Brali smo

27

UKRAJINA — Izkušeni vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni  je v intervjuju za The Economist povedal, da ukrajinska vojska potrebuje nove ključne vojaške zmogljivosti in tehnologijo, med katerimi je najpomembnejša zračna vojaška okrepitev, da bi se izvila iz nove faze vojne, trajajoče že skoraj 21 mesecev. Velika ukrajinska protiofenziva po skoraj petih mesecih ni uspela narediti bistvenega preboja proti gosto miniranim ruskim obrambnim linijam niti doseči pričakovane upočasnitve bojev. Pred začetkom zime se v Kijevu bojijo, da Moskva načrtuje serijo zračnih napadov na električno omrežja, zaradi česar bi milijoni Ukrajincev ostali brez razsvetljave in ogrevanja.

SLOVENIJA — Državni svet je s 17 glasovi za in pet proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o tujcih, ki namesto ravni znanja jezika A1 uvaja t. i. novo preživetveno stopnjo znanja. Prav tako je s 15 glasovi za in desetimi proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o delovnih razmerjih.

VELIKA BRITANIJA — Britanski konservativni politik in eden izmed voditeljev Brexita Nigel Farage je v intervjuju z ameriškim novinarjem Tuckerjem Carlsonom v njegovi spletni oddaji “Tucker on X” izpostavil, da bi bilo za Veliko Britanijo nevarno sprejeti palestinske begunce, saj so to ljudje, ki so naklonjeni teroristom iz Hamasa, zaradi česar bi predstavljali grožnjo nacionalni varnosti Združenega kraljestva.

SLOVENIJA — V Svobodi zavračajo navedbe predsednika NSi Mateja Tonina, ki je v pismu članstvu zapisal, da obstaja “zakulisno sodelovanje” Gibanja Svoboda in SDS. “Gre namreč za popolne izmišljotine,” so zapisali. Predsednik SDS Janez Janša pa je na družbenem omrežju X zapisal, da je v Toninovem pismu o SDS “več laži kot stavkov“.

PAKISTAN — Včeraj (1. novembra) se je iztekel rok, ki ga je postavila pakistanska vlada ilegalnim migrantom iz Afganistana. Oblasti v Karačiju so namreč pozvale migrante, naj sami zapustijo državo, sicer jih bodo deportirali s silo.

SLOVENIJA — “Izrael še tretjič napadel begunsko taborišče Džabalija v Gazi“, “Izrael napadel bolnišnico” – takšne in podobne naslove lahko beremo na slovenskih osrednjih spletnih medijih in tudi v časopisih. Nepoučen bralec – in žal je to večina javnosti – res dobi občutek, da judovska država dejansko izvaja genocid proti Palestincem. Pri tovrstnem “obveščanju” slovenske javnosti pa ključno vlogo igrata dva medija, ki ju financiramo davkoplačevalci, to pa sta RTV Slovenija in STA.

ZDRUŽENE DRŽAVE — V podkastu Joe Rogan Experience – Izkušnja Joea Rogana je Elon Musk napadel milijarderja Georga Sorosa ter izjavil, da omenjeni naravnost sovraži človeštvo in namerno spodkopava strukturo civilizacije. Med drugim je razkril še, kako je sam lani odkupil omrežje X, saj ga je samo tako lahko rešil iz krempljev skrajnih levičarjev. V triurnem pogovoru je udrihal po Sorosevi podpori progresivnih organizacij in levičarskih političnih kandidatov na lokalnih volitvah.

SLOVENIJA — “Posilstva ilegalnih migrantov si sledijo vse hitreje. Še za koliko sploh ne izvemo? Desetletje sem svaril, dobival žalitve in odrivanje. Sedaj se je zgodilo vse, kar sem napovedal. Slovenija žal ni več varna država. Nagnati vse nazaj – in odgovornost!!” je na omrežju X zapisal poslanec SDS Branko Grims. Njegov odziv je le eden izmed številnih burnih zapisov na včerajšnje grozljivo dejanje posilstva, ki sta ga včeraj v jutranjih urah na ljubljanskem Taboru storila dva Maročana, kar je kasneje potrdila tudi policija.

