Brali smo

68

VATIKAN — Ob 60-letnici Papeškega sveta za spodbujanje edinosti kristjanov, ustanovljenega leta 1960 na pobudo sv. Janeza XXIII., je predsednik sveta kardinal Kurt Koch izjavil, da kljub napredku med cerkvami še ni soglasja o cilju ekumenizma in obliki krščanske edinosti. Katoliška cerkev s svojo globalnostjo dokazuje, da se edinost in raznolikost ne izključujeta, je poudaril vatikanski “ekumenski minister” in napovedal objavo ekumenskih smernic za škofovske konference še letos.

ITALIJA — »V letu 2019 je bilo na spletu objavljenih 7 milijonov fotografij, milijon video posnetkov in odprtih 320 klepetalnic v živo, ki prikazujejo spolno zlorabljanje otrok, starih od 0 do 13 let. Največ strežniških domen je registriranih na Haitiju, sledijo Francija in Nova Zelandija ter še 27 držav. Državne policijske službe se na naše prijave le redkokdaj odzivajo, najhujša pa je splošna neodzivnost medijev in javnosti, saj gre za dokumentirane zločine nad nedolžnimi otroci …« To so nekatere ugotovitve letnega poročila združenja Meter, ki pod vodstvom duhovnika Fortunata Di Nota s številnimi prostovoljci skrbi tudi za Mednarodni observatorij boja proti pedopornografiji (OSMOCOP).

IZRAEL — V najnovejši študiji mrtvomorskih rokopisov, med katere sodijo tudi Kumranski, je izraelska univerza v Tel Avivu v sodelovanju s švedsko univerzo Uppsala prvič uporabila DNK analizo pergamentov in njihovo računalniško obdelavo. Ugotovili so, da niso vsi zavitki napisani na kozji koži, temveč tudi na kravji in ovčji, kar pomeni, da ne gre samo za spise iz puščavniške judovske sekte esenov, temveč za izvirna starozavezna besedila iz jeruzalemske in drugih knjižnic. Ugotovili so, da se razlikujejo od današnjih različic Biblije, zato bodo na osnovi teh odkritij poskušali ugotoviti izvor besedil in njihovo prvotno vsebino. Naloga je skrajno za­htevna, saj gre za približno 25.000 fragmentov iz 900 zvitkov, spisanih od leta 334 pred Kristusom do leta 70 po Kristusu.

ZDA — Ameriško šolsko ministrstvo je sredi septembra 2020 izdalo uredbo (Free Speech Rules for Colleges), s katero se ne vseh fakultetah uveljavlja načelo svobode govora s posebnim poudarkom na verski svobodi, ki je bila katoličanom v preteklosti pogosto kratena. Obenem določa, da se takšna razlaga načela enakosti med spoloma, ki vsiljuje istospolnost, ne more več uveljavljati na univerzah v lasti verskih skupnosti.

IZRAEL — V kraju Banijas na severu Izraela, v območju nekdanje Cezareje Filipove, so arheologi našli ostanke cerkve, posvečene sv. Petru, ki je bila zgrajena na nekdanjem templju. Kraj je znan po dogodku, ko je apostol Peter izpovedal vero v Krstusa, ta pa mu je obljubil, da bo na Petru zgradil svojo Cerkev.

NÎMES — Po atentatu v Nici so odgovorni muslimani v zadregi, jih je strah in molče. Imam iz Nîmesa je razglasil: »Čas je, da muslimani začno govoriti soglasno. Zdaj je jasna povezava med nasilnim islamom v Franciji in mednarodnim terorizmom. Treba je pregnati islam salafitov, muslimanskih bratov, sufijev, revolucionarjev in wahabitov.«

LJUBLJANA — Nova24tv poroča 2. novembra, da so omejevalni ukrepi začeli kazati prve učinke. Število na novo okuženih je začelo počasi padati, število hospitaliziranih in smrti pa še vedno narašča, kar je “zasluga” tistih, ki so arogantno bojkotirali vse omejevalne ukrepe. Zaskrbljujoče pa je stanje zdravstvenega osebja, ki je glede osebne utrujenosti in tudi številčno na robu zmogljivosti.

MALEČNIK — V župnijski cerkvi Sv. Petra v Malečniku pri Mariboru so prenovili skoraj 300 let stare katakombe, ki so jih doslej poznali le redki. 2. novembra je bila tam prvič po več kot sto letih maša, ogledi za širšo javnost pa bodo možni po omilitvi ukrepov, sprejetih zaradi epidemije novega koronavirusa v državi.

LJUBLJANA — Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) je na pobudo predsednika vlade Janeza Janše na dan reformacije, 31. oktobra, v hrambo prejela izvod Dalmatinove Biblije, ki je bil doslej hranjen na gradu Brdo pri Kranju. NUK je izvod Biblije umestil med druga dela zbirke protestantskih tiskov, ki spadajo med največje dragocenosti knjižnice.

