Brali smo

718

VATIKAN — Sveti sedež je 10. aprila sporočil, da bo osnutek apostolske konstitucije o delovanju rimske kurije v nekaj dneh poslal v posvetovanje škofovskim konferencam po vsem svetu. Kurija ne bo več razdeljena na kongregacije in papeške svete, marveč se bodo vsi organi imenovali dikasteriji. Cerkev in kurija naj bi se prednostno usmerili v oznanjevanje, zato bo po navedbah revije nov dikasterij posvečen evangelizaciji, združil pa bo sedanjo Kongregacijo za evangelizacijo ljudstev in Papeški svet za novo evangelizacijo. Papež naj bi apostolsko konstitucijo objavil in podpisal 29. junija.

BANGLADEŠ — V 159-milijonski muslimanski deželi (89 % muslimanov in 10 % hindujcev), kjer je dela prost dan petek in ne nedelja, so letošnjo velikonočno nedeljo po 30 letih kristjani znova lahko praznovali kot dela prost dan. To je v veliki meri zasluga prve katoliške poslanke v tamkajšnjem parlamentu Glorie Jharne Sarker, izvoljene na zadnjih volitvah. Odločitev velja zaenkrat samo za letošnje leto.

VATIKAN — Vatikanski dnevnik Osservatore Romano je 25. aprila objavil temeljito kvantitativno analizo statistik Cerkve na svetovni ravni v obdobju od 2010 do 2017. Skupno število katoličanov (število krščenih) se je v tem obdobju povečalo za 9,8 %, to je za 117 milijonov, z 1,196 na 1,313 milijarde. Glede na letno rast svetovnega prebivalstva je katoličanov vsako leto za 1,1 % več. Naraslo je še število škofov, katehistov, stalnih diakonov in laiških misijonarjev, rahlo je upadlo število duhovnikov in bogoslovcev, zelo močno pa število redovnikov in redovnic.

VATIKAN — V petek, 26. aprila, sta papež Frančišek in državni tajnik Pietro Parolin sprejela predsednika predsedstva Bosne in Hercegovine Milorada Dodika z delegacijo. Pogovarjali so se o pomenu mirnega sožitja verskih skupnosti in narodov v BiH, izrazila zadovoljstvo nad dialogom s srbskim patriarhom Irinejem v postopku kanonizacije Alojzija Stepinca in odprtjem katoliške gimnazije v Banjaluki.

VATIKAN — Mednarodna teološka komisija je 26. aprila izdala dokument z naslovom »Verska svoboda v dobro vseh. Teološki pristop k sodobnim izzivom«, v katerem ugotavljajo, da oblasti po demokratičnih državah v imenu ideološke nevtralnosti liberalne države ljudem v resnici vsiljujejo ateizem in izločajo religijo iz javnega življenja. To je oblika mehkega totalitarizma in preganjanja, ki povzroča nihilizem in škoduje skupnemu blagru, so med drugim zapisali.

JEMEN — Po štirih letih vojne, ki je uničila delovanje zdravstvenega sistema, ter preobilnem deževju in poplavah, ob katerih prebivalstvo ni deležno pomoči, se je razširila še epidemija kolere. Organizacija Save the children je zaznala že 105.384 obolelih otrok, za pol več kot lani, in še enkrat toliko odraslih, zato poziva mednarodno skupnost k pomoči. Mednarodna in krajevne Karitas so že priskočile na pomoč.

