29. nedelja med letom – 22. oktober 2023

BOG REŠUJE PO LJUDEH

117

Misijonska nedelja

Iz 45,1.4-6

Perzijski kralj Kir je razrušil babilonski imperij in s svojo armado leta 539 pr. Kr. vkorakal v Babilon. Da bi si zagotovil naklonjenost, je osvobodil večje število zasužnjenih narodov, med njimi tudi Izraelce. Vrnil jim je njihovo deželo in dovolil ter celo podprl zidavo templja. Prerok sluti to dogajanje in imenuje Kira “Maziljenec”. Ta naziv je pridržan judovskim kraljem, prerokom in pozneje Mesiju. S tem da ga prerok uporablja za pogana, kaže svojo vero v Boga, gospodarja zgodovine, ki za svoje orodje uporablja tudi pogane. To je opomin za kristjane, ki pogosto mislimo, da razen formalnih pripadnikov Cerkvi Bog nima drugih pričevalcev, ki bi ga vede ali nevede oznanjali. Dobre spodbude so vredne upoštevanja, ne glede na to, odkod prihajajo.

Tu pa je treba poudariti važnost razlikovanja. Ob sedanji invaziji migrantov v Evropo, večinoma muslimanov, vedno znova beremo, kako vpijoč »Allahu akbar« z nožem v roki divjajo med ljudmi in zabadajo vsevprek. To seveda ni nobeno izkazovanje in zgled vere, ampak čisto navaden, obsodbe vreden verski fanatizem. Kar spomnimo se posledic pred nekaj leti, ko je nek danski časopis objavil Mohamedovo karikaturo. V Pakistanu so cele muslimanske vasi divjale z manifestacijami proti Danski in zažigale danske zastave (kje so jih le dobili?), ne da bi ljudje sploh vedeli, kaj in kje je Danska in za kaj sploh gre, ampak so slepo sledili provokacijam svojih verskoh voditeljev.

Isto velja tudi za kristjane: lahko je človek po imenu še tako krščanski, pa ga njegova dela razglašajo za čisto nekaj drugega. Tistih, ki niso pripadniki Cerkve, pa kljub temu pričujejo za krščanske vrednote, ne gre odkloniti in zavreči, saj lahko naredijo obzorje dobrega širše kot je že. Misijonska nedelja nas spominja na naše obveznosti do tistih, ki v potu svojega obraza orjejo misijonsko ledino.

Za konec pa mična zgodbica iz Amerike. Nek deček je napisal Bogu prošnjo za 100 dolarjev. Kot naslov je napisal enostavno “Ljubemu Bogu”. Ker na pošti niso vedeli, kam s pismom, so ga poslali v Washington predsedniku. Ta je dečku poslal ček za 5 dolarjev. Fantič je napisal odgovor: »Ljubi Bog, hvala za Tvoj ček za 5 dolarjev, vendar prosim, v bodoče mi daj kar gotovino. Od Tvojega daru je davkarija pobrala 95 dolarjev.«

Glede na vedno višje davke torej pazite, da se kaj podobnega ne zgodi z Vašim denarjem. 

image_pdfimage_print