Brali smo

102

SINGAPUR, VATIKAN — Kot ukrep proti razširjanju koronavirusa je katoliška nadškofija v Singapurju bolnim vernikom na spletni strani sporočila, da »ni greh, če zaradi bolezni ni mogoče izpolniti obveznosti nedeljske maše«. Bolnikom so svetovali tudi, naj se ne udeležujejo množičnih prireditev. Nadškofija je poleg tega odločila, da bodo duhovniki do nadaljnjega obhajali samo na roko. K preventivnim ukrepom proti razširjanju virusa so pozvali tudi škofje na Filipinih. Med molitvijo angelovega češčenja je 27. januarja papež Frančišek dejal, da »si želi biti blizu bolnikom z virusom, ki se je razširil na Kitajskem, in moliti zanje. Naj Gospod pokojne sprejme v svoj mir, potolaži svojce in podpre velika prizadevanja kitajske skupnosti v boju proti epidemiji.«

RIM — Popravljen prevod očenaša, ki namesto »ne vpelji nas v skušnjavo« uvaja »ne prepusti nas skušnjavi« (non abbandonarci alla tentazione), bo po Italiji vstopil v obvezno bogoslužno rabo na prvo adventno nedeljo, 29. novembra, je po zasedanju 28. januarja sporočila Italijanska škofovska konferenca. »Bog nikogar ne vpeljuje v skušnjavo,« pojasnjuje teolog Bruno Forte, »zato uvajamo doslednejši prevod«. Poleg tega z novim misalom v župnije prihaja tudi nova Gloria (slava) s prevodom: »Mir na zemlji ljudem, ki jih Gospod ljubi«, namesto »ki so dobre volje«.

NEMČIJA — 30. januarja se je v Frankfurtu začelo prvo zasedanje t. i. nemške sinodalne poti pod vodstvom kardinala Reinharda Marxa in predsednika nemških laikov Thomasa Sternberga (na sliki). Med 230 člani je 69 škofov in 161 laikov (med njimi 70 žensk), s polno pravico glasovanja. Odgovorni zavračajo očitke o vnašanju razkola, češ da bodo sprejete odločitve na dveh ravneh: nekatere bodo uresničljive samo v nemških škofijah, druge pa poslane Svetemu sedežu kot predlog.

NIGERIJA — 18-letni bogoslovec Michael Nnadi, ki je bil 8. januarja ugrabljen s še tremi, pozneje izpuščenimi bogoslovci iz semenišča Dobri pastir v pokrajini Kaduna, je najden ubit. Novico je 1. februarja potrdil krajevni škof Kukah iz Sokota.Nigerijski kristjani, večinoma naseljeni na severu države, se sprašujejo, zakaj se svet ne odziva na vsakodnevno prelivanje krvi, ugrabitve, sežiganje cerkva in preganjanje. Tudi človekoljubne organizacije že govorijo o genocidu in nasilni islamizaciji države. Od leta 2015 so po podatkih Aid Relief Trust islamski skrajneži iz plemena Fulani in iz skupine Boko Haram ubili več kot 6.000 kristjanov, 12.000 pa so jih pregnali. Predsednik Buhari ne ukrepa, vojska je v rokah radikalnejših islamistov, nedavno pa so sprejeli ustavne dopolnitve, ki dodatno lajšajo izvajanje šeriatskega prava.

VATIKAN — »Kadar je kristjan brez veselja, ni rodoviten … Cerkev in evangelij se ne moreta širiti po zagrenjenih in tečnih kristjanih, kakršna je bila Savlova hči Mihala … Zato se znajmo veseliti in ne bodimo jetniki formalizmov,« je povedal papež 28. januarja v Domu sv. Marte.

VATIKAN — 7. februarja je papež Frančišek sprejel šest katoliških patriarhov iz Libanona, Sirije, Iraka in Egipta, pastirje Cerkve na Bližnjem vzhodu, in se z vsakim zadržal v osebnem pogovoru. Po sprejemu je kardinal Sako iz Bagdada povedal, da papež razume njihovo bolečino zaradi izseljevanja in nasilja nad kristjani, jim želi pomagati in tudi na šiitske muslimane razširiti t. i. Dokument o vesoljnem bratstvu, sklenjen s predstavniki sunitov. Kot je dejal za Vatican News, se v islamu vedno bolj zavedajo, da je naš Bog Bog ljubezni in miru, kar vedno bolj spoštujejo.

ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI — Ob prvi obletnici dokumenta o človeškem bratstvu, ki sta ga podpisala papež Frančišek in veliki imam Ahmed al-Tayeb, je bila 5. februarja v Abu Dabiju slovesnost, na kateri so poslušali tudi papeževo video sporočilo, v katerem je dejal, da je bil podpis dokumenta velik dogodek, storjen v upanju na boljšo prihodnost človeštva, kjer ne bo prostora za sovraštvo, jezo, ekstremizem in terorizem.

