Brali smo

MAROKO — V silovitem potresu, ki je v petek pozno zvečer stresel Maroko, je glede na zadnje vladne podatke umrlo najmanj 1037 ljudi. Središče potresa z močjo 6,8 je bilo približno 71 kilometrov jugozahodno od Marakeša, v gorovju Atlas. Številni posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo uničene stavbe. Potres na globini dobrih 18 kilometrov je območje stresel malo po 23. uri po lokalnem času, je sporočil ameriški geološki inštitut USGS. Ta je moč potresa ocenil na 6,8, medtem ko maroški nacionalni center za znanstvene raziskave (CNRST) jakost ocenjuje na 7.

SLOVENIJA — Fiskalni svet je na svoji spletni strani objavil novo številko publikacije Mesečna informacija, v njej pa je predstavil ključne poudarke. Državni proračun je imel v prvih osmih mesecih letošnjega leta 735 milijonov evrov primanjkljaja. Fiskalni svet je ob tem nekatere ukrepe po ujmi, kot so dodatna zadolžitev in dodatne davčne obremenitve, ocenil kot prenagljene.

NORVEŠKA — Eritrejski migranti so bili posneti med sodelovanjem v še eni ulični bitki v Evropi, tokrat na Norveškem, pri čemer napadajo drug drugega s kiji, steklenicami in železnimi palicami na ulicah Bergna, drugega največjega mesta v državi.

SLOVENIJA — »Sodelavci, ki so doma dlje iz Ljubljane, so zaradi gneče na cesti nesrečni za vsak dodaten dan, ko morajo v pisarno,« je za N1 povedal soustanovitelj in direktor Zemante Boštjan Špetič. Vedno več je namreč ljudi, ki ure preživijo na cestah, čakanje v kolonah pa se je še dodatno podaljšalo s 1. septembrom, ko so otroci sedli nazaj v šolske klopi. Ker se kmalu v prestolnico vračajo še študentje, je več kot jasno, da se bo kaotičnost še povečala, zato je težko razumljivo, zakaj vladajoča koalicija ne pospeši gradnje tripasovne avtoceste do Ljubljane. A glede na zavezo “civilni družbi” vse skupaj ne čudi.

KUBA — Komunistični režim na Kubi je lokalni katoliški cerkvi v mestu Esmeralda prepovedal praznovanje tradicionalne večerne procesije Gospe usmiljenja El Cobre. Castrov režim je namesto tega lokalno skupnost prisilil, da procesijo izpelje ob zgodnejši uri, ko je nevzdržna sončna pripeka in vročina. Vatikan je Gospo iz El Cobreja razglasil za zavetnico Kube leta 1916. Kubanski katoličani 8. september praznujejo kot praznik Blažene Device Marije. Tradicionalna procesija je del vsakoletnega praznovanja zavetnice Kube. Praznovanje vključuje tudi slovesno mašo, ki ji sledi niz procesij s podobo Device po več mestih v državi, ki ji verniki spremljajo z molitvami, poroča Breitbart News.

SLOVENIJA — Časnik Delo je še eno tranzicijsko trobilo (pod okriljem Kučanovega Stojana Petriča, ki pleše na kremeljsko vižo. Takšen pogled je za Kučanov klan sicer markanten, o čemer smo že večkrat poročali. Tudi pri bivšem partijskem šefu Milanu Kučanu ni nič drugače. Kučan je nenazadnje velik oboževalec ruskega diktatorja. Ni presenetljivo, da se prokremeljske retorike poslužuje tudi omenjeni časnik. Novinar Boštjan Videmšek tokrat “jamra”, da je v Ukrajini vse po starem, brez možnosti za pogajanja, skratka ni upanja. Predvsem ni nikogar, ki bi bil sposoben in željan ustaviti vojno. Kot še ugotavlja, Vladimir Putin tega ni sposoben, saj je z brezpilotniki pred dnevi napadel ukrajinsko infrastrukturo v pristaniščih ob Donavi. Avtor prispevka izpostavlja Turčijo kot nekoga, ki si že od začetka vojne (očitno ne najbolj neuspešno) prizadeva za vlogo posrednika med sprtima stranema … In kje je tu ostra kritika Putina? Kje je jasna izpostavitev dejstva, da je končanje vojne v prvi vrsti v rokah enega človeka v Moskvi?!