VATIKAN — V ponedeljek, 29. aprila, je papež sprejel frizerje in kozmetičarke, člane odbora Sv. Martin de Porres, ki so organizirali stanovsko romanje na grobova apostolov Petra in Pavla. Poudaril je zgled njihovega ponižnega zavetnika, ki naj jih spodbuja, »da boste stranke obravnavali prijazno, jim dali toplo besedo in se pri tem izogibali skušnjavi opravljanja, ki se tako rada pritihotapi v vaše delovno okolje.«

ŠRI LANKA — Nadškof v šrilanški prestolnici Colombo, kardinal Malcolm Ranjith, je zaradi opozoril o možnosti novih napadov tudi za 5. maj preklical obhajanje vseh nedeljskih maš, ki jih je nekaj dni prej napovedal. Katoličani so obe nedelji spremljali kardinalovo mašo v neposrednem televizijskem prenosu, kjer so prebrali tudi sporočilo papeža Frančiška. Izjema je bila maša z duhovniškimi posvečenji 30. aprila v cerkvi sv. Jožefa v kraju Thannamunai. Zbrane je varovalo 360 vojakov in policistov. Vse katoliške šole še ostajajo zaprte. Na stotine muslimanskih vernikov je solidarnost s kristjani izrazilo z molitvijo pred cerkvijo sv. Filomene v indijskem Mysuru, kjer je bila maša.

FRANCIJA — Napovedi o obnovi pariške katedrale Notre Dame so vzbudile polemike. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po požaru dejal, da bodo v petih letih zgradili »še lepšo« katedralo. Strokovnjaki menijo, da petletni rok glede na vse potrebne priprave in raziskave ni uresničljiv. Več kot tisoč francoskih mednarodnih strokovnjakov za kulturno dediščino in njeno varovanje ter arhitektov je francoskega predsednika v odprtem pismu pozvalo, naj se izogne hitenju pri obnovi katedrale in naj ne zaobide pravil o zaščiti kulturne dediščine, kar predvideva osnutek zakona o obnovi. Mnenja se krešejo tudi glede mednarodnega arhitekturnega natečaja, zlasti o tem, ali naj bi pri obnovi postavili stolpič, ki bi bil enak izvirnemu stolpiču arhitekta Violleta-le-Duca, uničenemu v požaru, ali pa po trendih sodobne arhitekture.

VENEZUELA — Pripadniki vojske so 30. aprila ob koncu maše napadli župnijsko cerkev v San Cristobalu v Venezueli, je dan zatem sporočil krajevni škof Mario Moronta. Dva moška v uniformi nacionalne garde sta se na motorju zapeljala v svetišče fatimske Gospe, čeprav jima je župnik to skušal preprečiti. V cerkev je poskušalo vstopiti še 40 pripadnikov garde, zatem pa so vanjo vrgli solzivec, tako da so jo verniki morali zapustiti.

PTUJ — Mariborski nadkof Alojzij Cvikl je 12. maja blagoslovil novo podružnično cerkev sv. Leopolda Mandića, ki razbremenjuje župnijsko cerkev sv. Ožbalta na Ptuju. Projektiral jo je arhitekt Jože Marinko, temeljni kamen je bil blagoslovljen leta 1995, leta 1996 je bila pod streho, leta 1997 so bili posvečeni štirje zvonovi, istega leta je bil postavljen glavni oltar in so se začele redne nedeljske maše, leta 1998 je bil nameščen leseni strop, leta 2007 pa klopi.Na pročelju je slika akademskega slikarja Lojzeta Čemažarja, ki predstavlja Jezusa, sv. Leopolda in Marijo.

NOVA GORICA — V župnijski cerkvi Nova Gorica–Kapela, ki jo upravljajo frančiškani, so bile temeljito obnovljene 90 let stare orgle. Med mašo jih je blagoslovil upokojeni škof Metod Pirih, organist Tilen Bajec in trobentač Franc Kosem pa sta izvedla Suito za trobento in orgle v D-duru Georga Friedricha Händla.

