Brali smo

72

SLOVENIJA — Ko predstavniki oblasti na javni komemoracijah zaklinjajo zoper nasilje, se zaklinjajo le zoper nasilje, ki je doletelo njihove ideološke somišljenike. Nasilje zoper vse ostale prikladno izpustijo. Kako bi sicer lahko razložili, zakaj se denimo Nataša Pirc Musar, ki bi morala biti predstavnica vseh državljanov Slovenije, ne udeležuje pietetnih komemoracij žrtev komunističnega nasilja? Zadnja komemoracija, ki jo je prikladno izpustila, je bila v Podlesju, kjer so v komunističnem taborišču trpele politično in versko uporne Slovenke. Janez Juhant, ki je na prireditvi daroval mašo, opozarja, da se ideje povojnega obdobja vračajo na prizorišče, a v bolj prefinjeni obliki.

BRUSELJ — Evropski parlament je 13. septembra sprejel resolucijo o uradnem priznanju, s katerim beloruskega diktatorja Aleksandra Lukašenka priznava kot sostorilca zločinov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Evropski parlament meni, da je Lukašenko omogočil “rusko neupravičeno agresivno vojno” proti Ukrajini in zato nosi neposredno odgovornost “za uničenje in škodo, povzročeno Ukrajini”, piše v resoluciji.

SLOVENIJA — Jemanje iz žepov davkoplačevalk in davkoplačevalcev in delitev med določene skupine je prioritetni namen aktualne vlade. Kot vemo, so zadnji na njihovem seznamu upokojenci, prvi pa nevladniki oziroma nevladne organizacije, med katere bo znova razdelila kar 600 tisoč evrov. Ministrstvo za kulturo je namreč objavilo (precej kreativni) javni razpis, in sicer “za krepitev podpornega okolja v kulturi, ki bo podprl izvajanje podpornih projektov v letih 2024 in 2025”.

ZDRUŽENE DRŽAVE — Lastnik konservativne pivovarske znamke Ultra Right Beer (Ultra desno pivo), ki je bila ustanovljena kot nekakšna protiutež “prebujenemu” Bud Light, je napovedal posebno izdajo pločevinke s posnetkom nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa.

SLOVENIJA — Na Pristavi nad Stično je potekala slovesnost v spomin na sprejem prvega tajnega načrta bojne uporabe enot, ki je predvideval obrambo Slovenije v primeru agresije JLA. Osnovne zamisli iz tega načrta so bile uresničene v vojni za Slovenijo junija in julija 1990. Prireditve se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, podpredsednik SDS Aleš Hojs pa je bil slavnostni govornik.

NEMČIJA — Potem ko je afriški migrant pobegnil iz psihiatrične bolnišnice v nemškem mestu Wiesloch in ubil 30-letno prodajalko, se bo znova izognil zaporu. Poslali ga bodo namreč na isto psihiatrično kliniko, iz katere je pobegnil, za incident pa javnost krivi stranko Zelenih.

SLOVENIJA — Nekdanji svetovni prvak v boksu Dejan Zavec zapušča poslanske klopi, poleg njega pa odhaja tudi Martin Marzidovšek, oba iz poslanske skupine Svoboda. Zavec je bil med poslanci eden tistih, ki je najmanj razpravljal. Do pred kratkim je spregovoril le 72 besed. Danes je skupni seštevek nekoliko višji, in sicer 848 besed.

ITALIJA — Skupina motornih čolnov, polnih migrantov, je 12. septembra prispela v pristanišče otoka Lampedusa na jugu Italije. Svoj prihod ilegalci pozdravljajo z glasnimi vzkliki. Razmere so povsem ušle izpod nadzora. Samo v 30 minutah je iz Afrike prispelo 35 čolnov! Do trenutka, ko je posnetek nastal, je v enem samem dnevu na otoku pristalo sto čolnov z ilegalci! Italijanska premierka Georgia Meloni je sporočila, da je do včeraj izgnala 190 tisoč afriških zavojevalcev.

SLOVENIJA — Novica o tem, da Darja Groznik s podporo predsednika Uprave RTVS izziva Mirka Štularja za vodenje Radia Slovenija, je vidno razburila nekdanjega generalnega direktorja RTVS Igorja Kadunca. »Si lahko zamislite na odgovornem vodilnem mestu osebo, ki v postopku izbora mirno izjavi, da se je na razpis prijavila po ‘internem dogovoru s predsednikom (štiričlanske) uprave’ in ob ‘njegovi podpori’«, je v zvezi z dogajanjem na “depolitizirani” RTVS kritično izpostavil Kadunc.

ITALIJA — Videti je bilo, kot da je virus covida-19, ki nam je več kot dve leti krojil življenja, le še slab spomin iz preteklosti. A smo se očitno prehitro veselili. Iz Italije poročajo o močnem povečanju obolenj s koronavirusno beleznijo, viša se tudi število smrti. 

SLOVENIJA — Ljubljansko okrožno sodišče je potrdilo, da je bil Golobovemu svetovalcu izdan poziv za prestajanje zaporne kazni. Miloš Njegoslav Milović je bil pravnomočno obsojen s strani vrhovnega sodišča zaradi sodelovanja v fiktivnem poslu Železničarskega gradbenega podjetja. Miloviću, sicer tudi znancu zunanje ministrice Tanje Fajon, je bila izrečena leto in pol dolga zaporna kazen in 15 tisoč evrov globe.

ZDRUŽENE DRŽAVE — Frančiškanski duhovnik in aktivist za življenje pater Fidelis Moscinski je bil obsojen na šest mesecev zveznega zapora, ker je preprečil dostop do ustanove za načrtovani splav s tem, da je na zaporni vhod namestil ključavnice in verige.

SLOVENIJA — Skoraj pol milijona je v letu, ko smo volili poslance in lokalne oblasti in ko je bil tudi trojni referendum, porabil zasebni Zavod Raziskovalni inštitut 8. marec, ki ga je ustanovil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica), vodi ga pa Nika Kovač. Od kod je 8. marec, ki zadnja štiri leta nima nič zaposlenih in stroškov dela, dobil pol milijona evrov, iz bilanc in njihovega letnega poročila ni mogoče ugotoviti.

AZERBAJDŽAN — Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je začelo operacijo v regiji Gorski Karabah, ki je pod nadzorom Armenije in kjer živijo predvsem Armenci. To je regija, ki je že vrsto let predmet sporov in konfliktov.

SLOVENIJA — Odgovorna urednica informativnega programa TVS Jadranka Rebernik je 20. septembranovemu predsedniku uprave RTV Slovenija Zvezdanu Martiču poslala nepreklicen odstop. Do imenovanja novega odgovornega urednika bo uredništvo kot vršilka dolžnosti odgovornega urednika vodila Polona Fijavž. To so sporočili iz RTVS. Odstop ni presenečenje, na Rebernikovo so pritiskali že dalj časa in iskali pot, kako bi jo odstavili.

ARGENTINA — »Ne le, da ne bom posloval s Kitajsko, posloval ne bom z nobenim komunistom. Sem zagovornik svobode, miru in demokracije in tukaj ni prostora za komuniste,« je med intervjujem s priljubljenim konservativnim voditeljem Tuckerjem Carlsonom dejal argentinski predsedniški favorit Javier Milei. Predsedniške volitve v Argentini prihajajo v oktobru, Milei pa ima velike možnosti za zmago, čeprav ga levi mediji želijo predstaviti kot “radikalnega desničarja”. Milei je velik zagovornik ekonomske svobode, ki pa nikakor ne more obstati v socializmu, do katerega je izredno kritičen.

image_pdfimage_print