Vse več verske nestrpnosti: po svetu preganjanih kar 245 milijonov kristjanov

157

V preteklem letu je zaradi svoje vere življenje izgubilo 4.136 kristjanov, 2.625 pa jih je končalo za zapahi. Kar 1.266 cerkva je bilo napadenih, v primerjavi z letom 2017 pa se je število ogroženih kristjanov povečalo za 30 milijonov.

Takšni so izsledki raziskaveo preganjanju kristjanov, ki jo tradicionalno opravlja organizacija Odprta vrata (Open Doors). Gre za raziskavo, ki na podlagi pritiskov in nasilja, ki so jih deležni kristjani, države razvršča v lestvico do kristjanov najbolj nevarnih držav. Na vrhu seznama so se znašle Severna Koreja, Afganistan, Somalija, Libija in Pakistan.

Po podatkih raziskave vsak deveti kristjan v svetu doživlja nasilje zaradi svoje vere. Po mnenju raziskovalcev pa so številke najverjetneje nižje kot so v realnosti, saj ljudje, še posebej v ruralnih okoljih, ne prijavljajo smrti in nasilja, ki izvira iz verske nestrpnosti. Strah, da bodo zaradi tega deležni raznih povračilnih ukrepov je namreč prevelik.

Ženske so zaradi svoje vere največkrat žrtve spolnega nasilja, posilstev, družinskega nasilja in dogovorjenih zakonov. Moški so po večini žrtve fizičnega nasilja, javnega obračunavanja in v končni fazi tudi smrti. Trpljenje žensk je tako velikokrat prikrito in težko zaznavno, medtem ko moški krvavo in nasilno umirajo na ulicah.

V Severni Koreji je najhujši rabelj komunističen režim, drugod islam

Severna Koreja na lestvici kraljuje že zadnjih 18 let. Komunistični režim, ki časti vodjo Kim Jong Una, vidi v kristjanih veliko grožnjo in jih sistematično zatira. V tem času se stanje ni spremenilo. Organizacija Odprta vrata tamkajšnjim kristjanom dostavlja hrano, sami pa ravno v tem vidijo Božjo pomoč.

V drugih državah, ki so se znašle na vrhu lestvice pa je glavni preganjalec islam. Največ pretrpijo kristjani, ki so se spreobrnili iz islama, saj postanejo izdajalci svojih družin, so iz njih izločeni in prepuščeni sami sebi. V poročilu je tako predstavljena zgodba mladega Alžirca, ki se je spreobrnil v krščansko vero. Ko so njegovi domači to izvedeli, so ga oče in bratje v pričo žene in otrok pretepali in zahtevali, da prizna islamsko vero. Po treh mesecih je oče dovolil, da skupaj z ženo in otroki odideta iz družine, s katero nimata več stikov.

Pretresljiva je tudi zgodba 26-letne Pakistanke, ki zaradi svoje vere pri uličnem prodajalcu hrane ni smela jesti iz njegove posode, ampak bi mogla prinesti svojo lastno. Prodajalec namreč ni hotel, da bi kristjanka onesnažila njegovo stojnico.

image_pdfimage_print