Dragulj tajge

38

Nedojemljiva moč sibirske cedre

Zdravilno drevo in surovina za olje, nepogrešljivo v kulinariki

Prebivalci Sibirje z ribolovom in lovom bolj težko preživijo v mrazu, ki doseže tudi do 50 stopinj pod ničlo. Preživijo lahko predvsem zato, ker jim je narava podarila sibirsko cedro, iglasto drevo, ki ga častijo kot božanstvo, pojasnjujeta avtorici knjige sibirska cedra – med mitom in resničnosti Bara Hieng in Mojca Teršek.

Dragoceni iglavec tajge

Sibirska cedra (Pinus sibirica Du Tour) je tipičen iglavec tajge, ki sodi v družino borovk (Pinaceae). Uspeva v nižavju ob sibirskih veletokih Ob in Jenisej ter v gorovju preko 2000 m nad morjem, kjer tvori goste in čiste sestoje. Samonikla je v vzhodnem delu evropske Rusije in v Sibiriji od Urala do Bajkala na vzhodu.

Sibirska cedra raste izredno počasi in živi povprečno 300-500 let, medtem ko nekatera drevesa v strnjenih skupinah lahko živijo celo do 800 let. Več kot sedem mesecev (od oktobra do vključno aprila) se nahaja v stanju mirovanja, zato raste izredno počasi. Njena rast v teku poletja traja samo 40 do 45 dni. Pri starosti od 400 do 500 let dejavno prinaša plodove in daje najboljši pridelek. Verjetno je eden od razlogov, da njeni oreščki vsebujejo takšno koncentracijo hranil, tudi to dolgo stanje mirovanja cedre.

Oreščki sibirske cedre

Oreščki sibirske cedre so poleg rib in divjačine od nekdaj pomembno lokalno živilo v Sibiriji. Sibirci živijo preko sto let in večinoma ne poznajo bolezni. Skrivnost za njihovo izjemno zdravje je vsekakor v načinu življenja in v absolutni harmoniji z naravo.

Oreščki sibirske cedre imajo idealno razmerje maščobnih kislin in kar je še pomembno, vsebujejo zelo malo nasičenih maščob. Orešček vsebuje enostavne beljakovine (proteine) kot so albumini, globulini, glutelini in prolamini, torej tako imenovane proteine glutena. Beljakovine sestavlja kar 18 aminokislin, med njimi je vseh osem esencialnih aminokislin, katere mora človeško telo pridobiti s hrano.

Bogastvo vitaminov, odlična surovina za olje, nepogrešljiva v kulinariki in ljudski medicini

Po najnovejših odkritjih naj bi oreščki sibirske cedre vsebovali tudi vitamin B12, česar se lahko razveselijo vegetarijanci, ki jim ga primanjkuje, ker se vitamin B 12 pretežno nahaja v mesu.

Oreščki sibirske cedre so odlična surovina za proizvodnjo olja. V predelih tajge ga še vedno proizvajajo po starodavni metodi hladnega stiskanja. Olje pridobivajo izključno s pomočjo mehanskega procesa, brez uporabe toplote, nato pa se samo očisti z usedanjem.

Avtohtoni prebivalci Sibirije ga uporabljajo tako v ljudski medicini kot v kulinariki. Hladno stiskano olje iz oreščkov sibirske cedre ravno tako vsebuje maščobne kisline.

V hladno stiskanem olju iz oreščkov sibirske cedre so prisotni isti vitamini kot v oreščkih in sicer vitamini B-kompleksa, predvsem vsebuje veliko količino vitaminov B1 in B6 ter antioksidanti: vitamina C in E ter beta-karoten.

Oreščki so pomembni za ohranitev imunskega sistema

Cedrini oreščki posebej ugodno delujejo v primerih, ko je oslabljen imunski sistem, pri alergijskih obolenjih kot je na primer preobčutljivost na cvetni prah ali kako živilo, pri aterosklerozi in srčni ishemiji. Pomagajo tudi pri obolenjih želodčno-prebavnega trakta, med drugim pri čiru na želodcu in žolčnih kamnih. Zanimivo je, da oreščki sibirske cedre niso alergeni, kot so na primer nekateri drugi oreščki oziroma lupinasto sadje (arašidi, mandelj, lešnik, oreh, indijski orešček, ameriški orešček, brazilski orešček, pistacija, orehi Queensland in makadamija), kar lahko pripišemo tudi veliki vsebnosti vitamina E.

Iz izkušenj ljudstev onkraj Urala in znanstvenih študij raznih medicinskih inštitutov izhajajo ugotovitve, da je hladno stiskano olje iz oreščkov sibirske cedre čista kozmična energija oziroma nekakšen izvor informacije absolutne inteligence. Sibirska cedra je čudo narave in po verovanju avtohtonih ljudstev predstavlja vezni člen med zemljo in nebom.

image_pdfimage_print