Brali smo

343

GRADEC — Duhovnik graške škofije Siegfried Gödl je 15. julija ob sestopu s Svetih Višarij zdrsnil in padel tristo metrov globoko ter podlegel poškodbam. 75-letni župnik župnij Ivnik, Sobota, Sv. Lovrenc in Sv. Ožbolt, ki ležijo v bližini slovenske meje severno od Radelj ob Dravi, je bil na poti v skupini šestih planincev. Ti so poklicali nujno pomoč, a so italijanski reševalci duhovnika, ljubitelja planin, našli mrtvega.

MEDŽUGORJE — Mladifesta, prireditve, ki v hercegovskem svetišču v vsem letu pritegne največ romarjev, se bodo letos v skladu s papeževo nedavno odobritvijo organiziranih romanj udeležili tudi škofje, je povedal Henryk Hoser, papeški odposlanec za Medžugorje. Uvodno mašo bo 1. avgusta daroval kardinal Angelo de Donatis, papeški vikar rimske škofije, sklepno mašo 5. avgusta pa nadškof Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo. S katehezami bodo sodelovali škof Jose Rodriguez Carballo, apostolski nuncij v Bosni in Hercegovini Luigi Pezzuto, francoski škof Dominique Rey, tržaški škof Giampaolo Crepaldi, škof iz Siska Vlado Košić in bosanski kardinal Vinko Puljić.

MENGKOFEN — V tem bavarskem kraju so 15. septembra 2019 ocvrli največji dunajski zrezek na svetu. Zrezek je meril 70 m2, zanj so porabili 400 kosov mesa, 4.000 jajc in 240 kg krušnih drobtin, ocvrli so ga pa v 14.000 l olja. Porcije so prodali po 5€, denar, zbran od prodaje, pa je šel otrokom, potrebnim pomoči.

ANTARKTIKA — A Antarktike se je odlomila ledena gora, težka 315 milijard ton. Gre za najobsežnejšo ledeno gorona območju Amery v več kot 50 letih. Njeno površino ocenjujejo na 1.636 kvadratnih kilometrov. Pred njo je nastala velika ledena gora, poimenovana po Britancu Williamu Bankesu Ameryju, v 60. letih prejšnjega stoletja, njena površina pa je bila kar okoli 9.000 kvadratnih kilometrov.

GANČOU — Zaradi odkritih dokazov o “gospodarskih zločinih” so policisti izvedli policijsko racijo na domu bivšega guvernerja kitajske pokrajine Gančou, kjer so našli 13,5 tone zlata in veliko gotovine v različnih valutah.

SALTSJÖBADEN — Švedska oblast je sirskemu poligamistu, ki ima 16 otrok s tremi ženami, financirala tri vile s pogledom na Baltsko morje v priljubljenem letovišču Saltsjöbaden. Vile so vredne 400 tisoč, 650 tisoč in 700 tisoč dolarjev. Zgroženost Švedov si ob tem lahko predstavljamo.

AKAMASOA — Argentinsko-slovenski misijonar Peter Opeka je prejel državno odlikovanje Madagaskarja. Opeka, ki se že več kot 30 let bori proti revščini na Madagaskarju, je ena najbolj priznanih slovenskih osebnosti v tujini. Vrednost njegovega dela je prepoznal tudi aktualni papež Frančišek, ki ga je v letošnjem letu počastil z uradnim obiskom.

FRANCIJA — Na francosko vlado je 26. julija prispel predlog zakonskih reform s področja bioetike. Gre predvsem za to, da bi možnost za umetno oploditev širili na istospolne pare. Škofje kritizirajo predlagane spremembe in opozarjajo na problematiko uničevanja zarodkov. Poleg tega se v francoski družbi odpira tudi vprašanje evtanazije, kot je pokazal primer Vincenta Lamberta.

KONGO — Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila izredne razmere zaradi izbruha ebole v osrednji Afriki. Epidemija je dosegla tudi milijonsko mesto Goma na vzhodu Konga, od tod pa se širi tudi v sosednje države. Boj proti bolezni je še težji zaradi vojaških spopadov in napadov na zdravstveno osebje. Ker ljudje ne zaupajo zdravnikom, si Cerkev prizadeva tudi za izobraževanje o bolezni.

