Brali smo

60

PARIZ — Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je 19. decembra sporočil Mednarodni svet medicinskih sester (ICN): zaradi covida-19 je umrlo že več kot tisoč medicinskih sester po celem svetu. Razmere so označili za katastrofalne in kritizirali vlade, ki ne ukrepajo dovolj, da bi zaščitile vse na prvi bojni liniji.

PARIZ — Dim od požarov, ki pustošijo po zahodni obali ZDA, je dosegel Evropo. Na podlagi satelitskih podatkov so ga opazili celo v Severni Evropi, ki je od prizorišča požarov oddaljena 8.000 kilometrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ogenj je uničil skoraj dva milijona hektarjev površin, kar je približno toliko, kot je površina Slovenije.

LONDON — Britanska vlada v zaupnem dokumentu ocenjuje, da bi lahko v začetku prihodnjega leta zaradi brexita tovornjaki na prestop meje med Združenim kraljestvom in EU čakali tudi dva dneva. Na Otoku bi namreč lahko nastale kolone 7.000 tovornjakov. Kolone več tisoč ljudi pa bi lahko ob tem nastale tudi pred vstopom na vlake Eurostar, piše Guardian.

NEW DELHI — V Indiji so do 16. septembra potrdili že več kot pet milijonov okužb z novim koronavirusom, je danes sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje. Zadnji milijon primerov so zabeležili v samo enajstih dneh, kar je svetovni rekord v širjenju virusa. Indija je s 5,02 milijona okuženih druga država na svetu, takoj za ZDA, kjer so doslej zabeležili 6,59 milijona okužb. Država, ki ima sicer 1,3 milijarde prebivalcev, beleži tudi najvišje dnevne stopnje rasti novih okužb; že nekaj dni se te številke gibljejo okoli 90.000.

SPLIT — Splitska policija je 16. septembra potrdila, da so prijeli 36-letnega hrvaškega, v Nemčiji živečega državljana zaradi suma, da je minulo nedeljo podtaknil štiri požare na otoku Čiovo pri Trogirju nedaleč Splita. V požarih je zgorelo več hektarjev borovega gozda. Gasilci so uspeli obraniti stanovanjske objekte, ki so jim požari grozili.

VATIKAN — Papež Frančišek je pod stalnim nadzorom za koronavirus, potem ko se je sešel z okuženim filipinskim kardinalom Luisom Antoniom Taglejem, so 16. septembra sporočili iz Vatikana. Katoliški mediji pa poročajo, da so najnovejši testi za ugotavljanje protiteles za novi koronavirus pri papežu negativni.

VIETNAM — V škofiji Thai Binh na severu Vietnama gradijo novo bogoslovno semenišče, kjer bo prostora za 300 bogoslovcev. Prejšnje semenišče je država zaprla v letih 1970 do 2008. Vsako leto imajo okrog 40 kandidatov, čeprav jih država dovoljuje samo 6. Leta 2008 je škof dobil dovoljenje za 25 kandidatov, ki so medtem postali diakoni in bodo posvečeni v duhovnike letos decembra. Upajo, da bodo državne omejiteve števila kandidatov prenehale.

IRAK — Mosulski nadškof Mihael Najeeb Moussa je kandidat za nagrado Saharov, ker je med razsajanjem Islamske države rešil na stotine rokopisov in svetnih dokumentov.

BEIJING — Nadškofija glavnega kitajskega mesta je na praznik sv. Mateja, 21. septembra, dobila 8 novomašnikov. Isti dan je nadškof Jožef Li Šan praznoval 13. obletnico škofovskega posvečenja. Slovesnost je bila v popolnoma obnovljeni severni katedrali (Beitang). Sedanji škof je v 13 letih posvetil 41 duhovnikov.

TIBET — Kot v kitajski provinci Šinjang, kjer so kitajske oblasti zaprle preko milijona muslimanskih Ujgurov v internacijska taborišča, je kitajska Komunistična partija 2prevzgojila” na stotine tisočev tibatanskih kmetov in pastirjev. Z izgovorom borbe proti revščini je preselila kar 50.000 tibetanskih delavcev znotrajTibeta in več kot 3.000 v drugih provincah. Z vojaško disciplino jih vzgajajo v “domoljubnosti” injim skušajo izbiti “zaostalo miselnost” budistične vere. Kdor je dovolj nor, naj verjame, da gre vse “prostovoljno”, kakor zatrjuje državna propaganda.

TURČIJA — V turških ncionalnih in krajevnih časopisih je vsak dan najmanj 17 člankov sovraštva do nerodnih in verskih manjšin. Najbolj osovraženi so Armenci, Sirci in Grki. Vseh narodnih in verskih skupin, proti katerim razpihujejo sovraštvo, je okrog 80.

