Brali smo

71

SLOVENIJA — Z razglasitvijo, da ne bo zmanjšal števila ministrstev obilne vlade, v kateri je pet ministrstev več kot v prejšnji Janeza Janše (SDS) in da ne bo rekonstrukcije, da bi se znebil slabih ministrov, je Robert Golob (Svoboda) ta teden pomiril Tanjo Fajon (SD) in Asto Vrečko (Levica) in se izognil obisku Milana Kučana, po kakršnih so v preteklosti odstopali šefi vlad z leve strani. Pošilja pa Kučan Golobu že dalj časa obvestila, da ni zadovoljen. Golob se na ta sporočila doslej ni odzival preveč konstruktivno. Iz stranke je, denimo, zabrisal Mojco Pašek Šetinc, ki je veljala za Kučanovo novinarsko in poslansko princesko.

ZDRUŽENE DRŽAVE — 35-letna Kelly Ann Schutte iz Pennsburga v Pensilvaniji je obtožena institucionalnega spolnega napada, podkupovanja mladoletnikov in nespodobnega napada na osebo, mlajšo od 16 let. Svetovalka na srednji šoli je na šolskem izletu “vrgla oko” na 14-letnika, ki ga je sprva začela vabiti v svojo pisarno, kasneje pa je zadeva prerasla tudi v fizično razmerje. Načrte ji je po pol leta prekrižal njen sorodnik, ki jo je zasačil pri poljubljanju mladoletnika.

SLOVENIJA — »Tukaj ne gre samo za ideologijo, ampak gre za to, da ko dobimo levičarsko vlado v Sloveniji, je to najprej juriš na korito. Zadeve se začnejo rušiti, ko se začnejo dogajati spopadi pri koritu, ker so apetiti tako veliki. Kolateralna škoda smo vsi davkoplačevalci. Ta spopad pri koritu vsako takšno koalicijo razdre. Tudi zdajšnja tako ali drugače razpada, čeprav to skuša skrivati,« je Janez Janša komentiral aktualne politične razmere v oddaji Beremo na Nova24TV.

UKRAJINA — Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski  je zahteval hitre spremembe v delovanju ukrajinske vojske in napovedal razrešitev poveljnika zdravstvene službe, piše Jutarnji list.  Potezo je napovedal v nedeljo po srečanju z obrambnim ministrom  Rustemovom Umerovom. Hkrati je potekalo nadaljevanje razprav o načinu vodenja vojne proti Rusiji, ki traja že 20 mesecev, ter o hitrosti, s katero poteka protiofenziva na vzhodu in jugu države.

SLOVENIJA — Vedno več indikatorjev nakazuje, da se je globoka država naveličala Roberta Goloba. Pred kratkim so ga začeli koordinirano kritizirati vskoraj vsi mediji z izjemo njemu zvestemu portalu Necenzurirano. Kljub temu, da ni bil nič bolj skrajen in nič bolj nekonsistenten kot že vso leto in pol svojega mandata. Videti je da se pod površjem dogajajo tektonski premiki. Tudi prvak opozicije meni, da je preiskava KPK korak v tej smeri. Prvak opozicije Janez Janša je mnenja, da gre za začetek odstavljanja Roberta Goloba. »Kar se dogaja, je odstavljanje premierja Roberta Goloba«, komentira preiskave Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zoper premierja.

PALESTINA — Izraelska vojska (IDF) in Izraelska varnostna agencija (ISA), sta tekom obveščevalne operacije razkrile pomemben, 55 metrov dolg teroristični rov, ki se nahaja deset metrov pod kompleksom bolnišnice Šifa. Vhod v predor je zaščiten z različnimi varnostnimi mehanizmi, kot so vrata odporna na eksplozijo in strelna luknja, s pomočjo katere skuša Hamas preprečiti vstop izraelskim silam. Izrael je tako pridobil nov dokaz, da teroristi načrtno izpostavljajo tako palestinske civiliste, kot tudi bolnike bolnišnice Shifa, kot živi ščit. Izraelci svojo operacijo izvajajo skrbno, da bi na kraju do potankosti locirali in razgradili Hamasovo infrastrukturo.

