Brali smo

107

SARAJEVO, PLIBERK, ZAGREB — Ob 75. obletnici “križeve poti” desettisočev Hrvatov (in drugih), ki jih je angleški general Patrik Scott s polj pri Pliberku izročil jugoslovanskim totalitarnim oblastem in so jih te brez sojenja pomorile, je sarajevski nadškof kardinal Vinko Puljić 16. maja v sarajevski stolnici daroval spominsko mašo zadušnico. Ob tem so zagovorniki nekdanjega komunističnega režima pred stolnico protestirali. »Resnica vas bo osvobodila … Kdor ne želi slišati resnice, se postavlja na stran zla. Zločina se ne da pozdraviti z drugim zločinom … Nihče nima pravice zanemarjati teh žrtev,« je med drugim rekel kardinal. Kot je poročala hrvaška katoliška agencija IKA, je mašo za te žrtve daroval tudi vojaški škof Jure Bogdan na zagrebškem pokopališču Mirogoj.

VATIKAN — Ob mednarodnem dnevu medicinskih sester, babic in bolničarjev je papež Frančišek 12. maja objavil posebno poslanico in jih imenoval “svetniki sosednjih vrat”: »Ste podoba Cerkve, poljske bolnišnice, s poslanstvom Jezusa Kristusa, ki se je trpečim osebam približal in jih ozdravil vsakovrstnih bolezni, ter se sklonil, da bi umil noge učencem. Hvala za to vaše služenje človeštvu!« Poslanico je sklenil z željo, »naj ta obletnica postavi dostojanstvo vašega dela v ospredje, v blagor zdravja celotne družbe«, ter jim podelil apostolski blagoslov.

UKRAJINA — Potem ko je v javnost prišel video o 46 novorojenčkih nadomestnih mater, ki so obtičali v hotelu Venezia v Kijevu brez prave čustvene bližine, ker jih “naročniki” iz drugih držav zaradi pandemije niso mogli “prevzeti”, so grškokatoliški in rimskokatoliški škofje javno pozvali vlado, naj prepove to prakso. Ukrajina je ena redkih držav, kjer se nadomestno materinstvo zakonito izvaja v 50 porodnišnicah. »Gre za zločin zoper dostojanstvo žene,« je ob tem izjavil nadškof Ševčuk.

ITALIJA, ŠVICA — Ob svetovnem dnevu molitve in posta za rešitev človeštva pred pandemijo, 14. maja, pri katerem so sodelovale skupine in pozamezniki različnih verstev, sta tradicionalistični skupini Rorate Caeli in Fraternitas Sacerdotalis Sancti Pii X (“lefebvristi”) na svojih blogih pobudi ostro nasprotovali. »Mogoče bo nekdo pripomnil, da je to verski relativizem in da ni sprejemljivo. Toda kako naj se odpovemo molitvi k skupnemu Očetu vseh ljudi? Vsak moli, kot ve, kot zmore. Ne moremo moliti drug zoper drugega …, temveč kakor bratje,« se je med jutranjo mašo odzval papež Frančišek.

ČRNA GORA — V torek, 12. maja, je med veliko procesijo ob prazniku sv. Bazilija Ostroškega zaradi kršenja prepovedi shodov posredovala policija in za 72 ur zaprla budvanjsko-nikšiškega srbskega pravoslavnega vladiko Joakinija in sedem duhovnikov. Dogodek je povzročil proteste in spopade s črnogorsko policijo, ki je na metanje kamnov odgovorila s solzivcem in prijela več oseb. V bran zapornikom so posredovali srbski predsednik Vučić, patriarh Irinej in predstavnik moskovskega patriarhata za zunanje odnose vladika Hilarion. Škof in duhovniki so bili izpuščeni po tem, ko je tožilstvo vložilo kazensko ovadbo, kar je dodatno zaostrilo odnose med črnogorskimi oblastmi in srbskimi pravoslavnimi verniki, ki so že tako napeti zaradi lanskega verskega zakonika.

EKVADOR Guayaquil Family Network in druge skupine gibanja za življenje so sprožile protest zaradi namere OZN, da z mehanizmi pomoči ob epidemiji v višini 46,4 mio USD v državi, ki z ustavo ščiti nerojeno življenje, pod krinko “reproduktivnega zdravja” legalizira splav in s tem povezane storitve. »Neverjetno! OZN zlorablja epidemijo in humanitarno pomoč državi pogojuje z legalizacijo splava. Medtem ko si vsi želimo rešiti življenja nerojenih deklic in dečkov, nekateri vztrajajo, da jih je treba odstraniti,« je tvitnil poslanec Hector Yepez. Javnost se je zaradi skrite podpore splavu uprla podpisu t. i. “Skupne izjave za zaščito spolnega in reproduktivnega zdravja”, ki jo je 8. maja skupaj z ministri 39 držav podpisal tudi njihov predstavnik.

