Brali smo

55

EVROPSKA UNIJA — In medtem ko se Poljska silovito upira že videnemu, to je uvajanju novih migrantskih kvot, se Evropska unija še naprej zmedeno odziva na dogajanje v Izraelu. Čeprav ima morda najboljše namene, ko govori o humanitarni pomoči za Palestince v Gazi, ostaja težava, ali bo slednja sploh kdaj prišla do njih, saj je to področje pod nadzorom Hamasa. Zato znova obstajata dve slabi možnosti: ali Hamas uporabi civilno prebivalstvo kot svoj živi ščit ali palestinske begunce pošljejo v Evropo, saj je jasno, da jih sosednje države ne bodo pripravljene sprejeti.

SLOVENIJA — Hiša v Grosupljem, ki jo je ljubljanski župan Zoran Janković izgubil zaradi sinovega trimilijonskega dolga do podjetnika Marjana Pišljarja, se je znašla v stečajni masi enega od podjetij in bo naprodaj na dražbi, poročajo Finance.

UKRAJINA — Obsežen napad na helikopterje na letališčih na ozemljih, ki jim jih je okupirala Rusija, je ponoči sprožila Ukrajina z ameriškimi izstrelki dolgega dosega ATACMS. Da je bil udarec ruski vojski hud, ocenjujejo celo na ruski strani. Zgodilo se je v tednu, ko so Rusi že izgubili tri Su-25, helikopter Mi-8 in doživeli hud poraz s številnimi izgubljenimi oklepniki in vojaki pri neuspešnem poskusu prodora z več koncev, da bi zasedli Avdivko. Obkroženje in zavzetje je spodletelo celo z dela ozemelj, na katera so na začetku so prodrli. A Rusi napadov kljub velikim izgubam in pičlim dosežkom še niso ustavili.

SLOVENIJA — Vojna, ki jo je zanetil Hamas s krvavim napadom 7. oktobra, je očitno le začetek v zelo težko obdobje, ki je povezano z migracijami v Evropi, tudi v Sloveniji. Kot je znano, Slovenija zaradi zgrešene in protislovenske politike sedanje vlade vse bolj postaja migrantski žep, o čemer pričajo tudi dogodki zadnjih tednov, ko je bilo zabeleženih več kaznivih dejanj z vpletenostjo ilegalnih migrantov, med drugim tudi posilstvo. O zločinih poročajo tudi iz drugih evropskih držav.

ZDRUŽENE DRŽAVE — Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Georgie je objavilo razsodbo, s katero je stopilo na stran zagovornikov nerojenega življenja. Splav je po novem prepovedan v primerih, ko je že mogoče zaznati utrip človeškega srca. To je običajno mogoče okoli šestega tedna otrokovega življenja,

SLOVENIJA — Vlada Roberta Goloba razmišlja o ukinitvi brezplačne vključenosti v vrtec za drugega otroka. Gre za enega v vrsti ukrepov Janševe demografske politike, katere namen je bil povečati vključenosti otrok v vrtce. V širšem smislu pa prispevati k lažjemu življenju družin, osnovnega gradnika vsake družbe. Skoraj istočasno je v javnosti zaokrožil kolaž dveh položnic za vrtec, ki razkriva izjemno velike razlike v višini položnice.

POLJSKA — Poleg parlamentarnih volitev je 15. novembra vzporedno potekal tudi referendum. Poljaki so odgovarjali na vprašanja v zvezi s prodajo državnega premoženja tujcem, dvigom starostne meje za upokojitev, odstranitvijo ograje na državni meji in obveznimi migrantskimi kvotami, ki jih skuša vsiliti Bruselj. Kar 98,6 odstotkov od glasujočih, obveznim kvotam nasprotuje.

SLOVENIJA — Mineva tretji mesec od katastrofalnih poplav, ki so 4. avgusta zajele dve tretjini Slovenije. Nikomur ni bilo prizanešeno, še danes pa obstaja večje število tistih, ki še danes nimajo strehe nad glavo in doslej niso dobili odgovorov na vprašanja s strani vlade, ki jim je obljubljala pomoč takoj. K sreči pa niso vsi kot Golobova vlada, ampak obstajajo tudi ljudje akcije in na pomoč zares priskočijo takoj. V tem konkretnem primeru govorimo o poslanski skupini SDS, ki je z lastnimi rokami pomagala pri izgradnji mosta čez reko Mežo za družino Kamnik.

