Po svetu

179

NORVEŠKA — Februarja je 28-letni muslimanski migrant iz Bližnjega vzhoda ali iz Afrike zažgal cerkvi v krajih Dombås in Sel iz “maščevanja” zaradi nekega nejasnega, toda domnevno “bogokletnega” ravnanje nekega Norvežana s Koranom. Cerkvi sa bili “stavkirke” (palična cerkev), norveška strogo varovana in zaščitena srednjeveška posebnost, zgrajeni iz lesenih palic.

NIGERIJA — Pastirji iz rodu Fulani so v Nigeriji pobili skoraj dvkrat toliko kristjanov, kot “poklicni” teroristi organizacije Boko Haram. Mnogo krščanskih voditeljev v Nigeriji meni, da je vzrok eden od pripadnikov tega plemena, predsednik države Muhamamadu Buhari, ki podpira jihad (muslimansko sveto vojsko) svojih soplemenjakov.

TURČIJA — Kristjanom sovražno okolje v Turčiji se ni pojavilo iz nič. Seme tega sovraštva sejejo že v osnovnih šolah po knjigah, ki jih je predpisalo Ministrsvo za narodno vzgojo. V njih so kristjani razglašeni za sovražnike in izdajalce. Indoktrinacija se nadaljuje po časopisih in državnih televizijskih kanalih. Svoje dodajajo k temu govori imamov v mošejah in klepetanja po kavarnah.

image_pdfimage_print