Brali smo

50

MOSUL — Okrog dvesto krščanskih družin, ki so zbežale med junijem in avgustom 2014, se vrača na svoje domove v Mosulu in drugih krajih ninivske ravnine. Že septembra 2017, komaj nekaj tednov po dokončni osvoboditvi Mosula izpod režima Islamske države, se vlada naznanila povratek 1.400 družin na svoje domove. To pa še daleč niso vsi, ki so se morali umakniti, saj so mnogi našli nov življenski prostor in se vrniti ne nameravajo.

LJUBLJANA — Vehovno sodišče je v zadevi SDS proti Republiuki Sloveniji za plačilo odškodnine v znesku 886.257,37 € zaradi škode, ki so jo stranki s svojim odločanjem v procesu Patria povzročili sodni organi, ugodilo revizijo sodbe. Sodba sodišča druge stopnje se razveljali in se zadeva vrne temu Višjemu sodišču v Mariboru. Odločitev je sodni senat sprejel soglasno.

GÖTEBORG — V petek, 13. novembra 2020 so neznani storilci na Švedskem nekaj pred 13h razdejali notranjost katoliške cerkve Kristusa Kralja Göteborgu. V napadeni cerkvi Kristusa Kralja v Göteborgu mašuje tudi slovenski duhovnik Zvone Podvinski, ki je dejal, da se ni zgodilo prvič, da so cerkev razdejali.

AUSTIN, TX — Ameriške oblasti so zaradi volilne prevare v zvezni državi Teksas aretirale vodjo predsedniške kampanje Joeja Bidna. Po trditvah vpletenih naj bi bilo lažnih vsaj 700.000 glasovnic. Operativec demokratov in direktor za politično strategijo v Teksasu Dallas Jones je bil po poročanju Point News aretiran zaradi volilne prevare.

SCRANTON, PA Nekdanji ameriški podpredsednik in sedanji predsedniški kandidat Joe Biden je leta 2017 ustanovil “dobrodelno” organizacijo Biden Cancer Initiative (BCI), ki pa je večino dobrodelnih prispevkov porabila za milijonske plače svojega osebja in nič na dejanske raziskave glede zdravljenja raka.

NEW YORK, NY — New York je od letošnjega marca naprej zapustilo kar okoli 300 tisoč gospodinjstev. Razlog za to gre iskati v zaprtosti mesta zaradi pandemije covida-19 in vse bolj cvetočega kriminala, ki se je razbohotil s protestih skrajnih Black Lives Matter in Antifa.

KAIRO — Egiptovski arheologi so v nekropoli nedaleč od Kaira odkrili skrivališče starodavnih krst, kar je že drugo tovrstno odkritje na tem območju letos. Tokrat so v treh podzemnih jaških v nekropoli v Sakari, v bližini slovite stopničaste Džoserjeve piramide našli več kot sto zapečatenih in nedotaknjenih sarkofagov ter 40 pogrebnih mask in kipov. Sarkofagi izvirajo iz poznega in ptolomejskega obdobja starodavnega Egipta in so ostale zaprti več kot 2500 let.

KRANJ — Z mestne občine Kranj so na ministrstvo za izobraževanje poslali alarmanten dopis, v katerem opozarjajo, da imajo letos v osnovnih šolah vpisanih že 266 otrok priseljencev. Nujno potrebujejo tolmače za albanski jezik. Pravijo, da del staršev, »kljub dejstvu, da živijo v Sloveniji že dlje časa, ne pozna niti osnov slovenskega jezika«. Gre za zlorabe slovenskega socialnega sistema, pri čemer prednjačijo priseljenci s Kosova, ki jim slovenske upravne enote množično izdajajo dovoljenja za prebivanje in delo.

DUNAJ — Avstrijce od 17. novembra pa do predvidoma 7. decembra čaka popolno zaprtje države, je na novinarski konferenci potrdil kancler Sebastian Kurz, potem ko so o tem že poročali tamkajšnji mediji. Večjih presenečenj ni, ukrepi so pričakovani, Kurz pa je pred novinarji vztrajal, da drugače ne gre, saj dosedanji ukrepi niso zajezili epidemije.

JAPONSKA – KITAJSKA — Japonska nevladna organizacija in kitajska komunistična partija sta preverili medsebojne odnose. Rezultat: Skoraj 90% Japoncev ima negativno mnenje o Kitajski. Kitajcev pa je sovražnih do Japoncev samo 52,9%.

MOSKVA — V štiriurnem pogovoru z novinarji Belorusije, Ukrajine, Modavije, Kazahstana in Rusije je beloruski diktator Lukašenko po stodnevnih protestih zaradi volilnih goljufij izjavil, da noče več ostati na oblasti in da bo emigriral v Rusijo. Njegova izjava: »Grem in konec! Vprašanje ne zadeva več mene, ampak njih. Saj veste, kaj se bo zgodilo: raztrgali si bodo med seboj,« je ocenil svoje nasprotnike.

BUDIMPEŠTA — Madžarski strokovnjak za varnostno politiko Georg Spöttle je prepričan, da islamistična teroristična grožnja na Madžarskem ostaja na nizki ravni. Razlog za to je dejstvo, da Madžarska ni sprejela večjega števila islamskih migrantov, kot na primer Francija ali Avstrija, kjer so se v zadnjem obdobju zgodili krvavi teroristični napadi. A čeprav teroristična grožnja ostaja nizka, Madžarska aktivno pomaga svojim sosednjim državam.

