Sveta Marija Magdalena (22. julij)

212

Iz homilij o evangelijih sv. Gregorja Velikega, papeža

(25. homilija, 1–2.4–5)

Ko je Marija Magdalena prišla h Gospodovemu grobu in ni našla Gospodovega telesa, je mislila, da so ga odnesli, in je to šla povedat učencema. Ta dva sta prišla in videla, da je res tako, kot je bila povedala žena, in sta ji verjela. In o njim piše Sveto pismo: Učenca sta se vrnila domov. Potem pristavlja: Marija pa je stala zunaj pri grobu in jokala.

Pomislimo ob tem, kolika ljubezenje razvnemala to ženo, da se ni vrnila od Gospodovega groba, čeprav sta se učenca vrnila. Iskala je njega, ki ga ni našla. Jokala je, ko ga je iskala, in vsa polna ljubezni hrepenela po njem, o katerem je mislila, da so ga ukradli. Tako se je zgodilo, da je samo ona videla njega, ki ga je tako vztrajno iskala, kajti vztrajnost je silno velika krepost in Božja Resnica pravi o njej: Kdor pa bo vztrajal do konca, ta bo zveličan.

Iskala je že prej, pa ni našla. Vztrajno je iskala dalje in zato se je dogodilo, da je našla. Vse bolj živo je hrepenela in rastoče hrepenenje je doseglo, kar je želelo. Pričakovanje veča svete želje. Če se ne bi večale, ne bi bile želje. V takšni ljubezni je gorel vsak, kdor je hotel priti do resnice. O tem govori že kralj David: Mojo dušo žeja po Bogu, živem Bogu; kdaj pride čas, ko bom gledal Božje obličje? In Cerkev pravi v Visoki pesmi: Ranila me je tvoja ljubezen. In spet: Moja duša se taja v meni.

Žena, kaj jokaš? Koga iščeš? Tako je Gospod vprašal, da bi pomnožil njeno hrepenenje in bi se še bolj razvnela v ljubezni, ko bi povedala njegovo ime.

Jezus ji reče: »Marija!« Potem ko jo je bil poklical kot ženo na splošno in ga ni spoznala, jo pokliče z njenim osebnim imenom, kakor bi hotel reči: »Spoznaj njega, ki te je spoznal! Saj te ne poznam kot vse žene, ampak še posebej dobro, osebno.« Ko pa je Marija zaslišala svoje osebno ime, je spoznala Gospoda; zato ga je takoj poklicala: »Rabboni!«, to je: »Moj Učitelj!« Našla je njega, ki ga je iskala na zunaj in ki je nagibal njeno notranjost, da ga je iskala.

image_pdfimage_print