Brali smo

154

POLJSKA — Poljska bo na svoji vzhodni meji z Belorusijo enote okrepila z dodatnimi 10 tisoč vojaki, je 10. avgusta napovedal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak, ki je odločitev utemeljil s preprečitvijo napada iz te ruske zaveznice. To je pojasnil potem, ko je obrambno ministrstvo v sredo napovedalo napotitev dodatnih vojakov na belorusko mejo.

SLOVENIJA — Katastrofalne poplave so terjale novo žrtev. 6. avgusta so v večernih urah v narasli Temenici v Ivanji vasi, občina Mirna Peč, našli utopljeno osebo moškega spola. Gre že za šesto žrtev poplav. Vremenske razmere se sicer umirjajo, posledično tudi poplavna nevarnost. Nevarne ostajajo še Drava, Mura in Sava, največjo nevarnost pa bodo sedaj predstavljali plazovi. Številne ceste so še vedno zaprte. Poplave so za sabo pustile opustošenje, blato in naplavine.

NEMČIJA — V Nemčiji so aretirali tunizijskega migranta zaradi domnevnega posilstva 15-letne šolarke v mestu Halle, največjem urbanem središču zvezne dežele Saška-Anhalt. Napad se je zgodil 9. avgusta, a o njem na zahtevo nemških oblasti sprva niso poročali, dokler časopis Mitteldeutsche Zeitung v soboto ni objavil zgodbe, kar je v nemških medijih sprožilo trditve o policijskem prikrivanju.

SLOVENIJA — Slovenija bo iz solidarnostnega sklada EU letos lahko počrpala 100 milijonov evrov. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je danes nastopila pred poslanci državnega zbora, je obljubila, da bomo imeli prihodnje leto na voljo še trikrat več sredstev. Bo vlada to znala izkoristiti?

ZDRUŽENE DRŽAVE — Na osnovni šoli v Teksasu so odpustili temnopolto učiteljico zaradi rasizma nad belci. Njene vidno rasistične objave so razburile javnost in šolo, na kateri je poučevala osnovnošolce. Še preden so jo zaposlili, se je 29-letnica na socialnih omrežjih hvalila s tem, kako “nikoli ne bo dobila odpovedi”, saj so temnopolti v ZDA vedno bolj privilegirani.

SLOVENIJA — Vlada je 8. avgusta napovedala prve resnejše ukrepe za pomoč pri sanaciji škode, ki so nastale kot posledica uničujočih poplav. Povečalo se bo nadomestilo občinam, država bo tudi pomagala podjetjem, ki so bila neposredno prizadeta zaradi ujme, ali pa so bili prizadeti njeni zaposleni, ki sedaj ne morejo na delo. Vlada bo tudi uvedla 14. avgust kot dela prost dan, kot dan solidarnosti. Gre za predlog, ki ni naletel na enotno podporo, številni so namreč prepričani, da gre za škodljiv in demagoški ukrep, ki bo dosegel ravno nasprotno od tega, kar želi doseči. Odpira se tudi vprašanje, kjer bo vlada pridobila sredstva za sanacijo škode. Državni proračun je namreč že pred krizo beležil precejšnji primanjkljaj.

VELIKA BRITANIJA — Otok Ascension je vulkanski otok v Južnem Atlantiku. Najbližje britanskemu prekomorskemu teritoriju je bolj znani otok Svete Helene, kamor so evropske sile izgnale Napoleona. Otok Svete Helene ima britansko ustavo. Britanska ministrica za notranje zadeve Sarah Dines je v ponedeljek razkrila, da resno razmišljajo o izgonu ilegalnih migrantov na otok Ascension.

SLOVENIJA — Necenzurirano je 8. avgusta ponovno postregel z lažno novico in zopet za slabe odločitve te vlade okrivil kar nekdanjo vlado Janeza Janše. Trditve, ki jih sta jih Primož Cirman in Tomaž Modic nanizala v prispevku z naslovom: “Zato Črna, Ljubno in Mozirje ne bodo dobili denarja EU za boj proti poplavam” so popolnoma neresnične. Krivda, zakaj omenjena mesta ne bodo dobila denarja od EU, ne tiči v prejšnji vladi, ampak zato, ker je Golobova vlada znižala sredstva v Načrtu za okrevanje in odpornost iz 280 na 120 milijonov evrov.

IRAN — Oborožen človek je vdrl v siitsko svetišče v Šah Heragh na jugu prvovince Širaz in začel streljati na prisotne od katerih je enega ubil. Isto svetšče je bilo predmet podobnega napada že oktobra lani, ko je bilo 13 smrtnih žrtev.

SLOVENIJA — Javni sektor je zlata jama brez dna, vsaj za nekatere privilegirane/prvorazredne posameznike. Na lestvici najvišjih plač je direktor Muzeja in galerije mesta Ljubljane. Maja je prejel nakazilo v višini dobrih 22 tisočakov!

ITALIJA — V italijanskem Tržiču (Monfalcone) nameravajo prepovedati ženskam kopanje v burkinijih ali drugih oblačilih. Tamkajšnja županja iz desne stranke Lige Anna Maria Cisint je v ponedeljek napovedala takšen ukrep do oktobra.

SLOVENIJA — Med 11. in 16. avgustom so policisti novomeške policijske uprave obravnavali 1274 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policisti so med opravljanjem nalog na območju Čateža ob Savi v soboto, 12. avgusta, ustavili voznika osebnega avtomobila čeških registrskih oznak. Ugotovili so, da 44-letni državljan Češke v vozilu prevaža štiri državljane Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Državljanu Češke so odvzeli prostost, ga pridržali in mu zasegli avtomobil. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedi prehajanja meje ali ozemlja države ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

INDONEZIJA — V Džakarti se je poslabšala kvaliteta zraka. Letos 13. avgusta, se je izkazalo, da je to najslabši dan, saj je bila najbolj onesnažena metropola na svetu. Vlada priporoča rabo manj onesnažujočega premoga in večjo uporabo javnih prevoznih sredstev.

SLOVENIJA — Iz urada predsednice države so sporočili, da se ne bo udeležila osrednje prireditve ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Njena odsotnost ni naletela na pretirano razumevanje. Na vest se je že pred časom odzvala županja občine Črenšovci, ki je dejala, da bi morali vodilni v državi spoštovati državne praznike, ne glede na to, v katerem delu države ga praznujejo. Odzval pa se je tudi občinski svetnik iz občine Turnišče, Tadej Žalik, ki je zapisal: “Do sedaj se še ni zgodilo, da predsednik države ne bi bil prisoten na tej prireditvi. Za parado ponosa si pa brez problema vzame čas.”

SINGAPUR — Policija je zaplenila za okrog milijardo singapurskih dolarjev (razkošne hiše, avtomobili in gotovino), kar je izhajalo iz skrite preprodaje. Policija je v teku operacije aretirala tudi deset oseb s potnimi listi Kitajske, Kambodže, Turčije in Vanuatu, osumlljenih recikliranja dobrin, ki izhajajo iz njihovih kriminalnih poslov v tujini, med njimi hazardnih iger in golljufij.

SLOVENIJA — “Takšni škodi, kot jo dela Sloveniji Golobova vlada z ustvarjanjem absolutno nepropulzivnih razmer, za razvoj tistega, kar naša družba najbolj potrebuje – svobodno podjetniško pobudo in svobodno podjetništvo, se ne more približati nobena naravna katastrofa,” je prepričan univerzitetni profesor Boštjan M. Turk.

image_pdfimage_print