Brali smo

28

NEMČIJA — Nemčija želi antisemitom preprečiti pridobitev državljanstva med skokom števila incidentov. Medtem ko se Nemčija sooča s porastom antisemitskih incidentov med trajajočo vojno med Izraelom in Hamasom, je Faeser dejal, da bodo tisti, ki podpirajo teroristično skupino, “preganjani z vso močjo zakona”, poročajo tuji mediji.

SLOVENIJA — V Strugah pri Lučah je 25. oktobra nekaj po 15. uri del grozečega plazu, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, zgrmel v reko Savinjo. To pomeni zdaj zelo veliko  nevarnost za tamkajšnje krajane, je za STA povedal predstavnik v ujmi prizadetih družin Paul Orešnik.

PALESTINA — Vojna propaganda je eno izmed pomembnejših vojnih sredstev v arzenalu Hamasa. S tem želi ustvariti in usmeriti sovraštvo do Izraela. Po spletu je sprva zaokrožil posnetek Palestinca, ki proslavlja teroristični napad na Izrael, naslednji dan pa joka po izraelskem zračnem napadu na njegovo sosesko. Serija njegovih posnetkov pa se je nadaljevala, poročal in snemal je po terenu v Gazi. Kaj kmalu pa se je izkazalo, da gre za propagando, saj se isti moški pojavlja kot žrtev v bolnici, ki je na aparatih, nato pa naslednji dan spet “poroča iz terena”.

SLOVENIJA — Življenjski stroški rastejo. Ogrevalna sezona, ki je tik pred vrati, bo marsikoga z minimalno plačo še bolj udarila po žepu. Po drugi strani pa na RTV-ju, kjer je 2200 zaposlenih in kjer so bajno plačani (tudi več kot 4.000€), razmišljajo, kako dodatno obremeniti reveže. Za novembra je predvidena izredna seja, na katero bodo povabljeni tudi predstavniki ustanovitelja.

SRBIJA — Predsednik Aleksandar Vučić je za 17. december razpisal predčasne parlamentarne volitve. Vlada je v obrazložitvi predloga zapisala, da bi z izvedbo novih parlamentarnih volitev v obstoječih okoliščinah zagotovili višjo stopnjo demokracije. To bodo že 10. izredne državnozborske volitve v Srbiji po letu 1990.

SLOVENIJA — »Na vrhu države so ljudje iz tajkunskih krogov ali paradžavnih gospodarstev; predsednica države, predsednik vlade, Janković. In prav kolesarjat, ki se je zdel kot nek leninistični pojav, je tisti, ki nam je bogato buržoazijo spravil na oblast,« je v oddaji Intervju z voditeljem Jožetom Možino izpostavil duhovnik, pisatelj in bloger mag. Branko Cestnik, ki je kritičen do poslancev, ki so se spremenili v avtomate, ki dvigujejo roke in ne poslušajo.

VELIKA BRITANIJA — Odbor poslancev britanskih Judov je dejal, da je intervju z Latifo Abouchakra pomenil “osupljivo pomanjkanje dolžne skrbnosti” izdajatelja televizijskega programa, potem ko se je izkazalo, da je Abouchakra, ki je trdila, da je bila tarča kot muslimanka, ker je opravljala svoje “vsakdanje posle”, pravzaprav novinarka za iranski državni kanal Press TV in zdi se, da je poročala o Hamasovi propagandi.

SLOVENIJA — Območje evra je v oktobru zabeležilo 2,9-odstotno inflacijo, kar je pomemben upad glede na prejšnji mesec, ko je inflacija znašala 4,3 odstotka. In medtem ko se evrska inflacija zmanjšuje, Slovenija z visoko inflacijo 6,9 odstotka še vedno ostaja krepko nad povprečjem evrskega območja.

ZDRUŽENE DRŽAVE — Velika ameriška mesta, ki jih vodijo demokrati, so tako rekoč dekriminalizirala kriminal. Posledica tega je skokovit porast števila kraj in masovnega plenjenja po trgovinah. Med njimi se omenja: San Francisco, Beverly Hills, Portland, Seattle in Chicago, sedaj pa tudi Filadelfija. Statistika v slednji je neizprosna. Po podatkih policije je več kot sto mladoletnikov v torek zvečer oropalo več lokalnih trgovin. Na družbenih omrežjih se je pojavilo več videoposnetkov plenjenja, poroča Breitbart.

