»Z vami je konec!« Naraščanje turške vojske proti kristjanom

Raymond Ibrahim

107

Muslimansko nasilje do kristjanov je v Turčiji že v preteklosti zelo naraščalo. V božičnem času 2011 je bil razkrit načrt zajetne skupina al-Kaide bombardirati “vse cerkve v Ankari”. Pred božičem 2015 je Islamska država izrekla smrtne grožnje najmanj dvajsetim protestantskim cerkvam in opozorila, da »nas koranske zapovedi … silijo naj pokoljemo odpadnike, kot ste vi.« 

Kot so obširno poročali, je leta 2017 vstopil nek revolveraš, oblečen v “Santa Claus” (ameriška varianta Božička in Dedka Mraza) v neki istanbulski nočni klub med novoletnim praznovanjem in pobil 39 ljudi. Islamska država je. pozneje izjavila: »Junaški vojak kalifata je napadel razvpiti nočni klub, kjer so kristjani praznovali svoj poganski praznik.« V poznejši izjavi so kritizirali turško vlado, češ da je “služabnik križa”.

V nekoč laični Turčiji je prišlo tako daleč, da sovraštvo do kristjanov preveva vso družbo. – od povprečnega muslimanskega državljana do najvišjih plasti vlade. Primerov je dosti, navajamo pa dva najbolj pogosta; klanje kristjanov in napad na njihove cerkve. 

sLeta 2009 je skupina mladih Turkov – med njimi tudi sin nekega župana – vdrla v prostore Družbe za širjenje Svetega pisma v Malatyi. Zvezali so tri krščenske. uslužbence, jih mučili ure dolgo in končno umorili. Eden od obtoženih Turkov je izjavil: »Tega nismo storili za nas same, ampak za našo vero.« Pozneje so bili izpuščeni zaradi tehničnih problemov.

Leta 2012 je bila 85-letna Armenka zabodena v svojem istanbulskem stanovanju. Da ne bi bilo nobenega dvoma o vzroku, je morilec vrezal križ v njeno golo truplo. Poročilo pove, da je bil ta napad pêti na starejše v zadnjih dveh mesecih.

Leta 2019 je bil 86-letni Grk najden umorjen z zvezanimi rokami in nogami. Poročilo pove, da je bil mučen.

Pozno leta 2019 je 16-letni muslimanski smrkavec korejskega kristjana zabodel večkrat v srce; 41-letni mož in oče je v kratkem umrl.

Še več kot umorjenih kristjanov je napadov na njihove cerkve.

Leta 2014 je v Istanbulu številna banda muslimanov prekinila krstni obred. Vdrli so v cerkev kričeč kvante, eden pa je grozil z nožem navzočim. »Ni bilo prvič, pa tudi ne zadnjič,« je povedal eden od kristjanov.

Leta 2015 je nek musliman med kričanjem “Allahu akbar” in “Maščevanje za mošejo Al-Aqsa” vrgel Molotov koktajl v istanbulsko pravoslavno cerkev Aya Triada (sv. Trojica) in zažgal en del. V nekem drugem napadu so ptirje Turki, kričeč “Allahu akbar” napadli in brcali v vrata cerkve Agape na področju Črnega morja. Po besedah napadenega pastorja so hoteli noter in napasti še kako drugače.

Leta 2015 so grozili nič manj kot 15 cerkvam češ da “zanikajo Alaha”.“Izprijeni neverniki, blizu je čas, ko vam bomo zlomili vrat; Alahu slava. in čast” piše v eni izmed groženj. »Grožnje niso nič novega za protestantsko skupnost, ki živi v tej deželi in hoče tukaj vzgajati svoje otroke,« so komentirali cerkveni voditelji.

Ko je nek moški začel streljati v cerkvi sv. Marije v Trabzonu leta 2018, je bil to zadnji od pogostih napadov v tej cerkvi. Teden dni prej so vrgli na cerkveni vrt doma narejeno bombo, leta 2016 so muslimani, kričeč “Allahu akbar” s kovaškimi kladivi poškodovali cerkev, leta 2011 so cerkvi grozili zaradi vidnega križa in leta 2006 je bil njen duhovnik Andrea Santoro ustreljen med službo Božjo.

Groziti cerkvam in poškodovati jih je kar splošno. Zgodaj 2019 so bili sovražni napisi – med njimi “Z vami je konec” – najdeni na armenski cerkvi Svete Božje Matere v Istanbulu. Kot komentar je nek armenski aktivist tvitnil: »Vsako leto so naše cerkve in sinagoge deležne kupa sovražnih napadov.«

Pozno leta 2019 je neki moški med vpitjem izmišljotin in fizičnim nasiljem proti kristjanom v cerkvi sv.Pavla v Antalyi rekel, “da bi zanj bilo veliko veselje uničenje vseh kristjanov, saj v njih vidi neko obliko zajedalstva Turčije”.

Nek moški je 8. marca 2020 poskusil zažgati Surp Adsvadzadzin Armensko cerkev v Istanbulu, ki je bila že pogosto napadena s sovraštva polnimi grafiti in drugimi oblikami onečaščenja.

Nedavno, 8. maja 2020, je v Istanbulu nek moški skušal zažgati neko cerkev, ki je bila že večkrat napadena s sovražnimi napisi in drugimi onečaščenji.

