Brali smo

498

MEDŽUGORJE — Potem ko je papež Frančišek 12. maja dovolil uradno cerkveno organiziranje romanj v Medžugorje, je 1. avgusta ob začetku 30. Mladifesta prvič v zgodovini maševal kardinal ob navzočnosti apostolskega nuncija in številnih (nad)škofov. »Vsem prinašam prisrčen pozdrav in blagoslov svetega očeta,« je mednarodno množico romarjev pozdravil kardinal Angelo De Donatis. V naslednjih dneh sta maševala tudi kardinal Vinko Puljić in posebni papežev odposlanec za Medžugorje nadškof Henryk Hoser.

GRČIJA — Sveti sinod Grške pravoslavne cerkve je 24. julija sporočil, da je sprejel pobudo domačega društva za življenje “Naj živim” in prvo nedeljo po božiču razglasil za dan nerojenih otrok. Njegov namen je »ohraniti resnico, da je sleherni nerojeni otrok od spočetja naprej človeško bitje po Božji podobi«, in odgovoriti na zaskrbljujočo demografsko sliko.

VATIKAN — »Imetje ne osrečuje; osreči vas lahko samo spoznanje Jezusove ljubezni in vaša ljubezen do drugih,« je misel iz nagovora, ki ga je 3. avgusta papež Frančišek na zasebni avdienci namenil 5.000 skavtom iz 20 evropskih držav ob sklepu vsakoletnega enotedenskega peš romanja v Rim ”Euromoot 2019”.

VATIKAN —  Papež je 9. avgusta v pogovoru za portal VaticanInsider poudaril, da mora Evropska unija, ki je danes oslabljena, spet postati takšna, kot so jo sanjali ustanovni očetje – stati na krščanskih koreninah. Izrazil je zadovoljstvo, da je nova predsednica Evropske komisije ženska, saj ženske znajo združevati in povezovati. Pri tem je ključni izziv za vse graditi dialog, biti zvest svoji istovetnosti in spoštljiv do istovetnosti drugih. Glede migrantov naj ne pozabimo na najpomembnejšo pravico slehernega: do življenja. Nato jih je po njegovih besedah treba spremljati, izobraževati in integrirati, vsaka država pa mora presoditi, koliko jih lahko sprejme

VATIKAN — Papež Frančišek je 10. avgusta za dobo dveh preizkusnih let potrdil prenovljen statut IOR, “vatikanske banke”. Novi statut namesto treh notranjih uvaja zunanjega strokovnega revizorja, razširjen, 7-članski nadzorni svet brez možnosti vnovične izvolitve, prepoved zunanjih poslov in funkcij za zaposlene, močnejšo vlogo imenovanega prelata, generalnega direktorja in tajnika. Na vrhu IOR bo petčlanska komisija kardinalov s petletnim mandatom. Nobena funkcija ne bo več dosmrtna, vsakega bo mogoče zamenjati. Po besedah Andrea Torniellija, direktorja Dikasterija za komunikacije, zagotavlja »novi statut delovanje po mednarodnih standardih in zvestobo izvirnemu poslanstvu«.

MARIBOR — Šolske sestre sv. Frančiške Kristusa Kralja so 7. septembra v mestu materine hiše kongregacije praznovale 150-letnico ustanovitve. Slovesnost je vodil prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, kardinal João Braz de Aviz v navzočnosti obeh slovenskih metropolitov, mariborskega Alojzija Cvikla in ljubljanskega Stanislava Zoreta ter šestih slovenskih in italijanskih (nad)škofov ter 25 duhovniki. Kongregacija sester, ki se je začela v Mariboru, danes deluje v štirinajstih državah z okrog 1.000 sestrami.

VATIKAN — 12. septembra je papež Frančišek sprejel srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Papež je pozdravil dobre odnose države s Katoliško cerkvijo v Srbiji in z nadškofom Hočevarjem, Vučić pa zadržanost Svetega sedeža do priznanja Kosova in podporo Srbiji pri evropskih integracijah.