RIM — Zadnji dan 21. plenarnega zasedanja Mednarodne zveze vrhovnih redovnih predstojnic od 6. do 10. maja z naslovom “Sejalke preroškega upanja” se je več kot 820 sester iz 80 držav srečalo s papežem Frančiškom. »Naj vas ne bo strah, če vas je malo!« jih je opogumil in se z njimi pogovoril o vprašanjih ženskega diakonata, nenadomestljivi vlogi žensk v Cerkvi, zvestobi nauku, ekumenizmu in primerih zlorab redovnic. Dejal je, da se je treba boriti tudi proti zlorabam vesti in moči. »Prosim: da služenju, ne suženjstvu,« je dejal

VATIKAN — Papež Frančišek je 7. maja med letom iz Severne Makedonije odgovoril tudi na novinarsko vprašanje o možnosti diakonskega posvečenja žensk. Leta 2016 je ustanovil komisijo z nalogo, da preuči službo diakonis v prvih stoletjih Cerkve. Povedal je, da se člani komisije do neke točke strinjajo, vendar med njimi ni soglasja o zakramentalnem značaju posvečenja žensk v to službo in nekaterih drugih vprašanjih. Pred odločitvijo je torej treba počakati, da strokovnjaki dokončajo svoje raziskave.

VATIKAN — Razpravljavci na simpoziju o Jezusu in farizejih, ki je bil od 5. do 9. maja na Papeškem bibličnem inštitutu v Rimu, so menili, da razumevanje farizejev kot hinavskih, moralno strogih in v videz usmerjenih Judov ni v skladu z zgodovinskimi in svetopisemskimi raziskavami ter da je s takšnim pogledom, ki bi ga bilo treba premagati, povezan antisemitizem. Papež je udeležence simpozija, med katerimi so bili tudi Judje, sprejel v avdienco in spregovoril o ljubezni do bližnjega kot skupni točki, na kateri lahko gradimo dialog.

PAKISTAN, KANADA — Odvetnik Saif ul Malook, ki je pred pakistanskim vrhovnim sodiščem zastopal Asio Bibi (53), je sporočil, da je po desetih letih zapora v torek, 7. maja, ta katoliška žena in mati dokončno zapustila Pakistan in odpotovala v Toronto, kjer sta jo pričakali obe hčeri. Asia je bila junija 2009 ovadena zaradi bogokletja in novembra 2010 obsojena na smrt. Za razveljavitev sodbe je bil zlasti zaslužen pakistanski minister za verske manjšine, katoličan Shahbaz Bhatti, kar je 2. marca 2011 plačal z življenjem.

BURKINA FASO — Ob začetku nedeljske maše 12. maja je v kraju Dablo na severu države skupina 20 oboroženih džihadistov vdrla v cerkev bl. Izidorja Bakania, ustrelila 34-letnega župnika Siméona Yampa (na sliki) in pet vernikov. Nadaljevali so z ropanjem ljudi, zažgali cerkev, trgovino in lekarno ter pobegnili. Krajevni škof iz Kaye msgr. Theophile Nare pravi, da podobnih napadov na katoliške cerkve ne pomnijo. Storilcev še niso odkrili.

ZAGREB — Papeža Frančiška je hrvaški novinar ob vrnitvi iz Severne Makedonije 7. maja vprašal o postopku kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Papež je povedal, da to še proučuje zgodovinska komisija in da je za pomoč prosil srbskega patriarha Ireneja, saj oba zanima resnica. Stepinac je bil leta 1998 razglašen za blaženega, potrjen je tudi že čudež na njegovo priprošnjo, potreben za svetništvo.

VATIKAN — V nedeljo, 12. maja, je direktor tiskovnega urada Svetega sedeža Alessandro Gisotti objavil, da je papež Frančišek uradno odobril cerkveno organiziranje romanj v Medžugorje. Ob tem je dodal, da je »zaradi velikega pritoka ljudi, ki prihajajo v Medžugorje, in zaradi obilnih sadov milosti, ki iz tega izvirajo, odobritev sad posebne papeževe pastoralne skrbi za ta milostni kraj, da bi še naprej prinašal dobre sadove«. S tem bo posebni apostolski vizitator za župnijo Medžugorje nadškof Henryk Hoser laže sodeloval s krajevnimi ordinariji in duhovniki, ki organizirajo romanja. Ta odobritev še ne pomeni uradnega priznanja Marijinih prikazovanj, ki jih še preučuje posebna komisija Svetega sedeža, ustanovljena leta 2010 po naročilu papeža Benedikta XVI.

