevati najemnine in se mu je nabralo 1500 evrov dolga. Ker ga je ZPS želel deložirati, je Urban na Twitterju sprožil akcijo in ljudje so v slabem tednu potrebni denar zbrali. Primer solidarnosti in samoorganizacije ljudi, ki za svojo učinkovitost ne potrebuje ministra in sedemnajstih birokratov.

MURSKA SOBOTA — Kip Svetega Nikolaja oz. Svetega Miklavža od 5. decembra stoji v krožišču pri katoliški cerkvi v Murski Soboti. Po besedah soboškega škofa Petra Štumpfa gre za “verski simbol, hkrati pa tudi simbol splošne dolžnosti, da smo si med seboj dobri”, in del pomurske identitete, s katero se želimo predstaviti vsemu svetu.

LJUBLJANA — Slovenija je postala evropski in svetovni bolnik: v mesecu in pol smo od 200 umrlih “napredovali” do števila 1.500!

NEW YORK — Na zahodni strani newyorškega Manhattna ob aveniji Amsterdam že od 7. decembra deluje prva slovenska restavracija v New Yorku z imenom Pekarna, ki jo je zasnoval inženir avstralskega rodu Dean O’Neill. Slovesne otvoritve še ni bilo, vendar pa Pekarna že obratuje.

VATIKAN — Papež Frančišek je 8. decembra imenoval novega nadškofa metropolita v Izmirju (Turčija). To je 64-letni slovenski minorit dr. p. Martin Kmetec, ki že dolga leta deluje v Turčiji. Poleg slovenskega jezika obvlada tudi turškega, italijanskega in francoskega.

image_pdfimage_print