Poleg groženj in napadov na cerkve imajo turške oblasti moč, da jih preprosto zaplenijo ali zapro. V nekem primeru je policijo, podobno prej omenjenim nasilnikom, prekinila krsti obred, ko je vdla in zaprla neko neavtorizirano cerkev. Poročilo pravi: »V Turčiji ni poti za legalizacijo cerkve.«

Kadar napadalci ne najdejo drugega vzroka, se zatečejo v druge oblike preganjanja. V neke jasnem poskusu uničiti spletno navzočnost najmanj ene cerkve, so jo enostavno razglasili za “pornografsko” in jo blokirali. »Pri naših visokih moralnih standardih je to prava sramota,« je izjavil cerkveni predstavnik.

Dodatno spreminjajo v mošeje prastare cerkve, ki so stoletja starejše od islama, vključno samostan Studious, najstarejše svetišče v Mali Aziji, ki je nastalo tisoč let pred muslimanskim zavzetjem v 14. stoletju. Po prepovedi liturgije v samostanu Sumela, ki je nastal leta 386, torej tisoč let, preden je Mala Azija postala “Turčija” in po nedavni Erdoganovi spremembi starokrščanske bazilike Sv. Modrosti v Istanbulu v mošejo, eno izmed poročil pravi: »Te samovoljne spremembe so ponoven dokaz. da je krščanstvo v Turčiji drugorazredno.« Še posebej to velja, če upoštevamo, da so v desetih letih zgradili 9.000 mošej.

Sovraštvo do kristjanov je v Turčiji doseglo točko, ko so “neverniki” preganjani še po smrti. Napadi na krščanska pokopališča naraščajo, tako da se morajo kristjani spraševati: »Ali so zdaj na vrsti naši rajni?« Po poročilu od marca 2020 je bilo zgolj na enem od krščanskih pokopališč v Ankari od 72 nagrobnih kamnov 20 uničenih. V nekem drugem nedavnem primeru so onečaščevalci polomili križ na grobu umrle kristjanke., nekaj dni prej pa so motili njen cerkveni pogreb z vpitjem “Allahu akbar”.

Kaj je torej za vsemi temi napadi na vsakogar in vse, kar je krščansko – ljudi, zgradbe, celo grobove. Odgovor nekega novinarja v Turčiji je: “okolje sovraštva”.

»Toda to sovraštva polno okolje ni vzniknilo iz nič. Semena tega sovraštva sejejo od začetka osnovne šole preko knjig, ki jih tiska ministrstvo za Narodno vzgojo, ki predstavlja kristjane kot sovražnike in izdajalce. Indoktrinacija se nadaljuje preko časopisov in televizijskih kanalov skupno z državno politiko. Seveda gvori v mošejah in klepeti v kavarnah še podpihujejo to sovraštvo.«

Z drugimi besedami: nekoč “laični” Turki so zdaj vzgojeni v sovraštvu do kristjanov.

Vse to pa še ni dovolj, da Islamska država ne bi obtoževala Turčije, da je “služabnica križa”.

Se je potem čuditi, da tako imenovani “radikalni” muslimani – med 63 in 287 milijonov muslimanov podpira Islamsko državo v kar enajstih narodih – gledajo na to kot na “pravilen” postopek s kristjani.

Komentar AM:

Ponoven dokaz, da pri islamu ne gre za religijo, verstvo, ampak za ideologijo, ki se skriva za krinko religije. Njen namen: s silo osvojiti ves svet. Tudi druge vere imajo isti cilj: razširiti se po vsem svetu, vendar ne s silo. Imam vtis, da je to doumel tudi Atatürk v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ki je iz Turčije naredil “laično ” državo in ji s tem omogočil nesluten napredek. Sedanji predsednik Erdogan se vrača nazaj, v čase sultanov. Ni verjetno, da bi si v dogledni prihodnosti vzdel tudi naziv sultana namesto predsednika, kar pa ni bistveno, saj si je že tako prilastil sultansko oblast. Tudi širjenje z nasiljem je danes še kako prisotno – kar poglejmo, kaj se dogaja v Evropi, kamor je navalilo na deset tisoče migrantov, večinoma muslimanov. To niso nikakršni begunci, ampak priseljenci, ki jih ni mogoče primerjati z evropskimi izseljenci v Ameriko v prejšnjem stoletju in še prej. Ti so šli čez mejo v novo domovino legalno skozi vse predpisane postopke, nemudoma so se lotili dela, da niso bilii v breme novi domovini, podrejali so se vsem tamkajšnjim predpisom in niso nikdar zahtevali kakih posebnih pravic ali celo sodišč. Ustanavljali so svoja društva, vendar v skladu z ameriško zakonodajo, ustanavljali so svoje župnije, vendar v skladu z navadami Cerkve v Ameriki. Pa primerjajmo to z današnjimi migranti v Evropi. Razlika je očitna.

Osvojiti svet z nasiljem in po ilegalni poti: tega ne slišimo prvič. Mussolini in Hitler sta bila skromnejša, šele komunizem je hotel osvojiti ves svet. Pa je propadel, čeprav ne povsod in tudi pri nas še občasno poskuša s svojimi metodami laži in obrekovanja, ker mu nasilje ni več dostopno. In tako smo lahko prepričani, da bo propadla tudi ideologija, ki se skriva za islamom, vendar samo v povratku v krščanstvo, saj edino zanj velja Kristusova napoved o peklenskih vratih, ki ne bodo zmagala.

Povzeto po Gatestone Institute

image_pdfimage_print