11. februar 2024 – 6. nedelja med letom

GOBAVCI SO IZLOČENI IZ LJUDSTVA

51

3Mz 13,1-2.44-46

Jasno je, da je odlomek o gobavosti iz 3. Mojzesove knjige v zvezi z Jezusovim ozdravljenje, o katerem nam poroča  nedeljski evangelij. Gobavost je v starozaveznem besedilu sicer pojem, ki prevladuje, vendar so skupaj z njo opisane tudi razne druge bolezni: izpuščaji, otekline, pege, divje mesto, tvori, opekline, lišaj in celo izpadanje las, ki narede človeka vsaj začasno nečistega, lahko pa tudi za stalno, če se razvijejo v gobavost. V današnjih časi in pri nas je gobavost prav redka bolezen ni pa povsod tako. Pred leti je leta 1977 umrli borec proti gobavosti Raoul Follereau naslovil na vlade bogatih držav, naj bi njegovi borbi proti gobavosti darovale vrednost enega samega lovskega aviona, pa bi bilo mogoče s tem denarjem in modernimi sredstvi praktično izkoreniniti gobavost. Pa je njegov poziv ostal glas vpijočega v puščavi. 

V času starozaveznega Izraela, kot tudi v Kristusovem času je bilo diagnosticiranje, da uporabimo medicinski izraz, skrajno primitivno in enako je bilo z zdravljenjem Bolezen so imeli praktično za neozdravljivo. Edino sredstvo je bila popolna izolacija bolnih, da se ne bi te nalezljive bolezni nakopali še drugi. Vendar pa že starozavezna postava kaže vsaj neko skrb za človeka, ki v tistem času drugje ni bila običajna. Glavna pa je misel, da te bolezni povzročajo predvsem obredno nečistost, se pravi, da gobavec ne more sodelovati pri bogoslužnih obredih. Če nič drugega, je stara zaveza svoji zakonodaji lepo uravnovesila telesno in duhovno sposobnost za udeležbo pri bogoslužju. Kako se je to izpridilo v Kristusovem času, vemo. Zato jim je Kristus očital, da čistijo posode od zunaj, znotraj pa so polne gnusobe.

To je pa očitek, primeren tudi danes za marsikoga, ki mu je zunanji videz vse. Še posebej je to vidno pri iskanju vzrokov sedanje krize, ko krivci skrbno pazijo, da bi njihova podoba “belega ovratnika” ostala nedotaknjena, čeprav sami kar naprej uganjajo iste lopovščine. Ni nam treba hoditi po praktične primere nazaj k Napoleonu, Hitlerju ali Stalinu. Sami smo to doživljali v času komunizma in doživljamo še danes. Prišli smo tako daleč, da nam vladajo moralni gobavci, zato je toliko bolj pomembno moliti, da bi bili izločeni iz ljudstva.

image_pdfimage_print