Brali smo

79

SLOVENIJA — Migrantska kriza v Sloveniji je ena tistih, o katerih večinski mediji skorajda ne pišejo, a vsi vemo, da brbota pod površjem in samo vprašanje časa je, kdaj bo vladi eksplodirala v obraz. Zaenkrat so na udaru zaselki ob meji in velika urbana središča, kjer so nastanjeni prosilci za azil, a samo vprašanje časa je, kdaj bo popolna odpoved sistema varovanja meje začela puščati posledice tudi na državni ravni. Vsi beremo o migrantski krizi na italijanskem otoku Lampedusa, malokateri Slovenec pa se zaveda, kaj se dogaja na naši južni meji. Viri z ministrstva prinašajo zastrašujoče novice.

UKRAJINA — Ukrajinci so zjutraj obvestili svet o ruskem napadu na luko Izmail ob Črnem morju. Poškodovali so zgradbo, skladišče in več kot 30 kamionov. Pestro vojno dogajanje se je preselilo izven bojišč Ukrajine. Sprva so Ukrajinci z brezpilotnimi letali napadli ruske regije Belgorod in Kursk, pri čemer naj bi ruska protizračna obramba sestrelila 11 dronov.

SLOVENIJA — Mnogi ekonomisti opozarjajo, da je Slovenija naravnost na poti v prepad, če ne bodo izvedene boleče strukturne reforme – predvsem davčna in seveda tudi reorganizacija dela v javni upravi, ki bi med drugim vključevala tudi vzpodbudo upokojevanj, in kar je najbolj politično boleče – odpuščanja. Vlada Roberta Goloba sicer opušča kakršno koli reformno ambicijo s priročnim izgovorom poplav. A po eni strani smo lahko zadovoljni, da je tako – reforme, ki jih je pripravljala vlada, so namreč le še bolj privijale socialisitčnu uravnilovko. Njihova razvodenela različica je rop državljanov in gospodarstva z izgovorom popoplavne sanacije. Slovenija pa potrebuje ravno obratno od tega.

ZDRUŽENE DRŽAVE — Po prevoženih milijardah kilometrov skozi sončni sistem, je kapsula OSIRIS-REX z dragocenimi vzorci asteroida Bennu, pristala v puščavi v ameriški zvezni državi Utah. Ekipa, ki je bila zadolžena za iskanje kapsule, je med svojo nalogo tekmovala s časom, da bi se izognila morebitni kontaminaciji, torej preprečila mešanje prahu, umazanije in mikrobov z vzorci. Nasini znanstveniki upajo, da bo s pomočjo materiala mogoče bolje pojasniti, kako je na našem planetu nastalo življenje.

SLOVENIJA — 25. septembra je potekal šesti veliki protest PROTI Jankovićevi zastrupitvi pitne vode in proti dražitvi vrtcev v Ljubljani. »Hvala vsem, ki ste prišli na današnji shod! Janković je besen zaradi naših shodovDa je Zoran Janković res besen, dokazuje tudi dejstvo, da so delavci ves čas shoda »ropotali z motornimi žagami, štemarcami in tolčenjem po kovinskem odru. Janković je to naročil delavcem, a smo protest ob odlični udeležbi izpeljali ne glede na provokacije«, je dejal Aleš Primc.

NEMČIJA — Nasilje z nožem in pretepi med vse večjo nemško migrantsko populacijo so v mnogih nemških mestih postali nekaj običajnega; vendar policija, vsaj v enem mestu, zdaj grozi, da bo preganjala vsakogar, ki bo objavil videoposnetek takšnega prizora v središču mesta Lübeck.

SLOVENIJA — »Dragi policiji predlagam, naj rajši pošlje več patrulj v Ivančno Gorico, kjer morajo biti domačini na vaških stražah, kot da ponoči v času TV-maratona Borisa Tomašiča prežijo v okolici Nove24TV in (po “naključju”) ustavljajo gledalce in druge, ki so v živo spremljali TV show,« je zapisal TV-voditelj Jože Biščak.

HRVAŠKA — »Poslanska skupina Hrvaških suverenistov meni, da mora Hrvaška glede na vse večji priliv nezakonitih migrantov in vse pogostejše incidente na mejo z BiH in Srbijo nujno napotiti vojsko in začeti postavljati tudi žico, da bi zavarovala svoje meje in zunanje meje Evropske unije,« so v četrtek sporočili iz hrvaške stranke hrvaških suverenistov.

SLOVENIJA — Dajanje obljub, ki jih ne izpolnjujejo, je vsem znan modus operandi Golobove vlade, zato je nova obljuba ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca o uskladitvi pokojnin za mnoge, le še ena od nizu. Ker pa se od obljub ne da živeti in ker je “iz obljub težko narediti toploto, elektriko” ob prihajajoči zimi, vodja Inštituta 1. oktober Pavel Rupar v prihajajočih dneh napoveduje že osmi shod.

LATVIJA — Zaradi zahtev zakona o priseljevanju bo morda moralo Latvijo do novembra 2023 zapustiti 3.541 ruskih državljanov, so sporočili iz Urada za državljanstvo in migracije (PMLP). V prihodnjih dneh bo urad poslal obvestila o poteku dovoljenj za prebivanje, ki jih imajo ruski državljani, ki niso oddali vlog za pridobitev statusa stalnega prebivalca EU. Če oseba ne predloži dokumentov za pridobitev statusa stalnega prebivalca EU ali se ne prijavi na ponovni poskus državnega izpita in če mu je dovoljenje za prebivanje poteklo 2. septembra, bo morala ta oseba zapustiti državo do 30. novembra.

SLOVENIJA — Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je razkril novo kandidatko za ministrico za zdravje. Na vroči sedež bo sedla Valentina Prevolnik Rupel, zdajšnja državna sekretarka na istem ministrstvu in članica strateškega sveta za zdravje.

AVSTRIJA — V 84. letu je 3. oktobra 2023 na Dunaju umrl primorski duhovnik in skladatelj Avgust Ipavec. Rojen je bil v Gorici leta 1940, v duhovnika je bil posvečer leta 1966, istega leta je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Študij kompozicije je končal v Ljubljani leta 1974, podiplomo pa je opavil na Dunajski visoki šoli za glasbo. Znan je po svojih zborovskih in oratorijskih delih. Leta 2006 je prejel Zlati častni znak Republike Avstrije, leta 2019 pa ga je z zlatim redom za zasluge odlikoval predsednk Republike Slovenije Borut Pahor. Več kot 40 let je bil hišni duhovnik v bolnišnici Otto-Wagner-Spittal na Dunaju.

NEMČIJA — »Moramo omejiti dostop beguncev, o tem ni dvoma,« pravi zvezni predsednik Frank-Walter Steinmeier. To naj bi dosegli z nadzorom na zunanjih mejah EU. Vzhodnonemške zgodbe morajo postati bolj del skupne nemške zgodovine, pravi zvezni predsednik Steinmeier v intervjuju za Tagesthemen. Ko gre za azilno politiko, se zavzema za omejitev števila prihodov.

image_pdfimage_print