Brali smo

67

KOLUMBIJA — Iz urada kolumbijskega državnega tožilca so v ponedeljek sporočili, da bo Nicolás Petro Burgos, sin radikalnega levičarskega predsednika države Gustava Petra, kmalu soočen z obtožbami nezakonitega bogatenja in pranja denarja.

SLOVENIJA — Več kot 40 nevladnih organizacij je na pobudo Gibanja za pravice Palestincev poslalo poziv predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrici za zunanje in evropske zadeve Tanji Fajon k takojšnjemu umiku podpore Izraelu, kar pomeni posledično podpiranje terorističnega Hamasa. To pa ni vse, enotno pozivajo tudi k prekinitvi gospodarskega in političnega sodelovanja z Izraelom ter k priznanju Palestine kot samostojne države. Njihov poziv je na družbenem omrežju razburil javnost, saj se zdi, da se davkoplačevalski denar steka v organizacije, ki podpirajo terorizem.

RUSIJA — Nemški politični vrh se že nekaj časa preigrava z idejo, da bi Ukrajini doniral rakete dolgega dosega “Taurus”. Podobno donacijo je že pred časom opravila Velika Britanija, ki je Ukrajini donirala izstrelke “Storm Shadow”. Dimitrij Medvedjev, namestnik vodje ruskega varnostnega sveta, sedaj grozi, da bi tovarne, ki proizvajajo izstrelke “Taurus”, lahko postale “legitimna tarča” ruske vojske.

EVROPSKA UNIJA — Kljub izjemno povečanemu pritisku ilegalnih migrantov se države članice niso uspele dogovoriti glede t. i. krizne uredbe, ki je del pakta o migracijah in azilu. V Italiji tako za zdaj ne bo ne pomorske blokade ne solidarnostnega prerazporejanja, Slovenija pa tako postaja migrantski žep. Evropa se iz migrantske krize leta 2015 ni naučila nič, levi pol politike še vedno vabi ilegalne migrante na evropsko ozemlje.

RUSIJA — Ruske sile so okrepile bojno delovanje na vzhodu Ukrajine. Število napadov se je sicer zmanjševalo vse od začetka avgusta, ko je Ukrajinska vojska zabeležila približno 60 napadov na dan, pa vse do septembra, ko je število padlo na zgolj 25 napadov. Podatke je zbral varnostni analitik Konrad Muzyka iz Rochan Consulting. V medijih pa so se pojavile vesti o uničenju patrolne ladje Pavel Derzhavin, ki naj bi naletela na rusko morsko mino. Svoj konec naj bi pričakala v bližini krimskega pristanišča Sevastopol v Črnem morju.

SLOVENIJA — Kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je 10. novembra s svojo predstavitvijo na odboru DZ za zdravstvo pričakovano prepričala poslance koalicijskih Svobode, SD in Levice, proti pa so glasovali poslanci opozicijskih SDS in NSi. Po njeni predstavitvi in odgovorih na ključna vprašanja glede zdravstva v Sloveniji se nam ponovno obetajo le analize o katastrofalnem stanju, namesto da se prične z aktivnostmi, ki bi ljudem omogočale boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev.

VENEZUELA — Venezuelski diktator Nicolas Maduro je v torek podpisal sporazum z opozicijo, s katerim se je zavezal k izvedbi konkurenčnih predsedniških volitev, ki jih bodo leta 2024 lahko spremljali mednarodni opazovalci. Srečanje med voditeljem in njegovimi političnimi tekmeci, ki je potekalo na karibskem otoku Barbados, je bil prvi stik med stranema po 11 mesecih, poroča brazilski dnevnik Folha de S. Paulo. Bo Maduru končno odklenkalo?

