Migrantska invazija Slovenije

Sara Kovač

71

Slovenijo preplavljajo nezakoniti migranti, azilni domovi so polni, kriminal narašča, zvrstilo se je več gnusnih posilstev. Do 31. oktobra je bilo obravnavanih že kar 50.622 nezakonitih prehodov meje. Ob tem gre samo za migrante, ki so jih policisti dejansko prijeli. Med njimi je največ Pakistancev, Afganistancev in Maročanov. V primerjavi z lanskim letom, ko je naše meje nezakonito prestopilo 24.662 oseb, pa beležimo strm porast teh trendov, ki jih omogoča Golobova politika.

Letos je kar 48.996 do sedaj ujetih migrantov izrazilo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, medtem ko jih je to namero ob istem času lani izrazilo 21.452. Med tistimi, ki naj bi zaprosili za zaščito je prav tako največ Afganistancev, Maročanov in Pakistancev. Čeprav je letos migracij enkrat več, je bilo tujim varnostnim organom vrnjenih samo 235 ilegalcev, lansko leto ob istem času pa jih je bilo vrnjenih 2.193.

Policisti so imeli čez vikend veliko dela

Policisti Policijske uprave Koper so 20. novembra obravnavali 66 nezakonitih prehodov državne meje. 19. novembra pa so ob 18.20 so policisti vozili za dvema voziloma poljske registracije, ki na znake nista ustavljala. Peljali so za njima preko predora Dekani in ju ustavili pri izvozu za Škofije. Prvi voznik je bil 53-letni državljan Gruzije in je prevažal 5 državljanov Egipta, drugi pa 58-letni državljan Gruzije, ki je imel v vozilu še 3 državljane Turčije. Vsi postopki še potekajo.

Na Starodu pa so 20. novembra imeli ob 4.50 v postopku 49-letnega državljana Bolgarije, voznika osebnega avtomobila Mercedez Benz, ki je prevažal 9 državljanov Turčije. Postopki še potekajo.

Policisti Policijske uprave Novo mesto pa so v  noči na 19. 11. na lokalni cesti med Metliko in Semičem ustavili osebni avtomobil Opel astra italijanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 36-letni državljan Ukrajine prevaža šest državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. 19. 11. popoldne so na avtocesti pri izvozu za Mirno Peč kontrolirali voznika osebnega avtomobila Toyota tundra ukrajinskih registrskih oznak. 50-letni državljan Ukrajine je prevažal sedem državljanov Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo. 19. 11. so na Obrežju ustavljali voznika kombija nemških registrskih oznak, ki sprva ni upošteval znakov policistov in je nadaljeval z vožnjo do naselja Ribnica, kjer so ga ustavili. 37-letni državljan Ukrajine je v kombiju Mercedes sprinter prevažal 26 državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo. Državljanov Ukrajine so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z 39 državljani Turčije še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti PU Novo mesto so med 17. 11. in 20. 11. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Nova vas pri Mokricah, Prilipe, Bukošek) izsledili in prijeli 32 državljanov Sierra Leone, 30 državljanov Pakistana, 29 državljanov Bangladeša, 27 državljanov Rusije, 22 državljanov Afganistana, 21 državljanov Indije, 17 državljanov Maroka, 15 državljanov Nepala, 12 državljanov Šrilanke, osem državljanov Kameruna, šest državljanov Turčije, štiri državljane Gambije, tri državljane Irana, tri državljane Kube, tri državljane Palestine, tri državljane Senegala, dva državljana Ugande, dva državljana Sirije, dva državljana Tunizije, dva državljana Gvineje in po enega državljana Nigerije, Egipta, Alžirije, Iraka, Konga, Burundija, Filipinov, Malija, Kenije, Liberije in Sudana. Na območju PP Črnomelj (Žuniči, Vinica) so prijeli 11 državljanov Maroka in državljana Libije in na območju PP Metlika (Svržaki) pet državljanov Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

image_pdfimage_print