Brali smo

236

RIMINI — Škof Francesco Lambiasi je 4 junija daroval mašo ob stotem rojstnem dnevu tamkajšnjega duhovnika Proba Vaccarinija. Ta je ovdovel je pri 51 letih, v duhovnika pa je bil posvečen pri 69 letih. V zakonu z Anno Mario se jima je rodilo sedem otrok; vsi štirje sinovi so se odločili za duhovniški poklic. Po ženini smrti je najprej postal izredni delivec obhajila in spremljal številna romanja iz Riminija k patru Piju v San Giovanni Rotondo. Pater Pij ga je ob prvem srečanju, ko se je hotel pri njem spovedati, sicer odgnal, potem pa sta se redno srečevala; svetnik ga je tudi spodbudil, naj oblikuje “sveto in številno družino”. V tem romarskem kraju je tudi začutil klic v duhovništvo. Najprej je moral pridobiti dovoljenje Vatikana, zatem pa tudi privolitev otrok. Ti so ga na tej novi poti spodbujali. Danes živi s hčerko v stari družinski hiši, kjer čas posveča branju in pisanju. Med petnajstimi knjigami je tudi njegova biografija Mož, vdovec in duhovnik. V župniji San Martino in Venti, kjer že 31 let spoveduje, mašuje, poroča, krščuje in pokopava, so skupaj z njim praznovali vsi njegovi otroci. »Počutim se, kot da bi bil ravno posvečen v duhovnika,« je dejal za Vatican Insider.

VATIKAN — Papež je med tiskovno konferenco med poletom iz Romunije 2. junija odgovoril tudi na vprašanje, ali Benedikta XVI. še vedno vidi kot starega očeta. Frančišek je odvrnil, da ga vedno bolj doživlja tako. »Govori malo, govori počasi, vendar pa z isto globino kot vedno. Benediktov problem so namreč kolena, ne glava: je zelo bistroumen. Ko ga slišim govoriti, postanem močan, čutim, da prejemam sok korenin, ki mi pomaga iti naprej. Čutim izročilo Cerkve, ki ni nekaj muzejskega. Je kakor korenine, ki ti dajejo sok za rast.«

BEOGRAD — Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je v Plečnikovi cerkvi sv. Antona Padovanskega ob somaševanju rektorja ljubljanskega semenišča Petra Kokotca daroval mašo za katehistinje in katehiste, ki so v okviru Skupnosti slovenskih katehistinj in katehistov ter v organizaciji Aritursa poromali v Đakovo na Hrvaškem, Srbijo in Vojvodino. Ob navezavi na sakralne elemente Plečnikove cerkve je poudaril, kako je Plečnik znal povezati vzhod in zahod, in dejal, da bo samo zahodno krščanstvo brez vzhodnega izročila težko kos sekularizaciji. Vzhod ohranja potrebo po kontemplaciji in izročilu ter pomembno dopolnjuje zahodno bolj racionalno verovanje.

VATIKAN — Potem ko je 8. decembra 2018 na pobudo papeža Frančiška Dikasterij za laike ustanovil nov, mednarodni urad za Katoliško karizmatično prenovo, je “Charis” na letošnje binkošti skupaj s papežem Frančiškom tudi uradno začel delovati. Za občestva Prenove Charis nima pravnih pristojnosti, temveč je namenjen “služenju vsem izrazom toka milosti”, ki po svetu šteje 115 milijonov slavilcev. Charis vodi moderator s pomočjo 18-članskega mednarodnega sveta.

SPRINGFIELD, IL — Škof ameriške škofije Springfield v Illinoisu Thomas John Joseph Paprocki je odločil, da poslanci, ki so podprli zakonodajo, ki spodbuja splav, v njegovi škofiji ne smejo prejeti svetega obhajila, dokler se ne pokesajo. Svojo prepoved je utemeljil na 915. in 916. kanonu Zakonika cerkvenega prava ter sveto obhajilo javno prepovedal predsedniku parlamenta v Illinoisu Johnu Cullertu in Michaelu J. Madiganu, ki sta omogočila sprejetje zakona o splavu leta 2017 (House Bill 40) in zakon o reproduktivnem zdravju leta 2019 (Senate Bill 25), ker sta vztrajala pri spodbujanju greha splava in zakonodajo trdno javno podpirala.

VATIKAN  — »Hvala za čas, ki ste mi ga namenili, pogovor je bil zelo bogat in zanimiv,« je 4. julija ob sklepu svojega tretjega srečanja s papežem Frančiškom izrekel predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Eno uro sta se po navedbi portala Vatican News pogovarjala o razmerah v Siriji, Ukrajini in Venezueli ter o položaju Katoliške cerkve v Rusiji in ekologiji. Poleg zunanjega in gospodarskega ministra je Putina spremljala ministrica za zdravstvo Veronika Skvorcova, ki je podpisala sporazum o sodelovanju s papeško pediatrično kliniko Deteta Jezusa.

VATIKAN  — 5. in 6. julija se je papeževemu vabilu odzvalo vodstvo Ukrajinske grkokatoliške cerkve na čelu z višjim nadškofom Svjatoslavom Ševčukom. Glede na globoke rane v odnosih med Ukrajino in Rusijo ter med osamosvojeno Ukrajinsko pravoslavno cerkvijo kijevskega patriarhata in Rusko pravoslavno cerkvijo je papež grkokatoliške sobrate posvaril pred vmešavanjem v politiko in navezanostjo »na cerkvene, nacionalistične ali politične interese« ter jih povabil k vrnitvi k temeljnemu duhovnemu in dobrodelnemu poslanstvu Cerkve v ukrajinski družbi.

VATIKAN  — Na šesto obletnico svojega obiska otoka Lampeduza, ko se je spomnil tisočerih utopljenih prebežnikov, je papež Frančišek 6. julija v baziliki sv. Petra maševal za 250 migrantov in številne dobrotnike, ki se darujejo za njihovo oskrbo. »Moja misel gre k ‘zadnjim’, ki vsak dan vpijejo h Gospodu in prosijo, da bi bili osvobojeni hudega … Migranti so predvsem človeške osebe in simbol vseh odvrženih … Rad pomislim na to, da bi lahko bili mi tisti angeli, ki primejo pod roko te male,« je v pridigi povedal papež. I . V.

FRANCIJA  — Nekdanjega skavtskega kaplana, 74-letnega Bernarda Preynata, je nadškofijsko cerkveno sodišče v Lyonu 4. julija spoznalo za krivega spolnega napada na več kot 70 skavtov, mlajših od 16 let, ki jih je zakrivil v 70. in 80. letih kot njihov voditelj. Obsojenec je bil ob tem laiziran. Žrtve so izrazile olajšanje, ponujena jim je strokovna oskrba, 23 jih zahteva denarno odškodnino. V kratkem se bo začel tudi civilni sodni postopek.

VATIKAN, FRANCIJA  — Vatikan je apostolskemu nunciju v Franciji Luigiju Venturi odvzel imuniteto, ki jo ima kot diplomat, je 8. julija sporočil tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva. Tako bo proti njemu lahko stekel sodni postopek zaradi spolnih zlorab nad štirimi moškimi. Trije med njimi ga obtožujejo otipavanja.

image_pdfimage_print