SLOVENIJA — Najbolj osupljiva stvar pri slovenski politično-medijsko-podjetniški levici je njena povezanost. Včasih je videti, kot da so vsi skupaj en organizem, ki diha z istimi pljuči, a skozi mnogo parov oči. Zoran Janković je na tak ali drugačen način povezan z vsemi levimi predsedniki vlade, odkar je zmagal na volitvah – Alenka Bratušek, Robert Golob in Marjan Šarec so kar neposredni šrapneli eksplozije Pozitivne Slovenije, medtem ko je Miro Cerar Jankoviću obljubil, da bo pregledal njegove pravne dokumente (kar pomeni, da je bil defacto neuradni odvetnik ljubljanskega župana), prav tako pa je bil v preteklosti družinski odvetnik družine Janković tudi Aleksander Čeferin – tisti, ki bi ga globoka država na vse pretege rada plasirala v vrhove slovenske politike. In povsem nepresenetljivo so Jankovića in Čeferina pred kratkim zopet zasačili skupaj.

ZDRUŽENE DRŽAVE — Newyorški Slovenci so v nedeljo v cerkvi sv. Cirila na Manhattnu znova – prvič od izbruha pandemije koronavirusa – praznovali Martinovo. Martinovanje je imelo pred letom 2020 v cerkvi, ki jo vodi frančiškanski pater Martin Krizolog Cimerman, dolgo tradicijo. Kulturni program so letos popestrili vokalni ansambel Virilis in pritrkovalci iz Preserja. Po maši so v leta 1916 ustanovljeni cerkvi najprej nastopili štirje člani ansambla Virilis, ki so zapeli več znanih slovenskih narodnih in drugih pesmi ter navdušili več kot sto navzočih. Sledilo je martinovanje v cerkveni dvorani.

SLOVENIJA — Danes, 20. novembra, je vendarle začela veljati zloglasna novela zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki je “ponarodela” kot “zakon o štempljanju”, ki bo drastično posegel v beleženje evidence delovnega časa in povzročil dodatno birokratsko navlako tako za delodajalce kot (predvsem) delojemalce, ki bodo morali po novem beležiti vsak odhod z dela kot tudi malico in “čik pavzo”.

ARGENTINA — »Obnova Argentine se začne danes,« so bile besede Javierja Mileia, novega predsednika Argentine. Argentinci so za svojega predsednika izvolili Javierja Mileija, samooklicanega anarho-kapitalista, čigar senzacionalno retoriko primerjajo z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Mileijeva zmaga prihaja sredi državnega vala globokega nezadovoljstva in naraščajoče revščine. Javier Milei je dobil 56 odstotkov glasov in 20 od 23 argentinskih provinc v odločilni zmagi nad gospodarskim ministrom Sergiom Masso.

SLOVENIJA — Ker je na bolniškem dopustu, premier Robert Golob (Svoboda) 20. novembra ni odgovarjal na vprašanja poslancev o evidentiranju delovnega časa, velikem številu migrantov, ki prihajajo v državo, in vojni na Bližnjem vzhodu. Odgovore premiera so prestavili na četrtek, ko Golob načrtuje, da bo po operaciji kile že povsem okreval. Govoril bo tudi o odstavljanju Mojce Pašek Šetinc z vrha komisije za preiskovanje “nenaših” medijev, ker je kritizirala načrt Marjana Šarca (Svoboda), da bi z dvema milijonoma evrov sumljivemu podjetju na POP TV reklamiral vojsko.

RUSIJA — Ruske sile so pred začetkom zime okrepile napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Ponoči iz sobote na nedeljo je proti Kijevu poletelo 20 dronov Šahed iranskega izvora. Ukrajinske oblasti o večji gmotni škodi ali človeških žrtvah ne poročajo. Prihaja pa do napredka ukrajinske vojske na levem bregu Dnjepra.

SLOVENIJA — 20. novembra 2023, je v popoldanskih urah pred ljubljanskim magistratom znova potekal shod za dostop do zdravnika in proti Jankovićevi zastrupitvi ljubljanske podtalnice. Vodja protesta Aleš Primc je ob tem sporočil, da je na dogodku odlično vzdušje. Protestu se je pridružil celo župan Zoran Janković in očitno protestiral proti samemu sebi. Na transparentih smo lahko videli napise s sporočili, da Ljubljančani, že ne bodo pili klorirane vode, in da je potrebno zaustaviti onesnaževanje pitne vode. Našli so se tudi napisi v podporo večji dostopnosti do javnega zdravstva, denimo “Zdravje brez birokracije”.

image_pdfimage_print