ZDA — Spletni ponudnik filmov in nadaljevank Netflix je v zadnjem četrtletnem poročilu zaznal padec naročnikov, potem ko je zagrozil, da bo prekinil snemanje filmov v zveznih državah, ki so sprejele ostrejše zakonske omejitve splava. Gibanja proti splavu v tem vidijo uspeh njihovega poziva k bojkotu Netflixovih storitev.

ŠRILANKA — V Negombu so znova posvetili cerkev sv. Sebastijana, ki je bila ena od tarč terorističnega napada na veliko noč. Nadškof Malcolm Ranjith je v nagovoru prosil kristjane, naj ne iščejo maščevanja, muslimane pa spodbudil, naj se uprejo teroristom. Kardinal je zelo kritičen do odziva oblasti na tragedijo in je vlado pozval k odstopu.

ZDA — Takole zgleda rasna diskriminacija v Združenih državah leta 2019: 32-letna Tiffani Shadell Lankford, temnopolta, sicer nadomestna učiteljica v srednji šoli v mestu Kyle v Teksasu je med poukom brutalno pretepla belopolto mladoletno dijakinjo, ki so jo morali prepeljati v bolnišnico. Na več posnetkih, ki so jih iz različnih zornih kotov posneli sošolci, je razvidno, da je Lankfordova dijakinjo začela udarjati in jo vsa podivjana začela pretepati, nato jo je zvlekla s stola in ji s svojim nesorazmerno velikim stopalom pohodila glavo. Šola jo je seveda takoj odpustila, policija pa zaprla.

IRAK — V starodavnem samostan sv. Behnama, ki ga je uničila Islamska država, se je po zaslugi in premetenosti enega od menihov Sirokatoliške Cerkve ohranilo več kot 600 rokopisov v sirščini, arabščini, aramejščini in drugih jezikih. Najstarejši so iz 13. stoletja. Samostan, ki ga obnavljajo, je imel napise celo v mongolščini, je pa kraj, kjer se srečujejo kristjani, jezidi in muslimani. Samostanj e nastal na grobu sv. Behnama, ki naj bi kot prvi asirski plemič sprejel krščanstvo.

LJUBLJANA — V Sloveniji je vedno več primerov izkoriščanja zaradi prostitucije in drugih spolnih zlorab žrtev, vse pogosteje gre tudi za povezovanje trgovine z ljudmi s problematiko izkoriščanja pravic delavcev. Zelo ranljiva skupina žrtev so tudi otroci in mladostniki ter migranti. Pri pomoči žrtvam trgovine z ljudmi sodeluje tudi Slovenska karitas, ki je v zadnjih 12 letih oskrbela več kot 100 žrtev.

VATIKAN — Ob bolečini, ki jo slehernemu duhovniku povzročajo razkritja primerov zlorab, ki so jih storili sobratje, ki so s tem izdali svoj poklic in zaupanje vernega občestva, je 4. avgusta papež Frančišek ob 160. obletnici smrti arškega župnika vsem duhovnikom sveta poslal pismo, v katerem se jim zahvaljuje za zvestobo poklicu, skrito, tiho in požrtvovalno služenje vernim in ubogim, o čemer veliki mediji molčijo. Zaradi rane nezvestobe nekaterih ne smemo pozabiti na zvestobo vseh drugih, je zapisal papež.

NIGERIJA — Župnik Paul Offu iz župnije sv. Jakoba v Ugbawki na jugu Nigerije je 1. avgusta podlegel strelom pripadnikov nomadskega ljudstva Fulani, ki so na tamkajšnjem območju vedno bolj agresivni. Po pogrebu v stolnici in javnem protestu duhovnikov je škofija Enugu pozvala oblasti, naj ustavijo morilske napade te skupine in v pokrajini končajo vladavino nasilja nad nedolžnim prebivalstvom.

image_pdfimage_print