Brali smo

15

NEMČIJA — Nemško notranje ministrstvo je v okviru prepovedi teroristične organizacije Hamas prepovedalo tudi slogan “Od reke do morja, Palestina bo svobodna“, poroča nemški Welt. Gre za slogan, ki so ga na protestu v Ljubljani vzklikali podporniki Hamasa in se ga je udeležil tudi minister in podpredsednik slovenske vlade Luka Mesec.

SLOVENIJA — »A mislite, da je nevarno govoriti resnico?« je bila v eni izmed preteklih oddaj Pričevalci z voditeljem Jožetom Možino vprašana Frančiška Pavlič. »Še zmeraj. Dokler bomo tistega palčka imeli, bo še zmeraj nevarno,« je odgovorila, čeprav sama prihaja iz partizanske družine, saj je bilo več njenih bratov med partizani. Kot je dejala, se še danes boji govoriti resnico.

PALESTINA — Med divjanjem vojne na Bližnjem vzhodu se ljudje za boljše razumevanje konflikta pričakovano obračajo na družbena omrežja, ki pa so postala orodja za antisemitizma in lažnih novic. Na družbenih omrežjih se širi ogromno posnetkov žrtev iz Gaze, za katere se sodeč po tujih medijih kasneje izkaže, da so lažni. Hamas napada ne le z orožjem ampak tudi z lažno propagando. Na družbenih omrežjih se je razvila t.i. teorija zarote “Pallywood” – da Palestinci igrajo vlogo poškodb in smrti. Konflikt na Bližnjem vzhodu predstavlja tako fizično vojno kot propagandno vojno s strani Hamasa, ki svetu Izraelce želi predstaviti kot zle, medtem, ko svetu servira lažno propagando.

SLOVENIJA — Podatki statistične službe Evropske unije – Eurostata kažejo, da so se cene energije za gospodinjstva v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi s prvo polovico leta 2022 zvišale v kar 22 državah Evropske unije. V Sloveniji se je cena zvišala za 38 odstotkov, kar nas uvršča na 6. mesto v Uniji, s tem pa med države z najvišjo rastjo cene.

POLJSKA — 11. novembra je v Varšavi potekal tradicionalni pohod ob dnevu neodvisnosti. Poljaki so z množično udeležbo pokazali, da si Poljske ne pustijo vzeti. Na dogodku se je zbralo več desettisoč domoljubov. Starosta poljske politike Jarosław Kaczyński pa je že na predvečer praznika dejal, da ne želijo biti nemški podložniki.

SLOVENIJA — Policisti so od 10. do 13. novembra na območju PP Brežice izsledili in prijeli 82 državljanov Afganistana, 58 državljanov Rusije, 32 državljanov Maroka, 19 državljanov Pakistana, 18 državljanov Konga, 14 državljanov Nepala, 11 državljanov Šrilanke, sedem državljanov Mongolije, šest državljanov Azerbajdžana, pet državljanov Indije, pet državljanov Sirije, tri državljane Komorija, dva državljana Gane, dva državljana Kameruna, dva državljana Bangladeša, dva državljana Iraka, državljana Kitajske in državljana Gvineje. Na območju PP Črnomelj so prijeli 25 državljanov Maroka, štiri državljane Afganistana in državljana Jemna in na območju Sevnice dva državljana Sirije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni, sporočajo.

AVSTRIJA — V Avstriji podpornikom terorizma ne bodo več prizanašali. Nošenje simbolov Hamasa bo izenačeno z nošenjem nacističnih simbolov. Kazni za kršitev bodo znašale deset tisočakov, kar pomeni, da bodo več kot dvakrat višje kot doslej, tisti, ki bodo kršitev ponovili, pa bodo oglobljeni za 20 tisočakov.

