Brali smo

35

RIM — Caritas Internationalis je na pobudo papeža Frančiška v začetku maja 2020 ustanovila poseben solidarnostni sklad z namenom, da bi nudili takojšnjo in učinkovito pomoč ob pandemiji po vsem svetu. Slovenska karitas je v preteklem tednu v sklad namenila 5.000 evrov in začela tudi z akcijo zbiranja sredstev za pomoč pri preventivi in blaženju posledic pandemije v najrevnejših državah. Pandemija koronavirusa je prizadela ves svet, najhujše posledice pa bodo občutili najbolj ranljivi ljudje iz najrevnejših držav sveta, kjer imajo šibek zdravstveni sistem in gospodarstvo ter obstoječe humanitarne krize. Med največjimi posledicami bo huda lakota.

RIM —  Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije grozi večini južnoameriških držav nevaren ekonomski kolaps, nenadzorovano širjenje epidemije in velika revščina. Med vzroki so prekinitev poslovanja s Kitajsko, propad turizma, padec cen primarnih surovih, nasilni protesti in neurejeno delo na črno kar v 40 odstotkih primerov. Posebej je ogrožena Venezuela, iz katere je že pred epidemijo pobegnila polovica zdravstvenega osebja in ji grozi lakota.

GRČIJA — Karitas Evropa je pozvala države EU, naj čim prej izpolnijo svojo zavezo pri sprejemanju sorazmernega števila od skupaj 1.600 migrantskih otrok, ki so se znašli na grških otokih brez staršev ali spremstva. Doslej sta to storili samo Nemčija in Luksemburg.

POLJSKA — Zaradi suše, ki je prizadela številne kmete in vrtnarje ter njihove družine, je ogrožen pridelek na tisočih hektarjev, zato se bojijo višanja cen živil in negativnih posledic za izvoz, je 21. aprila dejal predsednik škofovske konference Stanislaw Gadecki. Vse vernike in ljudi dobre volje je pozval k vztrajni molitvi za dež.

NIZOZEMSKA — Potem ko je vrhovno sodišče v Haagu 21. aprila razsodilo, da je evtanazija v primeru oseb s hudo obliko demence dopustna, so katoliški verniki, moralni teologi in bioetiki izrazili ogorčenje. V imenu škofovske konference je kardinal Willem Jacobus Eijk (na sliki) izjavil, da razsodba vnaša zmedo, saj dokončno interpretacijo volje dementnega bolnika nedopustno prenaša na zdravnika.

ŠPANIJA — Redovnica Maria Trinidad Prado, ki ima skoraj 102 leti, je premagala koronavirus. Kot je sporočil radio Cope, so jo po tritedenskem zdravljenju odpustili iz bolnišnice v Lugu. Zdravstveno osebje ji je zaploskalo, sama pa je menila, da si ne zasluži tolikšne pozornosti. Župniku v župniji A Milagrosa, kjer je bila do bolezni zelo dejavna, med drugim kot zakristanka, pa je ob vrnitvi v samostan dejala: »Mislim, da danes ne bom šla v cerkev.«

SLOVENIJA — Na območju Kočevskega roga so odkrili novo morišče. Po besedah predstavnikov komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč, so v tako imenovanem breznu 3 našli posmrtne ostanke in predmete okrog 250 žrtev. Večina najdb kaže, da gre za mlajše moške, zelo verjetno civiliste, ki so bili ustreljeni jeseni leta 1945. Brezno 3 se nahaja na območju med Velikim rogom in Starimi žagami, v neposredni bližini partizanske bolnišnice Stari log, kjer je tudi pokopališče tam umrlih partizanov.

ISTANBUL — “Sultan” Erdogan je z dekretom 21. avgusta spremenil muzej Karye Cami di Chora (samostan Kristusa Odrešenika) v mošejo. Samostan je redek primer bizantinske umetnosti, ki je tudi za turške zgodovinarje oporna točka svetovine kulturne dediščine. Arogantni “sultan” tako meša politiko, ideologijo in kulturo, Zapad pa poniglavo molči, samo da lahko “kšeftari” še naprej.

HONG KONG — Študentje in učitelji obtožujejo oblast, da spreminja učne knjige v korist uradne kitajske doktrine. Tako so črtali pojme kot “delitev oblasti” in “državljanska nepokorščina”. Aktivisti svetujejo, naj študentje uporabljajo stare knjige.

PATNA, INDIJA — 84 duhovnikov te nadškofije se je odreklo delu svojih skromnih dohodkov v pomoč revnim za potrebno proti Covid-19. Najbolj so prizadete družine 1,3 milijona migrantskih delavcev, ki so se zaradi blokiranja ekonomskih dejavnosti drugod po Indiji morali vrniti domov brez vsega. V tej zvezni državi Bihar živi 33% prebivalcev pod pragom revščine.