AVSTRIJA — Tomaš Halik, češki duhovnik, filozof in sociolog, disident v času komunizma, je na “evropskem romanju” v Mariazell, ki se ga je 4. in 5. maja udeležilo okoli 600 vernikov iz Avstrije, Nemčije, Češke in tudi Slovenije, po poročanju Kathpressa posvaril pred zlorabljanjem krščanstva v populistične namene. Kot je dodal, različni populisti s krščansko retoriko za namene nacionalizma poskušajo ustvariti krščansko ideologijo. Kot posebej nevarnega je omenil “Putinov režim”, ki po njegovih besedah vodi hibridno vojno proti Zahodu in Evropski uniji, in sicer s propagando in lažnimi novicami. Tako seje nezaupanje v Evropo in demokracijo. »Posebej je ta vojna usmerjena v nekdanje komunistične države. Rusi v to investirajo veliko denarja.« Uničiti želijo evropsko zavest in enotnost, vendar pa je le z evropsko enotnostjo mogoče vzdržati konkurenco velikih sil, kot sta ZDA in Kitajska, je še dejal Halik, ki ga kot avtorja poznamo tudi Slovenci.

RIM — Število satanističnih skupin na Zahodu narašča, zlasti se širi prek spleta in družbenih omrežij med mladimi, ki jih vedno bolj privlačijo čarovništvo, ezoterika, satanizem, vampirji in okultne prakse. Toda družbena omrežja omogočajo tudi širjenje vere, zato je pomembno, da jih samih po sebi ne demoniziramo. To so nekateri poudarki 14. multidisciplinarnega izobraževanja “Eksorcizem in molitev za osvoboditev”, ki se ga je od 6. do 11. maja na papeškem zavodu Regina Apostolorum v organizaciji Instituta Sacerdos in strokovno-raziskovalne skupine GRIS iz Bologne udeležilo 241 duhovnikov in laikov iz 40 držav. Svoje prakse eksorcizma so prvič predstavili predstavniki Luteranske, Binkoštne in Grške pravoslavne cerkve. Lectio magistralis je imel kardinal Amato o ključni vlogi Marije v boju proti Satanu.

VATIKAN — Ordinarij argentinske škofije Catamarca, 61-letni msgr. Alojz Urbanč, sin izseljencev iz Leskovca pri Krškem, je bil 17. maja skupaj s tretjo skupino 40 škofov Argentinske škofovske konference v zasebni avdienci pri papežu Frančišku. Škofovsko posvečenje mu je leta 2007 podelil papež Benedikt XVI.

ŠPANIJA — Kardinal Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, je 18. maja v Madridu razglasil Španko Marijo Guadalupe Ortiz de Landázuri (1916–1975), prvo laikinjo prelature Opus Dei, za blaženo. O njej je povedal: »Že kot mlado dekle je bila zvesta zakramentom in sveti maši …, vendar je v nekem trenutku razumela, da se krščanstvo ne konča z našimi trenutki v cerkvi, da ti niso ločeni od preostalega dneva.« Papež Frančišek pa je dan zatem o njej rekel: »V veselju je služila bratom in sestram s poučevanjem evangelija. Je vzornica za krščanske ženske, ki se posvečajo socialnim dejavnostim in znanstvenemu raziskovanju.«

POLJSKA — »Razkritja primerov spolnih zlorab nad mladoletnimi, ki so jih storili duhovniki, niso napad na Cerkev, temveč njeno prečiščenje,« je v odzivu na dokumentarni film “Ne povej nikomur” izjavil nadškof Wojciech Polak in napovedal ustanovitev sklada za pomoč žrtvam. Vodja vladajoče konservativne stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski je dejal, da kot stranka »podpirajo Cerkev, vendar ne bodo tolerirali takšnih patologij v njej«, zato je vlada močno poostrila zakonodajo proti spolnim zlorabam.

