Brali smo

SLOVENIJA — »Če koga zanima, česa se je danes predsednik Sveta RTV Forbici tako ustrašil, da mi ni dovolil do besede, si lahko prebere spodaj. Konec je demokratičnega dialoga na RTV. RTV pa se vrača v temne čase cenzure in popolnega političnega nadzora.« Tako se je direktor RTV Slovenija Uroš Urbanija šele na Tvitterju odzval, da je lahko povedal, česar na seji sveta ni smel.

SLOVAŠKA — Rovi na poljih kot na vojni fronti. Takšen pojav je presenetil kmete v okolici Prešova na Slovaškem. Kilometrske jame, ki se raztezajo po tamkajšnjih poljih, za seboj puščajo tatovi, predvsem Romi, ki iz zemlje izkopavajo stare kable.

SLOVENIJA — “Prebivalci Kočevja potrebujemo pomoč, romski klan sabotira razvoj mesta in brutalno obračunava z občani,” so v anonimnem pismu zapisali Kočevci. Nad policijo in županom so globoko razočarani, kot pravijo so se zato obrnili na medije, da se prične o tem problematičnem klanu javno govoriti, “predno bo le-ta naslednjič z mačeto koga obglavil”. Kočevje namreč že več let trepeta pred romskimi tolpami, ki jih je tam vsak dan več. Kljub opozorilom domačinov, da si ne upajo več na ulice, jih država ne upošteva, Romi pa so vse bolj predrzni.

UKRAJINA — Z velikanskega kipa Očetnjava mati, ki bdi nad ukrajinsko prestolnico, so včeraj odstranili srp in kladivo. Delavci so akcijo izvedli v okviru kampanje odstranjevanja simbolov nekdanje Sovjetske zveze, ki se je okrepila po napadu ruske vojske na Ukrajino konec februarja lani.

SLOVENIJA — Krizne situacije razkrijejo prave voditelje. To je spoznal tudi sicer neodvisen župan Škofljice, ki je na Facebooku zapisal daljše sporočilo, v katerem je med drugim zapisal: “Dajte ljudje odpreti oči in nehajmo dajati veljavo nesposobnim in končno poslušajmo tiste, ki imajo kaj za pokazati.”

RUSIJA — Na podlagi dosegljivih dokumentov so novinarji BBC ugotovili, da je v vojski z Ukrajino padlo 29.217 oseb, resnično število pa je najmanj dvakrat večje. Tretjina od teh so mobilizirani civilisti. Med padlimi so desetine častnikov in nekaj generalov.

SLOVENIJA — Krizna situacija, v kateri je Slovenija danes, je izven meja razsežnosti. Na pomoč so priskočili vsi, razen tistih, ki so jih bila najbolj polna usta besed o pomoči. Golobova vlada in nevladniki namreč, ki imajo tudi danes veliko podporo osrednjih medijev, zvestih psov, ki jih kljub očitni nefukncionanosti še vedno zvesto ščitijo.

KAZAHSTAN — Na dražbo je bilo postavljenih mnogo rudniških ležišč zlata, premoga, nafte in bakra, ki so bilidoslej državna last, kar je prineslo do zdaj preko 1,5 milijarde tengov (okrog 3 milijone evrov, kar je pritegnilo mnogo novih investitorjev, večinoma Kitajcev. 

SLOVENIJA — Nevladniki z Niko Kovač na čelu nasprotovali urejanju vodotokov češ da gre za boj za pitno vodo, zbrali so tudi podpise za referendum in zakon je padel. Marjan Šarec je o referendumu o zakonu o vodah dejal, da: “če se ga [volivci] ne boste udeležili, boste s tem omogočili, da zakon začne veljati in bo krivda izključno vaša”. Čigava krivda je torej zdaj? Kdo je kriv za na tisoče poplavljenih domov, za smrtne žrtve, za rekordno škodo?