LJUBLJANA — Glede 11,5 odstotne manjšine tistih, ki so bili ob plebiscitu proti slovenski osamosvojitvi in ne marajo slovenske države, pa bi nam kljub temu hoteli vladati, je direktor Nove24TV Boris Tomašič izjavil, da ne ve kam bi jiih uvrstil – med zdraharje, hinavce, kretene ali pa zgubarje. Naj gredo v Venezuelo ali v Severno Korejo. Tam ne bi glede politike ne imeli nobenih problemov. Vsi bi bili njihovi in ljubeči tovariši in še državo bi imeli, kjer ne bi bilo drugače mislečih. Odličen predlog za našo vlado: lahko bi naredila izmenjavo s Slovenci iz Venezuele s “slovenci” iz Slovenije.

ASSISI — Papež Frančišek je 3. oktobra ob svojem četrtem obisku Assisija pred grobom sv. Frančiška podpisal svojo tretjo okrožnico, ki je posvečena, kot pravi podnaslov, “bratstvu” in “družbenemu prijateljstvu”. Okrožnica je bila objavljena naslednji dan, 4. oktobra, na god sv. Frančiška Asiškega.

RIM — Avstralski kardinal George Pell se je 30. septembra vrnil v Vatikan potem, ko ga je avstralsko vrhovno sodišče oprostilo vseh obtožb spolne zlorabe mladoletnikov. Nepotrjena govorica pravi, da so proces proti kardinalu inscenirali določeni krogi, ki so blizu Vatikanu in so zlorabljali vatikansko banko za svoje protizakonite koristi, kardinal pa jim je kot prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo prišel na sled.

ASSISI — V Assisiju je bil 10. oktobra za blaženega razglašen mladi Italijan Carlo Acutis, ki ga vrstniki častijo kot “spletnega apostola”. Kardinal Agostino Vallini, upokojeni vikar rimske škofije, je mladostnika, ki je pred 14 leti umrl za posledicami levkemije, označil za “resnično pričo Kristusove ljubezni”. Acutis je v središče svojega kratkega življenja postavil evharistijo in je postal “zgled krščanskega življenja, predvsem za mlade”. Razglasitve sta se udeležila tudi njegova starša, ki sta v procesiji na oltar prinesla bogato okrašen in pozlačen relikviarij s srcem svojega sina.

VATIKAN — Vatikanska založba je izbrala osem papeževih nagovorov od začetka pandemije in jih objavila v knjigi Življenje po pandemiji. Izpostavlja njegove misli o spremenjenem svetu po izkušnji pandemije in povabilo, naj ga kristjani sooblikujemo. Obenem je Frančišek izdal knjigo Različni in zedinjeni. Komuniciram, torej sem, ki v ekumenskem duhu obravnava teme odnosov in vere. Uvod je napisal primas Anglikanske cerkve Justin Welby.

TOKIO — 20. maja je v Tokiu umrl 84-letni p. Adolfo Nicolás DJ (1936–2020), španski jezuit in misijonar na Japonskem in Filipinih, ki je bil v letih 2008–2016 vrhovni predstojnik Družbe Jezusove. Slovenijo je obiskal novembra 2009 ob 40-letnici slovenske province. Jezuiti so ob tem spomnili na njegovo duhovno globino, duhovitost, neposrednost in evangeljskega duha.

ITALIJA — Zaradi omejenega števila oseb pri maši po Italiji uvajajo brezplačne aplikacije za računalnik in mobilne telefone, s katerimi si verniki rezervirajo prostor v izbrani cerkvi ob izbrani uri, da si zagotovijo udeležbo pri bogoslužju. Tako na primer v škofiji Reggio Emilia uporabljajo “iovadoamessa.it”, v Rimu pa “@eventbrite”.

AVSTRIJA — 23. maja je v 94. letu starosti umrl upokojeni graško-sekovski škof Johann Weber. Med letoma 1969 in 2001, ko je opravljal službo škofa, se je po besedah dunajskega nadškofa Christopha Schönborna izkazal za »modrega, pametnega, uravnoteženega, pa tudi zavzetega in pogumnega škofa«. Dejal je še, da je nanj vedno napravila vtis pastoralna ustvarjalnost avstrijskoštajerske Cerkve z zdravo pobožnostjo in zakoreninjenostjo med ljudmi, za kar se je zavzemal škof Weber. Pokopali so ga 3. junija v graški stolnici.

VATIKAN — Zaradi epidemije je odpadel papežev načrtovani obisk v kraju Acerra v predmestju Neaplja, na območju, ki ga zaradi številnih požarov na ilegalnih odlagališčih strupenih odpadkov imenujejo kar “dežela ognjev”. Težke socialne razmere na območju izkoriščajo mafijske združbe, ki vodijo cele tovarne. V njih delavci na črno proizvajajo čevlje, torbice in oblačila, ki gredo na sever Italije, medtem ko odpadki ostajajo tu, kjer jih zažigajo.

image_pdfimage_print