SLOVENIJA — »Govorice. Potem ko so izključili Mojco Šetinc Pašek, se preštevanje v Svobodi – ob novem padcu podpore Ninamedie nadaljuje. Takole gre: 20 poslancev naj bi bilo “zabetoniranih”, prosto po Tadeju Trohi, z “elementi religiozne sekte”, drugi kolegi jim pravijo kar ekipa Gen-I,« je zapisal novinar Mirko Mayer. Ko se bodo trije uporniki odločili za odhod, naj bi jih med nepovezane posalnce odšlo še vsaj osem.

KOLUMBIJA — Kolumbija je začela izdajati potne liste, ki vključujejo možnost navedbe tretjega spola – “X” – za posameznike, ki se ne identificirajo kot moški ali ženska. Kolumbijo vodi levičarski predsednik in član Foruma São Paulo Gustavo Petro.

SLOVENIJA — Predsednik SDS se je odzval na zadnje pismo, ki ga je svojim članom poslal predsednik NSI. Janša je v spletnem zapisu napisal, da je resnični avtor pisma generalni sekretar stranke Robert Ilc, v samem pismu pa mrgoli od laži. Pismo pa obenem vsebuje še eno potrditev, da se je globoka država odpovedala Robertu Golobu. Premierju pa se je naposled odpovedala tudi Nova Slovenija. Navedbe v pismu, ki se dotikajo SDS, je označil kot laži.

PALESTINA — Izraelski predsednik Yitzchak Herzog je potrdil, da so Shani Louk, ki so jo teroristi Hamasa ugrabili na glasbenem festivalu v Izraelu, njeno telo pa nato razkazovali na poltovornjaku, našli obglavljeno. S tem je umrlo še zadnje upanje mame, da je njena hčerka še živa. »Našli so njeno lobanjo. To pomeni, da so jim te barbarske, sadistične živali preprosto odsekale glave,« je dejal Herzog.

SLOVENIJA — V oči bode sporna izbira kandidatov Nataše Pirc Musar za člane Državnotožilskega sveta. Med njimi sta tudi Zvonko Fišer, ki naj bi v komunizmu kazensko preganjal duhovnike, in nekdanja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ki je podprla sporen odvzem koroških dečkov.

NEMČIJA — Nemški obrambni minister Boris Pistorius je pozval k novi miselnosti v luči krize, kakršna je trenutno na Bližnjem vzhodu. »Moramo biti pripravljeni na vojno,« je namreč dejal za televizijsko mrežo ZDF.

SLOVENIJA — Pretresi na političnem parketu, obremenjujoče pričevanje Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava v Državnem zboru, javno obračunavanje oblasti z opozicijo, medsebojna obračunavanja znotraj Svobode, neuspešno spopadanje s škodo, ki so jo za sabo pustile poplave in neurja, zastale reforme. Vse več ljudi spoznava, da je vlada Roberta Goloba neuspešna. Po anketi Ninamedia je teh že 62,5 odstotka.

TURČIJA — Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je dan pred stoto obletnico turške sekularne republike nagovoril več sto tisoč privržencev na enem največjih propalestinskih shodov od začetka vojne med Izraelom in Hamasom. Izrael je označil za “vojnega zločinca”, Hamas pa kot “palestinske borce za svobodo”. Evropski tisk je nad njegovim nastopom zgrožen, poznavalci pa pravijo, da je z ostro retoriko želel preusmeriti pozornost s praznovanja stote obletnice republike doma in  temeljnih načel, ki ji je ustanovitelj republike zagovarjal.

SLOVENIJA — Ni bilo dovolj, da je nedavno prvo javno molitev v Odmevih komentiral proticerkveni levičarski skrajnež, tokrat se je “slučajno” že drugič zgodilo, da javna televizija ni predvajala maše z Brezij, češ da je šlo za “tehnične težave”. Tehnične težave že dvakrat prav na nedeljo in to ob isti uri? Mar ima javna televizija državljane res za norca?

image_pdfimage_print