Brali smo

74

SLOVENIJA — Da denarja ni, v zadnjih tednih razglašajo predstavniki vlade, ki ob tem napovedujejo obdavčitev »ekstra dobičkov«, uvedli so tudi solidarnostni davek. Pa so državne kašče res prazne? Še zdaleč ne, saj ima država v obliki vpoglednih vlog 5,6 milijarde evrov. Kaj se dogaja s tem denarjem?

FRANCIJA — Francija ne namerava sprejeti migrantov, ki so v zadnjih dneh prispeli na italijanski otok Lampedusa, je danes dejal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Minister Darmanin je v pogovoru za radio Europe 1 pred današnjim obiskom v Rimu ocenil, da se ni mogoče pričakovati takojšnje premestitve migrantov po Evropi. »Zmotno bi bilo misliti, da je treba migrante zaradi prihoda v Evropo takoj razporediti po vsej Evropi in Franciji, ki že nosi del bremena,« je dejal. Je pa zagotovil pomoč Pariza. »Francija je pripravljena pomagati Italiji nadzorovati njene meje, da bi preprečili prihode ljudi,« je dodal.

SLOVENIJA — »Ne dajemo obljub, dajemo denar,« je bila ena od izjav, s katerimi je Golob sprožil val komentarjev na Twitterju. Znano dejstvo je, da je Golob od nastopa na oblast ljudem dal edino prazne obljube in besede, zato se številni sprašujejo, “komu” so dali denar, o katerem govori? Na njegovo izjavo so se odzvali številni, med drugim tudi član vodstva SDS Dominik Štrakl, ki je zapisal: »Predsednik vlade je tokrat v zadnjem stavku bil iskren. Dajejo denar. Svojim,« zraven pa priložil fotografijo, iz katere je jasno razvidno, kam se je doslej stekal vladni denar davkoplačevalcev in davkoplačevalk.

MADŽARSKA — Medtem ko se migrantska kriza v Evropi poglablja, je imel Orbán v madžarskem parlamentu oster nagovor, v katerem je EU obtožil nenehnega pehanja za oblast, katere namen je vsiliti množično priseljevanje po vsej Evropi. Kot je še dejal, ima Evropa opravka s “pravo invazivno vojsko”.

SLOVENIJA — Z vladne strani že dlje časa poslušamo zgodbe o tem, kako je finančna blagajna prazna, celo tako zelo, da si država ne bo mogla privoščiti sanacije poplav, kot je obljubila. To je bil tudi temeljni povod za nov davčni pogrom nad državljani in podjetniki – t. i. “solidarnostni prispevek”, ki bo vsakemu državljanu ukradel en delovni dan plačila, prav tako država predlaga dodatno obdavčenje bank, minister Boštjančič pa je dejal, da se ne bodo ustavili pri tme. A pozor! Denarja je očitno dovolj – država pripravlja veliko reformo plač v javnem sektorju – največjo po Virantovi reformi iz leta 2008. Državljane bo stala skoraj milijardo evrov!

ZIMBABVE— Zmagovalka tekmovanja za miss Zimbabveja leta 2023 se sooča z negativnimi odzivi afriških latentnih rasistov, ker je belka. Država bo prvič po 22 letih sodelovala na tekmovanju Miss Universe. Naslov Miss Universe Zimbabveja je osvojila Brooke Bruk-Jackson, 21-letna belka iz Harareja. Njena zmaga je v Afriki sprožila različne razprave, še posebej v rodni državi, kjer so zaradi polti nove miss začeli negodovati raznovrstni aktivisti.

SLOVENIJA — Sprejeta sta dva zakona, s katerima aktualna vlada nadaljuje napad na podeželje in slovenskega kmeta. Zakon o zaščiti živali bo “kvalificiranim” prijaviteljem iz različnih nevladnih organizacij omogočil, da bodo lahko vstopali na kmetije, hleve in gospodarska poslopja. Bdeli bodo nad inšpekcijskimi postopki in nadzirali celo delo veterinarjev! Kot smo opozorili v NSi, pa je zakon napisan tako slabo, da na koncu dejanski mučitelji živali ne bodo kaznovani, saj bodo postopki pred sodišči žal padli zaradi “procesnih” napak.