IRAN — Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je potrdil, da je švedski diplomat Johan Floderus, ki dela za diplomatsko službo EU, že več kot 500 dni pridržan v Iranu. Poudaril je, da si Unija v sodelovanju s švedskimi oblastmi in Floderusovo družino močno prizadeva za njegovo izpustitev. Iranski režim je znan po tem, da grozi tujemu diplomatskemu osebju in celo politikom – spomnimo, grozili so tudi Milanu Zveru in Janezu Janši, obema zapriseženima borcema proti iranski teokraciji.

SLOVENIJA — 6. septembra je od 15. ure dalje v Ljubljani na Trgu republike potekal že sedmi shod upokojencev. Golob je morda že pozabil na svoje obljube, oni pa niso in nanje vnovič opozarjajo. Tokrat bo imel dogodek zaradi poplav tudi humanitarno noto. Janković pa je postregel s provokacijo in trg predčasno zagradil ter na njem postavil igrišče in ograjo za bližajoči se ženski teniški turnir, ki bo šele med 11. in 17. septembrom! Spomnimo, da je Janković v preteklosti žalil upokojence, ki prihajajo na proteste.

NEMČIJA — Kar dve tretjini Nemcev je sitih vladajoče socialdemokratske politike in si želi novo zvezno vlado. Z aktualnim kanclerjem Scholzem pa je še slabše. Zadovoljnih z njim je le še slabih 22 odstotkov Nemcev, kar 70 odstotkov pa jih je prepričanih, da tako ne gre več naprej, kaže raziskava agencije INSA.

SLOVENIJA — V medijih je 5. septembra odmeval primer fizičnega nasilja dijakinje nad starejšo stanovalko v Domu starejših občanov Trebnje. Dijakinja je namreč med opravljanjem počitniškega dela fizično obračunala s starejšo stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenih omrežjih. Po besedah direktorice doma pa je sporno predvsem to, da je dijakinja snemala in posnetke objavljala.

RUSIJA-SEVERNA KOREJA — Severnokorejski voditelj Kim Jong-un in Vladimir Putin načrtujeta srečanje v Rusiji, na katerem bosta razpravljala o orožju. Rusija si namreč želi več orožja za vojno v Ukrajini, severnokorejska delegacija pa je nedavno z vlakom odpotovala v Rusijo, da bi načrtovala Kimov obisk ta mesec, pravijo uradniki. Vladimir Putin si prizadeva, da bi Kim Jong-un v Moskvo poslal artilerijsko orožje in protitankovske rakete, Kim pa, da bi Rusija Severni Koreji zagotovila napredno tehnologijo za satelite in podmornice na jedrski pogon, so povedali uradniki. Kim si prizadeva tudi za pomoč v hrani za svoj obubožani narod.

SLOVENIJA — Nedavne poplave so razkrile vse pomanjkljivosti kanala C0, na katere opozarja civilna družba. Posnetki, ki so se pojavili v javnosti po poplavah, potrjujejo, da je Jankovičev gradbeni podvig nevaren. Do premikov pa prihaja tudi na političnem področju. Preiskovalna komisija, ki obravnava kanal C0, bo danes v javni primopredaji prejela nov sveženj dokumentov. Predsednici Anji Bah Žibert jih bo izročil nekdanji minister Miha Jazbinšek.

UKRAJINA — Ukrajinska vojska je naredila pomemben preboj v ruskih obrambnih linijah na jugu Ukrajine, je za britanski časnik The Guardian povedal general Oleksandr Tarnavskij, ki je zadolžen za ukrajinsko protiofenzivo na jugu. Ukrajinske sile so prebile prvo in najmočnejšo obrambno črto, je dejal general, ki pričakuje hitrejši napredek na območju Zaporožja.

Exit mobile version