MÜNCHEN — Medtem ko se v Nemčiji pripravljajo na ponovno ustavitev javnega življenja za zajezitev širjenja novega koronavirusa, so nekateri vikend 31. oktobra in 1. novembra izkoristili še za zadnja praznovanja. Nemška policija je posredovala v Münchnu, kjer je hrvaška družina v enem od lokalov organizirala rojstnodnevno zabavo s 100 gosti. Zoper lastnika lokala in organizatorje zabave so vložili ovadbo zaradi kršitve epidemioloških ukrepov, vsakemu gosti pa grozi najmanj 150 € kazni.

PODGORICA, ČRNA GORA — 30. oktobra je za posledicami koronavirusne bolezni umrl metropolit Amfilohije, vodja Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori. Verniki so se od metropolita masovno poslavljali pred cerkvijo Kristusovega vstajenja v Podgorici, pri tem pa se niso ozirali na ukrepe za omejevanje prenosa okužb z novim koronavirusom. Nekateri najbolj goreči privrženci verskega vodje so celo poljubljali njegovo truplo. Bo po tem neverjetnem početju to novo evropsko žarišče covid-19, se mnogi upravičeno sprašujejo.

WOLVERHAMPTON — Moški, ki je organiziral zabavo ob krstu svojega otroka in na kateri je bilo po informacijah policije prisotnih do 50 ljudi, je dejal, da je zabavo organiziral zato, ker ne verjame v novi koronavirus. Jezil se je tudi, da je za zabavo zapravil ogromno denarja. Verjetno še več kot za jedačo, pijačo in najem šotora za dogodke bo moral plačati za kazen, ki so mu jo naložili policisti: 10.000 britanskih funtov, kar je približno 11.100 evrov.

LJUBLJANA — V ljubljanskem Kliničnem centru je približno 300 medicinskih sester nenadomeščenih zaradi odhodov, dolgotrajnih bolniških ali porodniških odsotnosti. Kar nekaj pa je tudi takšnih zaposlenih, ki so sami okuženi, bolni ali pa so v karanteni. Delovne sile močno primanjkuje, zato jim na pomoč priskočijo tudi prostovoljci Rdečega križa. Med prostovoljci je tudi član Slovenske frančiškanske province p. Bogdan Rus iz Frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici.

VATIKAN — Izjave papeža Frančiška o istospolnih partnerskih zvezah, objavljene v dokumentarnem filmu Francesco, so vzete iz konteksta, Cerkev ne bo spremenila svoje doktrine pri tem vprašanju, je Vatikan zapisal v pismu, poslanem apostolskim nuncijem po svetu, 2. novembra na spletni strani poroča agencija Reuters.

ŠVICA — Slovenci v Švici so podpornico protestov Darinko Valenti, ki nastopa po lokalih v Švici in je zbirala denar za nezakonite proteste v Sloveniji, polili s hladnim tušem: Delat se spravi, namesto da fehtaš denar za lenuhe!

BEIRUT — Francoskim imamom, ki so na pobudo imama iz Nîmesa obsodili napade islamistov v Nici Parizu in na Dunaju so se pridružili tudi muslimanski voditelji v Beirutu. To pot so skupaj nastopili voditelji sunitov, šiitov in druzov, med katerimi sicer ni nobenega sodelovanja, mnogokrat pa odkrito sovraštvo in nasilje.

VATIKAN — Državno tajništvo  Svetega Sedeža ne bo več imelo in upravljalo lastnih finančnih fondov, ki bodo prešli pod odgovornost Uprave premoženja Apostolskega Sedeža. To je s takojšnjo veljavo odločil papež Frančišek 5. novembra.

VATIKAN — Kaže, da je v Vatikanu zavel ostrejši veter: tudi kardinali niso več nedotakljivi. Upokojeni washingtonski nadškof Theodore Edgar McCarrick se je moral zaradi grobih homoseksualnih prekrškov leta 2019 odpovedati kardinalski časti, 19. februarja 2019 pa je bil laiziran, kar pomeni, da so mu bile odvzete vse škofovske in duhovniške pravice. Kardinal Giovanni Angelo Becciu je moral letos odstopiti kot prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov; sicer ostane kardinal, nima pa več nobene pravice do kake službe v Vatikanu in tudi v bodočem konklavu ne sme sodelovati pri izbiri novega papeža. Nunciatura v Varšavi pa je 9. novembra razglasila, da je Sveti Sedež naložil upokojenemu wroclawskemu nadškofu Henryku Romanu Gulbinowiczu disciplinske sankcije zaradi spolne zlorabe nedoletnih, homoseksualnih dejanj in sodelovanja s tajno službo svojega časa. Ne sme se več udeleževati nobenih javnih praznovanj ali sestankov, prepovedani so mu vsi kardinalski in škofovski znaki, prepovedan mu je tudi pogreb in pokop v stolnici. Poleg tega mora plačati primerno vsoto fundaciji za žrtve spolnih zlorab.

image_pdfimage_print