VOJVODINA — Prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve kardinal Leonardo Sandri je 19. maja v Ruskem Krsturju, kulturnem in verskem središču Rusinov, ob navzočnosti beograjskega nadškofa Stanislava Hočevarja in predstavnikov ukrajinskega nadškofa Ševčuka ter 20 drugih škofov obeh obredov razglasil ustanovitev prve rusinske grkokatoliške škofije, ustoličil novega škofa ordinarija Georgija Džudžara in povišal tamkajšnjo župnijsko cerkev sv. Nikolaja v stolnico (v cerkvi je Plečnikov oltar). Bulo o razglasitvi je papež Frančišek podpisal 6. decembra 2018. Ob tem so Rusini 275 let po preselitvi iz Zakarpatja v Vojvodino dočakali tudi prevod celotnega Svetega pisma v rusinščino.

AFRIKA — Nadaljujejo se napadi na katoličane. 19. maja je bil v Beiri v Mozambiku v napadu z nožem ubit 34-letni Landry Ibil Ikwel (na sliki), duhovnik Kongregacije presvetega Jezusovega in Marijinega srca, doma iz Konga, direktor Inštituta za slepe in slabovidne. 20. maja so v vasi Nola v Srednjafriški republiki neznanci obglavili 77-letno sestro Inés Nieves Sancho, Španko iz skupnosti Jezusovih hčera, v zavodu za revna dekleta, katerim je služila vse življenje. 27. maja so oboroženi neznanci vdrli v cerkev v kraju Toulfé v Burkini Faso in ustrelili štiri vernike, dva pa sta huje ranjena. Odgovornosti za te napade ni prevzel še nihče.

IZRAEL —  Škofje Svete dežele so podpisali poziv, v katerem so predlagali novo pot za rešitev izraelsko-palestinskega konflikta. Opozorili so, da je mirovni proces do sedaj prinesel le še več ekstremizma in diskriminacije in da je rešitev dveh držav le še “prazna retorika”. Nakazali so novo vizijo, ki bo temeljila na enakopravnosti prebivalcev skupne domovine več verstev in narodov: »V preteklosti smo tu že živeli skupaj, zakaj naj ne bi bilo tako v prihodnosti?«

LURD –V romarskem središču v Lurdu v Franciji je bilo od 15. do 20 maja že 61. romanje vojakov in policistov, ki so se ga poleg udeležencev iz številnih evropskih držav udeležili tudi slovenski vojaki in policisti. Delegacijo je vodil brigadir Vilibald Polšak in jo je sestavljalo trinajst pripadnikov Slovenske vojske ter dveh policistov, pridružili pa so se ji tudi nekateri drugi.

REIMS –Zdravniki v bolnišnici v Reimsu v Franciji so 20. maja prenehali hraniti in dovajati tekočino 42-letnemu Vincentu Lambertu, ki je od resnih poškodb na možganih v prometni nesreči pred enajstimi leti ostal v stanju minimalne zavesti. To je pri starših in delu francoske javnosti vzbudilo močne proteste. Še isti večer je pariško sodišče postopek ustavilo in zapovedalo, da je hranjenje treba nadaljevati. Pariški nadškof Michel Aupetit, sicer tudi strokovnjak za bioetična vprašanja, je 20. maja v sporočilu za javnost nasprotoval prekinitvi zdravstvene nege za Lamberta. »Civilizacijska odločitev je jasna: bodisi na ljudi gledamo kot na robote, ki jih je mogoče odstraniti ali poslati na smetišče, ko ne koristijo več, ali pa menimo, da temelj človeškosti ni koristnost življenja, marveč kakovost odnosov med ljudmi, ki razodevajo ljubezen,« je zapisal. Papež Frančišek je 15. aprila pozval k molitvi za Lamberta in druge bolnike v podobnem položaju.