ZDRUŽENE DRŽAVE — Nekdanji predsednik Donald Trump, vodilni republikanski kandidat za predsednika leta 2024, je za Breitbart News v daljšem intervjuju razložil svojo politično vizijo vrnitve v Belo hišo, če bi ga volivci naslednje leto poslali nazaj: »Vrtal bom nafto, zgradil še več zidu in končal vojno v Ukrajini.«

SLOVENIJA — »S slovenskim potnim listom lahko brez vizuma vstopimo v 183 držav po svetu, kar našo državo uvršča na 9. mesto na Henleyjevem indeksu potnih listov,« se je pohvalila vlada. A to je laž. Slovenija ni na devetem mestu, ampak na tridesetem. Henleyjev indeks namreč države rangira po skupinah, Slovenija je tako v 9. skupini držav in ne na 9. mestu, je pa na 30. mestu skupaj z Latvijo in Slovaško. Pred nami je celo večina Evropske unije, kar 20 EU držav, tudi Madžarska, Češka, Poljska, Latvija in Litva, je na laž vlade opozoril Borut Rončevič.

RUSIJA — Iz dneva v dan se v Rusiji veča število zaprtih žensk, ki vstopajo v ojsko za borbo proti Ukrajini in se same imenujejo “volkulje”. O tem poroča humanitarna aktivistka Olga Romanova, ki je z obrambnim ministrstvom sklenila pogodbo za odpuščanje kazni.

SLOVENIJA — Če bi “Jankovićev drekovod”, kot uporabniki omrežij pravijo Kanalu C0, že deloval, bi lahko prišlo do hudega onesnaženja podtalnice, ki daje vodo Ljubljančanom.

POLJSKA — S Poljske so davi odpotovali prvi tovornjaki s humanitarno pomočjo za Slovenijo, je danes sporočilo poljsko veleposlaništvo v Sloveniji. Na Slovensko karitas se je medtem že obrnila Caritas Avstrija, ki je ponudila finančno pomoč ob poplavah. Pomagali pa so tudi številni Slovenci, ki živijo v tujini, so pojasnili pri Slovenski karitas.

SLOVENIJA — Prva ocena nastale škode poplav je 500 milijonov evrov, vendar po besedah premierja Roberta Goloba tudi ta ocena še ni dokončna. Golob bo EU sicer prosil za denarno pomoč, s tem da se je še pred mesecem dni odpovedal 160 milijonom evrov EU denarja za zmanjševanje poplavne ogroženosti. Golobova vlada danes trdi, da bo potrebno več storiti na področju urejanja vodotokov, na kar je Janševa vlada opozarjala v času mandata, to je bil tudi namen Zakona o vodah. Črni scenarij, ki smo mu priča te dni, bi lahko bil manj črn, če bi leva vlada le videla onkraj svojih interesov.

JAPONSKA — Japonska je prehrambeno zadostna samo 38%, kar je blizu zgodovinskemu minimumu. Vlada je sprejela načrt, da bi dvignila samozadostnost na 45%. Japonska uvaža večino hrane, ker so se spremenile prehrambene navade prebivalcev.

SLOVENIJA — Na tisoče kolesarjev, ki so protestirali proti vladi Janeza Janše, bi bilo trenutno izjemno koristnih na vseh žariščih Slovenije, kjer odstranjujejo posledice uničujočih poplav. Še posebej zato, ker so od Golobove vlade dobili 40 milijonov evrov več. Toliko rok, a njih nikjer. Zato so se že pojavili pozivi, naj preusmerijo denar za nujno pomoč prizadetim v poplavah.

MYANMAR — Od 1. avgusta lahko myanmarski državljani vstopajo v Rusijo z elektronskimi vizami, ki jih je preprosto dobiti. V Novosibirsku in Sankt Peterburgu bodo odprli myanmarski konzulat, saj se v Myanmar kljub dežavljanski vojskii zatekajo mnogi Rusi.

SLOVENIJA — Dr. Janez Juhant: Zakon o tako imenovani evtanaziji (dobri smrti), ki ga vlaga vladajoča koalicija, je v resnici sodelovanje pri ubijanju in bi morali bíti plat zvona, posebej v Cerkvi. Zakon grobo spodkopava krščanske temelje človeka in družbe, ki jih tudi v sekularizirani moderni obliki še ohranja zahodnoevropsko izročilo.

Exit mobile version