KANADA — Pakistanska kristjanka, ki je po desetih letih zapora maja letos dočakala svobodo, je 2. septembra za angleški The Telegraph spregovorila o prestanem trpljenju in o primerih drugih nedolžnih ljudi, ki so zaprti na osnovi t. i. zakona o bogokletju. Hvaležna je za osvoboditev, vendar poziva k prizadevanjem za osvoboditev drugih nedolžnih obsojencev in odpravo ali dopolnitev sporne zakonodaje. Za isti časopis je brat ubitega pakistanskega ministra za manjšine Shahbaza Bhattija, ki je bil poleg zahodnih diplomatov najbolj zaslužen za osvoboditev Asie Bibi, pojasnil: »Mnogi osumljeni niti ne pridejo do sodišča, saj jih skrajni islamisti že prej kamnajo do smrti.« Asia Bibi je v pričakovanju azila v eni izmed držav EU, kjer so njen mož in otroci, varovana na skrivni lokaciji v Kanadi.

NEMČIJA — Kardinal Kurt Koch je 15. septembra v stolnici v Limburgu duhovnika palotinca Richarda Henksa, »mučenca iz ljubezni do bližnjega«, razglasil za blaženega. Nacisti so ga prvič zaprli leta 1937, ker je glasno obsojal evtanaziranje onemoglih in invalidnih. Drugič so ga zaprli leta 1943 in poslali v taborišče Dachau, kjer je umrl zaradi nesebične nege sojetnikov, obolelih za tifusom. Cerkev ga je prepoznala za mučenca. »Naj bo naš priprošnjik zoper vse totalitarizme,« je dejal kardinal.

PARIZ — Najpomembnejša relikvija, rešena iz pariške katedrale Notre Dame, ki jo je aprila zajel velik požar, Kristusova trnjeva krona, je bila 6. septembra prvič po požaru izpostavljena v češčenje med posebnim obredom v pariški cerkvi sv. Germana. Krono, ki jo je v 13. stoletju kralj Louis IX. prinesel iz Svete dežele, v času obnove katedrale varno hranijo v muzeju Louvre.

INDIJA — Po tem, ko je indijski parlament leta 2015 prepovedal trgovino z nadomestnim materinstvom za tuje “naročnike”, jo je sedaj razširil na vso Indijo. Ostaja dovoljeno samo kot prostovoljni dogovor izključno za indijske neplodne pare, poročene najmanj pet let. Posledično bodo morali zapreti več kot 3000 zasebnih klinik, ki so bile po besedah novinarke Monice Sargentini iz gibanja RUA (Odpor nadomestnemu materinstvu) kakor “tovarne otrok, postelja do postelje”.

CARIGRAD — »Za nas je to veliko presenečenje, znamenje iskrene bratske ljubezni, ki združuje katoličane in pravoslavne, odločilni korak na poti edinosti med kristjani.« S temi besedami se je carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. v intervjuju za VaticanNews odzval na papežev dar dragocenih relikvij, devetih koščkov kosti apostola Petra julija letos. »V miru, ki se je rodil iz molitve, sem začutil, da bi bilo dobro, če bi nekaj relikvij apostola Petra stalo ob relikvijah apostola Andreja, zavetnika vzhodne Cerkve,« je svojo odločitev v pismu za patriarha 30. avgusta pojasnil papež in dodal željo po nadaljnjem zbliževanju sestrskih cerkva.

FILIPINI — Cerkev, ki je posredovala pri mirovnih pogajanjih v pokrajini Mindanao, pozdravlja sklenitev mirovnega dogovora med muslimanskimi uporniki in vlado, po katerem so uporniki dobili novo avtonomno pokrajino Bangsamoro in začeli proces razoroževanja in integracije v civilno življenje. Konflikt je od 70. let do danes terjal več kot 150.000 žrtev in povzročil veliko revščino.

image_pdfimage_print