SLOVENIJA — Po tem ko se svet še vedno vsak dan znova zgraža nad dejanji palestinske teroristične organizacije Hamas, pa to ne velja za premierjevo spremljevalko. Močno propagirani propalestinski shodi, ki jih med drugim financira tudi George Soroš, so preplavili svet, večina islamskih skrajnežev pa shode izkorišča za širjenje sovraštva in antisemitizma. Barve palestinske zastave marsikje poženejo strah v kosti ljudem židovskega porekla, ki podoživljajo grozote iz druge svetovne vojne, vendar je predsedniku vlade in njegovi spremljevalki vseeno za to. Slednja namreč to še dodatno promovirata v mednarodnih vodah.

HRVAŠKA — Hrvaški premier Andrej Plenković je 11. novembra razrešil hrvaškega ministra za obrambo Maria Banožića, ki je davi povzročil hudo prometno nesrečo blizu Vinkovcev na vzhodu države, v kateri je umrl en človek, sam pa je bil huje poškodovan. Ob tem je Plenković izrazil sožalje družini preminulega, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

SLOVENIJA — Pred dnevi je minil prvi mesec od brutalnega napada palestinske teroristične celice Hamas na nedolžne civiliste ob meji z Gazo. Sorodniki 1400 pobitih so se zbrali ob slavnem “zidu objokovanja” v Jeruzalemu. Žalovanja so potekala tudi po drugih delih Izraela in sveta. Na hebrejski univerzi v Jeruzalemu je okrog 1000 ljudi z minuto molka počastilo več kot 1400 ubitih, večinoma civilistov, v najhujšem napadu na Izrael od njegove ustanovitve leta 1948. »Posnetki žrtev presegajo kakršnokoli domišljijo najhujših sadistov, kar smo jih kadarkoli poznali,« je v zvezi s Hamasovim napadom dejal poslanec SDS Franc Breznik, ki se je udeležil solidarnostne misije v Tel Avivu.

PALESTINA — Voditelji teroristične organizacije Hamas po poročanju New York Posta živijo razkošna življenja milijarderjev v Katarju, medtem ko njihov narod v revščini životari in služi teroristom v Gazi kot živi ščit. Trije glavni voditelji Hamasa naj bi bili skupaj vredni kar neverjetnih enajst milijard dolarjev. Katar jih je že dolgo nazaj sprejel odprtih rok in jih je namestil v luksuzne hotele in razkošne vile. Ob istem času je v tej državi tudi veliko ameriškega vojaškega osebja. Zaradi gostoljubja do voditeljev Hamasa je član Predstavniškega doma ZDA iz vrst Republikancev, Andy Ogles, predlagal, da se Katarju odvzame status ključne zaveznice ZDA v regiji, če ne bo hamasovcev nagnala onkraj svojih meja.

SLOVENIJA — Minuli četrtek (9. novembra) so storilci na Slovenski ulici v Ljubljani ženski ukradli torbico, kasneje pa denarnico moškemu na Čopovi ulici. PU Ljubljana je potrdila, da je šlo za državljana Maroka in Tunizije. Dva dni kasneje so dobili novo prijavo, prav tako je šlo za kaznivo dejanje s strani tujih državljanov.

VELIKA BRTANIJA — Odstavljena britanska notranja ministrica Suella Braverman je v javnem pismu ostro kritizirala britanskega premierja Rishija Sunaka. Opozorila je, da ne želi izpolniti ključnih obljub, ki jih je dal volivcem, med drugim glede spopadanja z nezakonitimi migracijami.

SLOVENIJA — Vodja opozicije Janez Janša je pozval na predčasne volitve. Po letu in pol vlade Roberta Goloba se ta namreč ne more pohvaliti z nobenim (omembe vrednim) političnim dosežkom. Njegovo vlado so doslej zaznamovale politične čistke, nespretno spopadanje s kriznimi situacijami in sprejemanje škodljivih politik, ki slabšajo kakovost življenja.

IZRAEL — Izraelski vojaki so zavzeli stavbo Hamasovega parlamenta v Gazi. Enota, ki je osvojila stavbo, je zgodovinski trenutek ovekovečila s skupinsko fotografijo, ki je nato zaokrožila po svetovnem svetu. Parlament teroristične organizacije je osvojila brigada Golani.

image_pdfimage_print