INDONEZIJA — Morje med otokoma Sulawesi in Papua je 21. avgusta udaril hud potres 6,9. stopnje. K sreči je bil epicenter izredno globoko (640 km), zato ni bilo na obalah niti tsunamija niti posebne škode, razen delne panike prebivalcev. Potres so zaznali tudi seizmološki observatoriji v Evropi in Združenih državah.

NEMČIJA — Nemška kanclerka Angela Merkel in voditelji 16 nemških zveznih dežel so se 27. avgusta uskladili o strožjih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa v državi. Od oktobra bo na povratku v državo iz območja na rdečem seznamu obvezna vsaj petdnevna karantena. Skoraj vsi so se strinjali o uvedbi 50€ globe za navzočnost v javnosti brez maske. Na Bavarskem pa ostane v veljavi globa 250€. Vsaj do konca leta ostajajo prepovedani veliki dogodki, kot so konceerti, festivali in športne tekme.

BEIJING — Kitajski zunanji minister je predsedniku češkega senata Milošu Vystrčilu ob njegovem nedavnem obisku v Taipeiu (Taiwan) zagrozil, da bo to “drago plačal”, češ da je prekršil “načelo ene Kitajske”. S to grožnjo, ki po diplomatskih merilih velja za nesramno, je jasno pokazal strah Kitajske pred dejstvom, da se Evropska unija vedno bolj navezuje na Washington. Šef evropske diplomacije je izjavil: »Kitajska hoče biti nov imperij!« Beijing je s to grožnjo pljunil v lastno skledo.

VATIKAN — Prefekt Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov kardinal Sarah je ostro nasprotoval predlogom, ki se pojavljajo v pogajanjih med italijansko vlado in škofovsko konferenco. Na njih nekateri strokovnjaki predlagajo, da bi se verniki zaradi visoke stopnje tveganja širjenja epidemije pri obhajilu obhajali samopostrežno, s hostijami, zapakiranimi v vrečke.

KARAČI, PAKISTAN — Saylani Welfare International Trust, ki v predmestju Karačija v Pakistanu deli pomoč v hrani, pogosto odteguje pomoč kristjanom in hindujcem. Faruk Masih, doma v četrti Korangi, pravi, da se tovornjak s hrano ne ustavi zgolj pri njegovi hiši. Na vprašanje zakaj, mu odgovarjajo, da pomagajo samo muslimanom. Skupini žensk so odrekli hrano, ker niso znale muslimanskih molitev.

LAHORE, PAKISTAN — Raja Walter, lastnik majhne restavracije v okolici Lahoreja, prepričan, da »ljubezen do človeštva mora preplaviti Pakistan«, zato vsak dan pripravi in deli brezplačen topel obrok 300 lačnim sosedom, ne oziraje se na njihovo versko ali etnično pripadnost. 19. aprila ga je z obiskom počastila ugledna pakistanska državna poslanka Shanila Ruth v zahvalo za dober zgled. »Brez njegove dobrodelnosti ne bi zmogla preživeti svojih otrok,« je ob tem pričevala Snober Ashiq, revna mati velike družine.

TRST — 7. maja je na Opčinah pri Trstu umrl msgr. Evgen Ravignani, tržaški škof v letih 1997–2009. Rodil se je leta 1932 v Pulju, družina pa se je leta 1946 zatekla v Trst, kjer je bil posvečen v duhovnika leta 1955. Pozneje je diplomiral še na univerzi v Lateranu. V Trstu je bil rektor semenišča, odgovorni za ekumensko delo in urednik tednika Vita Nuova. Leta 1983 je bil imenovan za škofa v Vittorio Venetu, leta 1997 pa se je vrnil v Trst na čelo domače škofije.  V spominu vernikov bo ostal kot širok, ljudski pastir s smislom za humor. Do Slovencev je bil pravičen, dobro je obvladal in pogosto uporabljal slovenščino. Rad se je udeleževal slovenskih verskih in kulturnih srečanj, z goriškim in videmskim nadškofom je jasno podprl prizadevanja za zaščitni zakon za Slovence.

BELGIJA — Potem ko je vodstvo 15 psihiatričnih klinik belgijskega reda usmiljenih bratov leta 2017 odobrilo evtanazijo, je Kongregacija za nauk vere konec marca sprejela sklep, da gre za kršitev cerkvene prepovedi evtanazije in da se te bolnišnice ne morejo več šteti za “katoliške”. Vrhovni predstojnik reda br. René Stockman je vodstvu ustanove, ki upravlja z bolnišnicami, prepovedal vsakršno sklicevanje na katolištvo in ime reda.

DAKA, BANGLADEŠ — Vrhovno sodišče je 2. septembra odločilo, da lahko hindujske vdove podedujejo vso lastnino svojih umrlih mož. Odločitev vrača vdovam “čast in mir” in jim jamči “samozadostnost”. Do zdaj so vlade nanje pozabljale.

image_pdfimage_print