VATIKAN — Dikasterij za celovit človeški razvoj pod vodstvom kardinala Turksona je 16. maja na novinarski konferenci predstavil dejavnosti Cerkve pri zajezitvi širjenja pandemije in njenih posledic, pomoči revnim in skrbi za okolje. »Prisluhnimo kriku stvarstva in kriku revnih,« je poudaril prefekt in predstavil delovanje t. i. Komisije covid-19, ki v sodelovanju z Mednarodno karitas skrbi za ta področja.

RIM — V novi knjigi Bog je veselje izpod peresa Chiare Amirante, ustanoviteljice skupnosti Nova obzorja, je papež Frančišek zapisal, da »kristjanu brez humorja nekaj manjka … Nikoli ne izgubimo smisla za humor, kajti približuje nas Bogu,« je zapisal. Na vprašanje avtorice, od kod mu vedrina, je odgovoril, da je ta sad Božje milosti, molitve k sv. Tomažu Moru in »osvoboditve od lastnega jaza«.

VATIKAN — Ob nedeljski molitvi Raduj se je 17. maja papež oznanil začetek “tedna Hvaljen bodi” z naslovom Vse je povezano, posvečenega 5. obletnici te socialne in okoljske okrožnice s številnimi pobudami, usmerjenimi k “ekološkemu spreobrnjenju”. Teden se bo nadaljeval z izrednim “letom Hvaljen bodi”, v katerem bo Dikasterij za celostni človekov razvoj med drugimi dogodki pripravil svetovni izobraževalni pakt in Frančiškovo ekonomijo.

VATIKAN — Z jutranjo mašo pri grobu sv. Janeza Pavla II. 18. maja so se tudi končali prenosi jutranjih maš, ki jih je od 9. marca naprej papež daroval v kapeli Doma sv. Marte. S tem papež spodbuja (ob upoštevanju zaščitnih ukrepov) k živi udeležbi pri bogoslužju »cum populo«, ki je v Italiji, Vatikanu in v večini držav zdaj zopet dovoljeno. Prenosi so doživeli izredno visoko gledanost po vsem svetu.

MINSK — Katoliška cerkev v Belorusiji je po lastnih navedbah preganjana s strani tamkajšnjih oblasti. »Povsem očitno je, da se v Belorusiji poskuša izvajati pritisk na Katoliško cerkev, kar pomeni, da se dogaja preganjanje Cerkve, čeprav o tem nihče javno ne govori,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa v pogovoru za medije dejal pomožni škof v Minsku Jurij Kasabutski. Med drugim je opozoril, da so oblasti predsedniku Beloruske škofovske konference, nadškofu Tadeuszu Kondrusiewiczu, prepovedale vrnitev v državo, o čemer je poročal tudi spletni portal Vatican News.

LJUBLJANA — Predsednik vlade Janez Janša in njegov gost avstrijski kancler Sebastian Kurz sta se 8. septembra po razgovorih o skupnem nastopu proti širjenju korona virusa in nezakonitim migracijam, podala na Triglav tako, da sta preplezala slovensko smer Triglavske severne stene, ki je najmogočnejša, najvišja in najširša slovenska alpska stena, po kateri potekajo številne plezalne smeri.

SARAJEVO — Na mali šmaren, 8. septembra, je sarajevski nadškof, kardinal Vinko Puljić praznoval 75-letnico. Rojen je bil leta 1945 v Priječanih blizu Banja Luke, v duhovnika je bil posvečen leta 1970, za sarajevskega nadškofa je bil imenovan leta 1990 in posvečen 1991. Za kardinala ga je imenoval sv. Janez Pavel II. 1994 in je pri 49 letih postal najmlajši kardinal. Med vojsko v BiH je ostal v obleganem Sarajevu in bil deležen mednarodnega priznanja zaradi neutrudnih prizadevanj za človekoljubno pomoč preizkušanemu prebivalstvu bosenske prestolnice. Od januarja letos mu pri vodstvu nadškofije pomaga soupravitelj nadškof Tomo Vuksić.

image_pdfimage_print