OLOMOUC — Nadškof v tem češkem mestu Jan Grauber je 29. maja v pastirskem pismu pozval žrtve spolnih zlorab v Cerkvi, naj zlorabo prijavijo. Prizadeti so po njegovih besedah lahko prepričani, »da v nadškofiji Olomouc noben primer ne bo pometen pod preprogo, marveč bo obravnavan po državnem zakonu in cerkvenih smernicah.« Vsako spolno zlorabo je označil za “hudičevski greh”, in če ga v cerkvenem okolju zagreši Bogu posvečen človek, je to “še toliko bolj boleče”. V nadškofiji Olomouc je okence za prijavo zlorab začelo delovati 1. maja.

BURKINA FASO, EL SALVADOR — Le dan po uboju župnika in petih vernikov v Dablu, so 13. maja sahelski džihadisti med procesijo pri kraju Kongoussi v Burkini Faso ubili štiri katoliške vernike in zažgali Marijin kip. 17. maja je državo pretresel še umor salezijanskega duhovnika, Španca Fernanda Hernándeza (na sliki) v Don Boskovem centru v kraju Bobo Dioulasso, ob napadu pa je bil ranjen še en duhovnik, ki je napad preživel. Morilca so policisti prijeli. V El Salvadorju pa so 18. maja člani lokalne kriminalne tolpe ubili župnika Cecilia Pereza v kraju San José la Majada, domnevno zaradi zavrnitve izsiljevanja “odkupnine”.

CASTEL GANDOLFO — Slovenska delegacija, ki se je 20. maja udeležila mednarodne konference ob svetovnem dnevu čebel na sedežu FAO v Rimu, se je veselila tudi srečanja s papežem Frančiškom pri splošni avdienci v sredo, 22. maja, in mu podarila čebelnjak z dvema panjema, ki bo stal v vrtovih papeške letne rezidence Castel Gandolfo.

AMAN — Libanonski maronitski patriarh Bechara Rai je ob obisku v Jordaniji pohvalil dobre odnose med tema dvema državama. »Poklicani smo, da obdržimo edinost in trdnost pa tudi našo vlogo v arabskem svetu, ki obsega svete religije,« je poudaril.

BEIJING — 20,14% kitajskih študentov, ki študirajo v inozemstvu, si je izbralo Veliko Britanijo pred Združenimi državami, kamor jih je šlo 17,05%. Kitajski študentje v Veliki Britaniji so številnejšiod vseh evropskih študentov v prvem ciklu. Sicer je najbolj cenjen študij v Združenih državah, vendar zaradi napetosti v trgovini študentje težko dobijo vizo.

LUJAN — Okrog tisoč rojakov iz Buenos Airesa je v nedeljo, 12. maja, poromalo v Lujan. Spomnili so se romanja leta 1949 v zahvalo, da so se rešili komunizma in 60. obletnice smrti škofa dr. Gregorija Rožmana. Rojaki se v procesiji zvrstijo za kipom lujanske in podobo brezjanske Marije ter za banderom Svetogorske Matere Božje. Original podobe brezjanske Marije, ki so ga pripelajli s seboj izseljenci, je shranjen v kripti bazilike, za procesijo pa nosijo njeno kopijo. Slovenska romanja v Lujan potekajo že od leta 1934.

HONG KONG — Pol milijona ljudi na ulici demonstrira proti spornemu zakonu o prisilni izročitvi, ki ga “nujno” hoče Beijing. V preteklih letih je bilo ugrabljeno in s silo odvedeno pet založnikov, ki so objavljali kritične knjige o kitajskem vodstvu.

LONDON — V enem letu en človek pogoltne najmanj 50.000 delcev mikroplastike. Ni še znano, kako ti delci vplivajo na zdravje. Zanimivo je, da vsebuje voda v plastiki okrog 22-krat več delcev, kot voda is pipe. Onesnaženje z mikroplastiko se dogaja zaradi razpadanja smeti in je postalo svetovni problem, ki zahteva spremembo načina življenja.