LJUBLJANA — Po mnenju strokovne in splošne jaavnosti, izraženem na pravnem portalu IUS-INFO so najvplivnejši pravniki letošnjega leta: ddr. Klemen Jaklič, dr. Sara Ahlin Doljak, dr. Matej Avbelj, dr. Janja Hojnik, mag. Martin Jančar, dr. Marko Pavliha, Zvjezdan Radonjić, dr. Miha Šepec, dr. Andraž Teršek in dr. Jurij Toplak.

TORONTO — Beloruska avtokefalna praoslavna Cerkev je navzoča v mnogih deželah po svetu, delno tudi v Belorusiji. Nekatere druge pravslavne Cerkve je ne priznavajo jo pa priznava ekumenski konstantinopelski patriarh in je povezana z ukrajinsko avtokefalno Cerkvijo (ločeno od moskovskega patriarha). Vodi jo nadškof  Svjatoslav Login, ki rezidira v New Yorku. Med liturgijo v Torontu je nad diktatorjem Lukašenkom izrekel prekletstvo (anathema) in ga imenoval “samozvanca”, diktatorja in “rablja beloruskega ljudstva” ter razglasil, da je “obseden od hudiča”.

METLIKA — Zdaj že migranti tihotapijo migrante. Metliški policisti so 22. novembra pri kraju Dole ujeli pet ilegalcev iz Afganistana. Izkazalo se je, da je eden med njiimi vodič, ki je pomagal prek meje ostali četverici. Tihotapcu so odvzeli prostost, postopki z ostalimi štirimi migranti pa še potekajo.

RIM — Italijanska vlada naj bi si prizadevala, da bi zaradi pandemije novega koronavirusa med božičnimi prazniki zaprli smučišča po vsej Evropi. Časnik La Repubblica piše, da naj bi si italijanska vlada to želela doseči v dogovoru z ostalimi državami, še posebej pa s svojimi sosedami. Glede na ideje vlade v Rimu bi smučišča odprli šele konec januarja, ko bi se sedanji val širjenja koronavirusa umiril in bi bilo na voljo že tudi cepivo. Bavarska zaprtje smučišč me božičnimi prazniki že načrtuje.

BEOGRAD — Konec tedna so se verniki v Beogradu poslovili od voditelja Srbske pravoslavne cerkve Irineja, ki je po okužbi z novim koronavirusom izgubil bitko za življenje. Zdaj je okužen še škof David, ki je maševal na pogrebu. Hospitaliziran je v eni beograjskih bolnišnic.

STOCKHOLM — Na Švedskem je 24. novembra začel veljati ukrep, ki omejuje zbiranja na javnih krajih. Doslej je bilo javno zbiranje, kot so protesti, prireditve, koncerti in verski obredi, omejeno na 50 ljudi. Zdaj pa so to omejitev zmanjšali na osem oseb. Po nasprotovanju javnosti so za pogrebe naredili izjemo. Na njih se tako lahko zbere največ 20 ljudi.

LJUBLJANA — Veleposlaništvo Suverenega malteškega reda v Republiki Sloveniji je v času trajanja epidemije covid-19 zbralo zajetna donacijska sredstva, da bi pomagalo pri zajezitvi okužbe in lajšanju posledic. Člani in prostovoljci malteškega reda v Sloveniji so s temi sredstvi priskrbeli in dostavili nujno potrebno opremo za uboge in bolne, pa tudi negovalce in osebje: 15 tisoč zaščitnih mask, 20 tisoč rokavic, četrt hektolitra razkužila in ostalo zaščitno opremo za domove za ostarele, romarska svetišča, izpostavljene organizacije, ki delajo z ljudmi v stiski, in vrtce. Poleg 30 škatel pregledanih in očiščenih oblačil so številne družine iz najbolj ogroženih skupin prejele pomoč v hrani, gospodinjskih pripomočkih in osnovnih higienskih sredstvih, skupaj poldrugo tono kakovostnih izdelkov slovenskih ponudnikov. Del donacije je priskrbel sanitetni material za nudenje pomoči pri negi ubogih v odmaknjenih predelih Slovenije.

NEMČIJA — Kongregacija za kler in Papeški svet za pravne akte sta zavrnila sklep triletne škofijske sinode glede preureditve škofije Trier, da zaradi upada pripadnosti Cerkvi in obiskov maš iz 887 župnij oblikuje samo 35. Na srečanju škofa Stephana Ackermanna z vodji teh papeških ustanov, 5. junija, so sklenili, da bodo poiskali novo rešitev.

ITALIJA — V razpravo o novih dopolnilih zakonodaje proti diskriminaciji istospolnih parov se je javno vključila Italijanska škofovska konferenca in predlog odločno kritizirala, s pojasnilom, da potencialno inkriminira vse, ki legitimno zagovarjajo drugačno mnenje in ščitijo heterospolno zakonsko zvezo, ter da trenutna zakonodaja že dovolj celovito varuje istospolne.

MARIBOR — V 99. letu starosti je 22. novembra v Mariboru umrl upokojeni pomožni škof dr. Jožef Smej. Pokopan je bil 25. novembra v rodni Bogojini v Prekmurju.

image_pdfimage_print