BELGIJA — 26. septembra je Palestinec Mohammed A. v Belgiji zaprosil za azil. Naslednji dan bi se moral znova javiti, a ni prišel.  V torek pa se je ponovno prijavil uradnemu organu in izjavil, da želi umreti mučeniške smrti, saj naj bi  izvedel, da je v Gazi umrla celotna njegova družina. Prosilca za azil so zaposleni takoj po njegovem odhodu prijavili pristojnim organom. Moškega še vedno iščejo vse policijske enote v državi, resnost grožnje pa še ni jasna.

SLOVENIJA — Predsednik vlade Robert Golob je 24. oktobra javno priznal, da je nekdanji ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar naročil “očiščenje” slovenske policije vseh simpatizerjev nekdanjega premierja Janeza Janše. Zato je evropski poslanec dr. Milan Zver na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje glede javnega priznanja predsednika slovenske vlade o očitni diskriminaciji na podlagi političnega prepričanja in pobudo za resnejši pregled stanja vladavine prava v Sloveniji.

LIBANON — Po več kot dveh tednih molka od terorističnega napada Hamasa na Izrael se je vodja libanonskega Hezbolaha, ki je bil doslej presenetljivo tiho, srečal z najvišjimi voditelji palestinskih militantnih frakcij Hamas in Islamski džihad. Po poročanju Alarabiya News je dejal, da so ocenili, kaj mora njihovo zavezništvo storiti, da “doseže pravo zmago za odpor” v Gazi.

SLOVENIJA — Indici so že nekaj časa kazali, da se Golobova hišica iz kart podira. Sedaj še bolj intenzivno. Predsednik vlade je na včerajšnji novinarski konferenci med drugim tudi ocenil, da je »čas, da se preveri uresničevanje koalicijskih zavez in opravi razpravo o rekonstrukciji vlade.« Pri tem ni izključil radikalnega zmanjšanja števila ministrstev. Povečanje število ministrstev je bil namreč predlog njegove vlade, s katerim so šli celo na referendum in zanj zmetali na milijone evrov davkoplačevalskega denarja.

FRANCIJA — Na družabnem omrežju X krožijo posnetki iz različnih delov Evrope, ki kažejo, kakšne so posledice nepremišljene migrantske politike. Pred nevarnostjo širjenja islamskega radikalizma je pred dvema letoma že opozarjalo 20 upokojenih francoskih generalov. Objavili so namreč odprto pismo, v katerem so Emmanuela Macrona pozvali, naj se resno loti boja proti islamizmu, in ga opozorili, da se Francija bliža državljanski vojni.

ČRNA GORA-SRBIJA-SEVERNA MAKEDONIJA — Na ozemlju Balkana trenutno deluje dvajset skrajnih džihadističnih celic, njihov cilj pa so teroristični napadi po Evropi, so po poročanju italijanskih medijev opozorile italijanske obveščevalne službe. Največ takih skupin je na območju Kosova, Albanije in BiH, obstajajo pa tudi v Črni gori, Srbiji in Severni Makedoniji. Predstavljajo, kot trdijo, “valilnico varnostnih groženj” celotni Evropi.

SLOVENIJA — Vodja opozicije je pozval na predčasne volitve. Po letu in pol vlade Roberta Goloba, se ta ne more pohvaliti z nobenim (omembe vrednim) političnim dosežkom. Njegovo vlado so doslej zaznamovale politične čistke, nespretno spopadanje s kriznimi situacijami in sprejemanje škodljivih politik, ki slabšajo kvaliteto življenja. Zadnji vladni pretres je povzročilo pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, ki sta ponovila obtožbe na račun političnega vmešavanja v delo policije, na novo pa razkrila, da naj bi se predsednik vlade vmešaval tudi v delo obveščevalcev.

image_pdfimage_print