SLOVENIJA — »Z odločitvijo Italije je postalo jasno, da ima sosednja država dovolj ignoriranja problema in zato po vzoru Avstrije uvajajo notranjo kontrolo na meji,« je predsednik SDS Janez Janša komentiral italijansko odločitev, da uvede nadzor na meji s Slovenijo. »Vsem okrog nas je jasno, da Slovenija tega problema ne samo, da ga ne obvlada, ne želi ga obvladati,« je prepričan.

BELGIJA — V zvezi s terorističnim napadom v Belgiji, ko je tunizijski migrant Abdesalem Lassoue sodil dvema švedskima turistoma, prihajajo na plano nove podrobnosti. Belgijski uradniki so bili, kot kaže, že večkrat obveščeni o tem, da je moški potencialno nevaren. A navkljub temu mu je uspelo brez težav izvesti teroristični napad.

SLOVENIJA — Poslanci DZ so z 61 glasovi za in 25 glasovi proti sprejeli sklep o začetku spornega postopka za spremembo ustave, ki pristojnost imenovanja sodnikov z DZ prenaša na predsednika republike in spreminja sestavo sodnega sveta. Koaliciji je glasove pomagala zbrati Nova Slovenija. Gre za zahvalo za direktorski stolček v Darsu?

PALESTINA — Vsakršno morebitno simpatiziranje s teroristično organizacijo Hamas osrednjih medijev in  tudi STA pade v vodo, ko na dan pridejo dejstva. Sprva je STA zatrjevala, da so za napad na bolnišnico v Gazi odgovorne izraelske sile in navajale teroristično ministrstvo za zdravje v palestinski enklavi, danes pa je ameriški predsednik Joe Biden med obiskom v Tel Avivu podprl izraelske navedbe o odgovornosti palestinskih skrajnežev za torkov krvavi napad na bolnišnico.

SLOVENIJA — Čeprav je Golobova vlada trdila, da je zdravstvena reforma prioritetnega pomena, je ta svoj fokus namesto v reševanje predolgih čakalnih vrst usmerila v tako imenovano “ukinitev” dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po meri Levice. Kot je namreč zatrjeval nekdanji koordinator Levice Luka Mesec, gre v primeru dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za najbolj nepravičen davek pri nas, kjer čistilka in predsednik uprave plačujeta enako. Po zaslugi sposobnosti aktualne vlade pa je nova realnost takšna, da bo po novem čistilka morala plačati več kot direktor!

IZRAEL — Izraelske oborožene sile so v torkovem zračnem napadu ubile poveljnika osrednje brigade Hamasovih brigad al-Kasam Aymana Nofala, “Abuja Ahmeda”, enega izmed najvplivnejših osebnosti v organizaciji. Izraelske sile so ga pokončale z napadom iz zraka na območju Gaze. Teroristi so prav tako potrdili smrt svojega vodje, ki je bil nekoč tudi vodja vojaške obveščevalne službe, poroča Daily Wire.

SLOVENIJA — Na ministrstvu za delo se baje zavzemajo za izboljšanje gmotnega položaja vseh ranljivih skupin, so pa na vladi ravni pravkar zamrznili usklajevanje socialnih in družinskih transferjev z inflacijo, prav tako bo od zdaj vrtec za drugega otroka plačljiv. Medtem pa denarja za “njihove” NVO-je ne zmanjka.

EGIPT — V poročilu Financial Timesa, ki podrobno opisuje vse večji strah egiptovske vlade pred morebitno množično begunsko krizo, naj bi neimenovani uradnik dejal, da bi v Evropo poslal milijon palestinskih beguncev, če bi bili prisiljeni zapustiti Gazo.

SLOVENIJA — Pričakovali bi, da bi o skupinski spolni zlorabi v središču Ljubljani poročali vsi mediji v državi. A bi se zmotili. Na 24ur so potrebovali kar teden dni, da so objavili sramežljivo vest o dogodku, portal Siol enako. Posilstvo je za leve medije, ki so jih običajno polna usta zavzemanja za pravice žensk, nekoliko manjši zločin, ko so vpleteni “tujci”.

image_pdfimage_print