VATIKAN — Ob šestem svetovnem dnevu molitve in premišljevanja za boj proti trgovini z ljudmi, na god sv. Jožefine Bakhite, 8. februarja, je papež vse povabil k previdni rabi digitalne tehnologije, ki jo v zle namene uporabljajo kriminalna združenja. S pritiskom na tipko “enter” je papež odprl delovanje portala “Super Nuns”, s katerim svetovna mreža redovnic Talitha Kum zbira sredstva za pomoč žrtvam.

REGENSBURG — V sredo, 1. julija 2020 je v Regensburgu umrl 97-letni duhovnik msgr. Georg Ratzinger, brat zaslužnega papeža Benedikta XVI., stolni kapelnik in vodja znamenitega deškega zbora “Regensburger Domspatzen”. Papež Frančišek je svojemu predhodniku izrekel sožalje in se mu zahvalil, da mu je sporočil novico o bratovi smrti. Slovesnost pogreba ni bila odprta za javnost, temveč je bila zaradi epidemije koronavirusa v živo predvajana na spletni strani regensburške škofije.

VATIKAN — Psihiatrične klinike belgijske veje redovne skupnosti Broeders van Liefde (Bratje ljubezni) ne veljajo več za katoliške ustanove in tega naziva ne smejo več uporabljati. V njih namreč prakticirajo evtanazijo, čemur se kljub prizadevanju Kongregacije za nauk vere, niso hoteli odpovedati. Evtanazija je namreč nedopustno dejanje tudi v skrajnih primerih.

VATIKAN — Ob 4. obletnici srečanja med papežem Frančiškom in moskovskim patriarhom Kirilom v Havani se je 13. februarja vladika Hilarion, predstavnik moskovskega patriarhata za zunanje odnose, srečal s papežem. Na tiskovni konferenci je skupaj s kardinalom Kurtom Kochom predstavil katoliško-pravoslavne projekte za sirske otroke kot uresničitev takratnega dogovora o sodelovanju. Predlagal je sklenitev »strateškega zavezništva« za ohranitev krščanstva na Bližnjem vzhodu ter za vrednote življenja in zakonske zveze na Zahodu.

VATIKAN — Sveti sedež je 15. februarja obiskal novi, tokrat hrvaški predsednik predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić. S papežem sta se pogovarjala o položaju Katoliške cerkve, enakopravnosti vseh narodov v BiH in podpori Vatikana pri vključevanju BiH v EZ. S kardinalom Parolinom se je pogovarjal o uresničevanju temeljnega sporazuma med BiH in Svetim sedežem, podpisanega leta 2007.

ŠPANIJA, PORTUGALSKA — Levičarski vladi v Španiji in na Portugalskem pospešujeta zakonodajne postopke za legalizacijo umetnega končanja življenja. »Niti evtanazija niti samomor z medicinsko pomočjo ne bosta prispevala k boljši in bolj svobodni družbi,« je ob tem izjavil nadškof v Toledu Braulio Rodriguez Plaza. Nasprotovanje vladnim nameram so izrazili tudi drugi škofje. Na Portugalskem so škofje 11. februarja podprli peticijo za sklic referenduma, ki ga zahtevajo zdravniška združenja in t. i. medverska delovna skupina.

SIRIJA — Med sirsko-rusko ofenzivo nad oboroženimi uporniki v pokrajini Idlib je Turčija bombardirala vladne enote in ubila na desetine vojakov. V istem času je parlament v Damasku sprejel resolucijo o priznanju turškega genocida nad armenskim narodom med 1. svetovno vojno. Obenem je zdravstveno stanje 800.000 beguncev čedalje slabše, vedno več jih umira zaradi hudega mraza, ki je zajel to pokrajino.

ZDA — Komisija Pravičnost in mir Ameriške škofov-ske konference je 14. februarja v duhu papeževega govora v Hirošimi in Nagasakiju pozvala vlado ZDA in vlade drugih jedrskih velesil, naj razgradijo svoj jedrski arzenal in svetovni mir ne gradijo več na grožnji, temveč na pravičnosti in solidarnosti.

FRANCIJA — 11. februarja je francoska usmiljenka s. André (Lucille Randon), najstarejša ženska v Evropi, praznovala svoj 116. rojstni dan. Ob tem je izjavila, da je vsa njena skrivnost redna molitev.

AVSTRALIJA — V Avstraliji so naredili posebne postelje, ki omogočajo, da so mamice in novorojenčki čisto blizu. Po porodu si mame močno želijo zreti v svojega dojenčka in da so mu blizu, kar ta postelja omogoča tudi v času dojenčkovega spanja. Praktična je tudi za mamice po carskem rezu, saj lahko brez napora vzamejo dojenčka v naročje kadarkoli.

image_pdfimage_print