LJUBLJANA — V Sloveniji je bilo 1. januarja 6.035 naselij, od tega jih je bilo po podatkih Statističnega urada RS (Surs) 57 brez prebivalcev. Največ naselij brez prebivalcev, kar 17, je bilo v občini Kočevje. Najgosteje naseljeno mestno naselje v Sloveniji je bil Piran, kjer je na kvadratnem kilometru površine živi povprečno skoraj 5.360 prebivalcev. Če bi hoteli tako gosto naseliti celotno Slovenijo, bi potrebovali blizu 109 milijonov prebivalcev.

VATIKAN — Papež Frančišek je 25 maja imenoval novega predsednika Papeškega sveta za medverski dialog. To je dosedanji tajnik sveta, profesor islamologije, strokovnjak za arabščino in islam, 66-letni škof Miguel Ángel Ayuso Guixot, doma iz Sevilje v Španiji. Na tem položaju je nasledil pokojnega kardinala Taurana. Papeža je spremljal na nedavnih srečanjih z muslimanskimi voditelji.

RIM — 400 strokovnjakov iz 70 držav je od 23. do 25. maja sodelovalo na simpoziju o skrbi za dar življenja v soorganizaciji dikasterija za laike, družino in življenje. Papež je v nagovoru poudaril, da noben zarodek z diagnosticirano hibo ali boleznijo ne sme biti splavljen, saj so to “mali pacienti”, ki jim sodobna medicina lahko pomaga. V težjih primerih pa jih je treba sprejeti v specializirane hospice, materi in očetu pa omogočiti, da se s svojim otrokom srečata in se od njega poslovita. »Človeško življenje je sveto in nedotakljivo,« je spomnil papež in ponovil, da je zatekanje k “pogodbenim morilcem” protičloveško.

VATIKAN — Papež Frančišek je 23. maja sprejel nove veleposlanike iz Tajske, Norveške, Nove Zelandije, Sierre Leone, Gvineje, Gvineje Bissaua, Luksemburga, Mozambika in Etiopije. »Ker se soočamo z zapletenimi svetovnimi izzivi, je potrebno poudariti pomembnost bratstva … Reševanje sporov in sprava sta znamenji edinosti in bratstva, ki sta vedno močnejši od razdeljenosti in sovraštva,« jim je med drugim položil na srce.

RIM — V 91. letu življenja je 5. junija umrl kardinal Elio Sgreccia, nekdanji predsednik Papeške akademije Za življenjeter član italijanskega odbora za bioetiko. Napisal je temeljna dela medicinske etike. Bil je tajnik Papeškega sveta za družino in ustanovitelj centra za bioetiko na Papeški lateranski univerzi.

VATIKAN — Sveti sedež je 7. junija potrdil prevod tretje izdaje Rimskega misala. V njem so latinske besede v očenašu »ne nos indúcas in tentatiónem« prevedene kot »non abbandonarci alla tentazione«, »ne prepusti nas skušnjavi«. Pri mašni molitvi Slave pa se latinske besede »in térra pax homínibus bónae voluntátis« (mir ljudem na Zemlji, ki so blage volje) odslej glasijo »mir ljudem na Zemlji, ki jih Gospod ljubi«.

MELBOURNE — Vrhovno sodišče v Melbournu je 6. junija obravnavalo pritožbo odvetnikov kardinala Georgea Pella na marca izrečeno 6-letno zaporno kazen zaradi suma spolnih zlorab. Po poročanju katoliške agencije CNA je glavni tožilec med obravnavo po pomoti razkril ime edine priče, zatem pa ni več znal prepričljivo odgovoriti na vprašanja obrambe, ki je med drugim opozarjala, da v času domnevne zlorabe Pell ni bil nikoli sam in da je priča večkrat spreminjala podatke o času in poteku dogodka. Vsi pričakujejo odločitev sodniškega senata.

image_pdfimage_print