SAVDSKA ARABIJA — Na Bližnjem vzhodu se piše zgodovina. Prvič v zgodovini je kot vodja uradne delegacije v Savdski Arabiji pristal izraelski minister za turizem Hajm Kac iz stranke Likud. Do dvodnevnega obiska v konservativni državi prihaja v okviru dogovorov o vzpostavitvi bilateralnih odnosov med državama. Savdska Arabija je po drugi strani, prav tako prvič po treh desetletjih, poslala delegacijo na palestinska ozemlja.

SLOVENIJA — Na Gospodarski zbornici Slovenije si prizadevajo za dvig gospodarske aktivnosti, saj ta zadnje mesece občutno upada. Predlagajo malo davčno reformo za gospodarstvo, da bi tako pomagali podjetjem. Med drugim predlagajo kapico na socialne prispevke, odpravo najvišjega dohodninskega razreda in nižji davek od dohodkov pravnih oseb. Ključna je tudi energetska samooskrba, ki jo lahko zagotovi le drugi blok nuklearke.

ITALIJA — Italijanska premierka Giorgia Meloni je ogorčena, nemškemu kanclerju Olafu Scholzu iz socialdemokratske stranke (SPD), sestrske stranke slovenske SD, ki jo vodi Tanja Fajon (na to prijateljstvo je izredno ponosna), se je pritožila zaradi nemškega financiranja nevladnih organizacij pri tihotapljenju nezakonitih migrantov.

SLOVENIJA — Bivša odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik je v svojem pismu aktualni v. d. odgovorni urednici tega programa Poloni Fijavž in še 170 drugim posameznikom poslala pismo, v katerem poziva, da v. d. urednice zaustavi pogrom, ki pravkar poteka nad “motečimi” novinarji javne RTV. Spomnimo, da je Uroš Urbanija posebej poudaril, da želita Asta Vrečko in Levica prek svojih RTV izpostav ob eksistenco spraviti vsakega, ki ni 100-odstotno na liniji.

UKRAJINA — V okupiranih mestih regije Doneck proruske oblasti uvajajo policijsko uro, prav tako so pričeli s cenzuro telekomunikacij. Rusi so se tako še enkrat izkazali za enakovredne nacističnemu ali sovjetskemu okupatorju.

SLOVENIJA — »Odbor za notranje zadeve javno upravo in lokalno samoupravo predlaga vladi republike Slovenije, da intenzivno pristopi k zagotovitvi dodatnih nastanitev za namestitev migrantov,« se glasi zadnji sklep koalicije, je objavil poslanec SDS Dejan Kaloh. »Še več nezakonitih migrantov hočejo spraviti v našo državo. Antislovenska Golobova vlada,« je pripisal ob dokumentu. Tudi Janez Janša je komentiral dokument in dejal, da za nastanitev migrantov predlaga ustrezno lokacijo: Murgle.

GORSKI KARABAH — Etnični Armenci še naprej zapuščajo Gorski Karabah. Ozemlje, na katerem živi 120 tisoč Armencev, je doslej zapustilo nekaj čez 13 tisoč ljudi. Oblasti v Erevanu sporočajo, da bodo poskrbele za vse begunce, ki vstopajo na ozemlje. Vlada v Erevanu svari pred etničnim čiščenjem.

SLOVENIJA — Robert Golob je včeraj, šele slab teden dni po izbruhu afere ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in njenem razkošnem – 33 tisoč vrednem – potovanju v New York s štirimi kolegicami iz kabineta, stopil pred javnost. Agresivno in vidno razburjen je trdil, da je ministričina pot stala “le” 6 tisoč evrov, z vzvišeno izjavo pa je pokazal, kako poniževalen odnos ima do volivcev in davkoplačevalskega denarja.

EVROPSKA UNIJA — Na sestanku Evropske ljudske stranke je Romana Tomc sprožila pobudo za debato o nesprejemljivih čistkah na RTV Slovenija. Te je že obsodil predsednik EPP Manfred Weber, ki je komisarko Věro Jourovo pozval, da glede dogajanja v Sloveniji nemudoma ukrepa.

image_pdfimage_print