NEMČIJA — V nemškem mestu Hamburg je v “noči čarovnic” prišlo do izgredov. Skupina približno 350 zamaskiranih posameznikov je v okrožju Harburg razbijala okna izložb in zažigala smetnjake. Zamaskiranci so se spravili celo nad policijo, ki je posredovala na kraju dogodka, napadli so jo s pirotehničnimi sredstvi in steklenicami. Policistom je nasilneže uspelo razgnati šele z vodnim topom.

SLOVENIJA — Edini vidni uspeh premierja Roberta Goloba glede ukinitve Urada za demografijo je padec števila slovenskega prebivalstva. Nas bo čez 50 let le še za vzorec glede na negativno rast pristnih Slovencev in povečano število tujcev? Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada (Surs), objavljenih 30. oktobra, je imela Slovenija 1. julija letos 3965 prebivalcev več kot šest mesecev prej. V prvem polletju se je število državljanov zmanjšalo za skoraj 3300, število tujcev pa se je povečalo za skoraj 7300.

EVROPSKA UNIJA — Antisemitizem v Evropi od pokola Hamasa v Izraelu narašča. O risanju simbola Davidove zvezde po zgradbah so najprej poročali nemški mediji, sovražni trend se nadaljuje praktično povsod po svetu. In medtem ko na eni strani trdijo, da je cilj “osvoboditev” Gaze, objave na družbenem omrežju X prikazujejo njihov resnični namen. Hamasovi podporniki antisemitizma ne skrivajo, muslimanski privrženci pa v tem prepoznavajo in celo javno priznavajo skupno točko s Hitlerjem.

SLOVENIJA — Občinski svetniki Občine Šentjernej so na seji razpravljali o romski problematiki, ki jim povzroča vedno več preglavic. Ljudje se ne počutijo varno, so ugotavljali, pogosti so vlomi, ropi in drugi incidenti. “Vlomi so na dnevnem redu, kot da živimo, ne vem, kje. Ljudje si ne morejo več privoščiti niti pogreba, ne da bi imeli doma najetega enega varnostnika,” je na primer dejal Jurij Krštinc iz Liste za celostni razvoj in dodal, da ljudje svoj bes zgrinjajo na policijo, ta pa čudežev ne more delati.

HRVAŠKA — Višje kazensko sodišče je potrdilo sodbo županijskega sodišča v Veliki Gorici, po kateri je bil 27-letni Pakistanec Muhammad S. obsojen na 12 let izgube prostosti, in sicer zaradi umora 52-letnega Siniše V. Tragični dogodek se je pripetil v zagrebškem tramvaju številka 6, septembra leta 2021. Muhammad se je fizično znesel nad Sinišo potem, ko sta se sporekla. V nekem trenutku je migrant izvlekel kuhinjski nož in z njim v vrat zabodel žrtev, ki je na kraju umrla. Tujec je zatem izstopil iz tramvaja in še isti dan odpotoval v Italijo, kjer so ga dva meseca pozneje aretirali na podlagi mednarodne tiralice.

SLOVENIJA — V letu dni se je dramatično skrajšal čas, ki ga ljudje povprečno namenjajo za prebiranje največjih državnih in paradržavnih novičarskih portalov v državi, kaže meritev oglaševalske zbornice (MOSS). Krepko je upadel čas branosti portalov, ki jim država financira dejavnost ali so v lasti države, denimo, depolitizirane RTV Slovenija, ko jo po predčasnih političnih menjavah vodi Zvezdan Martić, pa tudi čas branosti Siol.net v lasti državnega Telekoma, ki ga po predčasnih menjavah direktorja in urednika, za katerimi sta bila Robert Golob in Vesna Vuković, leto dni vodi Mihael Šuštaršič.

SLOVENIJA — Časopis Delo v lasti tranzicijskega tajkuna Stojana Petriča bo v ponedeljek objavil najnovejšo javnomnenjsko anketo Mediane, ki je strmoglavila premierja Roberta Goloba na samo dno lestvice priljubljenosti politikov. Poznavalci ocenjujejo, da je s tem Golobova usoda zapečatena.

image_pdfimage_print