Brali smo

750

SINGAPUR — V visokotehnološko razvitem Singapurju so se čiščenja umazanije lotili kar z roboti. Roboti z ovalno oblikovalnimi glavami in lučmi namesto oči bodo po novem skrbeli za čiščenje singapurskih hotelov, trgovskih centrov in vladnih uradov. Za zdaj so na delo poslali štiri robote prijaznega videza, ki govorijo več jezikov, znajo pa tudi prepevati. Upajo, da jih bo do marca prihodnje leto za čistočo v mestni državi skrbelo skupaj 300.

HOBART — Bratu in sestri iz Avstralije, ki leta nista plačevala davkov, ker da je to proti božji volji, je vrhovno sodišče Tasmanije v Hobartu odredilo plačilo več kot 2,3 milijona avstralskih dolarjev (1,4 milijona evrov) davčni upravi. Sodnik je izpostavil, da v Svetem pismu ne piše, da davkov ni treba plačevati.

BENETKE — Nemška turista sta si 19. julija na beneškem mostu Rialto skuhala kavo, zaradi česar sta si prislužila globo v višini skoraj 1.000 evrov. Poleg tega so ju policisti pozvali, naj zapustita mesto, ker ga ne spoštujeta. Beneške oblasti že dlje uvajajo vedno strožje ukrepe proti turistom, ki se ne obnašajo primerno, in se borijo proti množičnem turizmu.

RIM — V italijanski poslanski zbornici od danes velja prepoved plastike. Iz restavracij in kavarn v stavbi so tako danes izginili vsi plastični izdelki za enkratno uporabo. Zaposleni in 630 poslancev bodo lahko pijačo odslej zaužili le še v steklenih kozarcih ali steklenicah, so sporočili iz spodnjega doma italijanskega parlamenta.

CLEVELAND — Na slovenski župniji Sv. Vida v Clevelandu je 9. junija novo mašo daroval slovenski rojak Andrew Rudman. Preden se je odločil za duhovniški poklic, je diplomiral iz poslovnih ved in farmacije na frančiškanski univerzi v Steubenville, OH. Deloval bo v škofiji New Orleans, kamor je inkardiniran.

REIMS — Pacient v komi Vincent Lambert je umrl 11. julija v bolnišnici v Reimsu, potem ko so ga zdravniki na sklep sodišča prenehali hraniti. Pariški nadškof Michel Aupetit in za njim še nekateri drugi francoski škofje so duhovnike v svojih škofijah pozvali, naj mašujejo zanj in za njegove bližnje. Na Lambertovo smrt se je ostro odzval francoski pisatelj Michel Houellebecq: »Ni bil na koncu življenja. Živel je v posebnem mentalnem stanju, za katero bi bilo najbolj pošteno reči, da o njem skoraj nič ne vemo. (…) Francoski državi je uspelo to, za kar si je leta krčevito prizadeval večji del njegovih domačih: ubiti Vincenta Lamberta.«

JERUZALEM — Voditelji različnih cerkva so se 11. julija zbrali v molitvi in protestirali proti odločitvi vrhovnega sodišča, ki je potrdilo prodajo treh nepremičnin znotraj obzidja skrajni judovski organizaciji Ateret Kohanim. Ta si prizadeva, da bi staro mesto postalo večinsko judovsko. Prodaja stavb je tekla v sumljivih okoliščinah, kar je privedlo tudi do zamenjave na čelu jeruzalemskega patriarhata.

CARACAS — Venezuelski škofje so 12. julija ob sklepu plenarnega zasedanja pozvali k novim volitvam, saj je sedanja oblast nelegitimna. Opozorili so na poročilo Združenih narodov o hudih kršitvah človekovih pravic. Na dogajanje se je odzval tudi papež Frančišek, ki je voditelje obeh strani nagovoril k dialogu, kako bi končali trpljenje ljudi. Nadškof Azuaje iz Maracaiba je opozoril, da ni smiselno iskati rešitve v zunanji intervenciji: »Pot naprej je, da sami najdemo rešitve za svoje resne težave.«

VIETNAM — Za vrhovnega predstojnika dominikancev so na generalnem kapitlju tega reda v mestu Biên Hoa izvolili 51-letnega Filipinca Gerarda Francisca Timonerja. Doslej je že deloval v vodstvu dominikancev, papež Frančišek pa ga je leta 2014 imenoval v mednarodno teološko komisijo. Tako dominikanci posebno pozornost posvečajo področjem, kjer je zanimanje za posvečeno življenje precej živo, kar vsekakor velja za Azijo.

RIM — Papeški vikar za Rim kardinal Angelo De Donatis je vse župnike v škofiji pozval, naj oblikujejo pastoralno skupino z okoli 12 člani, ki se bo v vsaki župniji pogumno lotila misijonarjenja. »Ne iščite tistih, ki so previdni, zadržani in drobnjakarski.« Skupino naj, kot je zapisal v pismu, sestavljajo tisti, ki so na videz kot drugi kristjani, ampak znajo sanjati, želijo izkusiti novo in srečevati druge, ki jih ni sram biti blizu ubogim in pritegujejo mlade.

VATIKAN — Novi papežev predstavnik za medije je postal Matteo Bruni, rojen v Winchestru leta 1976. Na uradu je zaposlen že 10 let, med drugim je bil zadolžen za novinarje, ki spremljajo papeža na poletih. Tekoče govori štiri jezike, je poročen in ima hčer. »Zavedam se delikatne in odločilne vloge informacij,« je Bruni povedal ob nastopu nove službe.

VATIKAN —  Najmanjša država na svetu želi postati zeleni otok brez plastike. Idejo je spodbudila okrožnica Hvaljen, moj Gospod papeža Frančiška. Prepovedali so prodajo plastike za enkratno uporabo, v treh letih pa naj bi se delež odpadkov za reciklažo dvignil s sedanjih 55 % na 75%. Največji zalogaj bo Trg sv. Petra, kamor se zgrinjajo množice romarjev in turistov.

WASHINGTON — 8. julija se je 20.000 katoličanov zbralo v prestolnici ZDA v protest proti zadrževanju otrok v priseljenskih centrih, kjer vladajo nemogoče razmere. Protestniki so vstopili tudi v stavbo kongresa, kjer so jih sedemdeset aretirali. Med njimi je bilo več duhovnikov in redovnic, tudi 90-letna sestra Pat Murphy, ki dela z migranti v Chicagu. Aretacija mirnih protestnikov je izzvala ogorčenje, v njihovo obrambo so se oglasili tudi ameriški škofje.

PAKISTAN — Saimo Sardar, medicinsko sestro v Faisalabadu, je na delovnem mestu ustrelil nekdanji fant, ker se ni marala poročiti z njim in prestopiti v islam. Tridesetletna Saima je bila zaročena s kristjanom, poročila bi se letos novembra. Navid Walter iz nevladne organizacije za človekove pravice je dejal, da žensk nihče ne ščiti pred prisilnimi zakoni in nasiljem, še posebej če gre za dekleta iz verskih manjšin.

image_pdfimage_print