Brali smo

SLOVENIJA — Slovenija se je pod novo vlado Roberta Goloba znašla v neverjetnem paradoksu. Na eni strani smo pričakovali uspešnega podjetnika, poznavalca energetskega sektorja, liberalca, ki bo res gledal samo naprej. Na drugi smo vedeli, da je človek uspel v državnem podjetju, kar ni kakšen neverjeten podvig. A tega, kar smo dobili, ni pričakoval nihče. Dobili smo rdečega carja, človeka, ki zagovarja že desetletja dokazano zgrešene ideologije in se pred slovensko javnostjo obnaša kot od Boga poslan vladar s svojo ljubico pod roko. Dobili smo narcisoidnega kaviar socialista, ki je leta in leta živel na stroške davkoplačevalcev in prejemal nezakonito visoko plačo.

ZDRUŽENE DRŽAVE — Peter Zeihan je znani ameriški geopolitik in avtor številnih člankov za medije, kot so Washington Post in Wall Street Journal, tokrat pa je gostoval v spletni oddaji Joeja Rogana. Zeihan je postavil zanimivo in presenetljivo tezo, da Kitajsko skoraj zagotovo čaka kolaps, do potencialne katastrofe pa ji je ostalo le še deset let.

SLOVENIJA — Edvard Kadič: Pred dnevi sem zapisal tekst, prispodobo o zdajšnjem dogajanju v Sloveniji. Za naslov sem uporabil izrek, ki sem ga bil velikokrat deležen od svoje stare mame, in sicer: »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.« Presenetljivo, koliko pozitivnih komentarjev je požel omenjeni izrek, češ, ja, tako so nas pa včasih učili stari starši ipd. Skupni imenovalec komentarjev je bil, da je šlo za nauk, ki smo ga bili deležni včasih, danes je pa bolj ali manj pozabljen ali v najboljšem primeru samo zastarel.

VELIKA BRITANIJA — Oče štirih otrok je povedal svojo šokantno zgodbo. Ker je nasprotoval “prebujenim” norostim v šoli, ki jo obiskujejo sinovi, je pristal pred sodiščem. Nasprotoval je namreč ideji odstranitve pisoarjev v deških straniščih, da bi jih “lahko naredili spolno nevtralne”.

SLOVENIJA — Še en zaskrbljujoč podatek: Slovenija se je v desetletnem obdobju (2012–2021) na področju bruto investicij na prebivalca letno znašla na repu evropskih držav.

ITALIJA — Italijanski poslanci so v sredo podprli zakon, ki prepoved nadomestnega materinstva razširja tudi na tiste, ki dobijo otroke preko nadomestnih mater v tujini. Ta namreč “žali dostojanstvo žensk in tepta pravice otrok”.

SLOVENIJA — Podatki Statističnega urada razkrivajo, da se je življenje v Sloveniji ponovno podražilo. K mesečni inflaciji v juliju 2023 so tokrat največ prispevale podražitve v turizmu in cene naftnih derivatov. Inflacija v Sloveniji je še vedno višja kot v povprečju držav z evrom.

ZDRUŽENE DRŽAVE — Irsko kirurginjo, ki je zaslovela zaradi izvajanja kirurških posegov za spremembo spola, so poimenovali “mesarica iz Loutha”. Svojo zasebno prakso je odprla na Floridi, svoje stranke, ki so bili tudi otroci, pa v operacije zvabljala s pomočjo promoviranja posegov na družbenih medijih. Glede na njeno vedenje na družbenih mediji številni menijo, da gre za osebo brez kančka samozavedanja, kljub temu pa ji je uspelo pohabiti na stotine otrok. Proti njej je bila vložena pritožba, posledice pri otrocih pa so katastrofalne in nepopravljive.

SLOVENIJA — Pri Ruski kapelici je potekala pietetna slovesnost, na kateri so se zbrani poklonili spominu umrlih ruskih ujetnikov. Slovesnost pod Vršičem je bila v preteklosti elitni dogodek, na katerem so predstavniki slovenske levice utrjevali vezi z ruskim državnim vrhom. Tako kot lani je tudi letos dogodek potekal v omejenem formatu, ki se ga domače državno vodstvo ni udeležilo. Sta se ga pa udeležila zadnji vodja slovenskih komunistov Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković. Na dogodku ni manjkal niti Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je na obeležju položil cvetje v imenu svoje strank SNS.

UKRAJINA — Ukrajinske sile so zabeležile še eno pomorsko zmago nad rusko mornarico. Rusko ladjo Olenegorskiy Gornyak je hudo poškodovalo brezpilotno plovilo naloženo s 450 kilogrami eksploziva. Napad se je zgodil v pomorskem oporišču Novorosijsk v regiji Krasnodar.

SLOVENIJA — Nezakonito izplačilo nagrade Svetlani Makarovič in arbitraren predlog za izbris patriotskega Društva za promocijo tradicionalnih vrednot sta najbolj sveža primera v nizu škandaloznih ravnanj ministrice za kulturo Aste Vrečko. Čeprav žanje zgražanje, koalicijski partnerji gledajo stran in nič ne kaže, da bo to žensko kdo ustavil. Pa bi jo moral, čim prej.

ZDRUŽENE DRŽAVE — Donald Trump je po zaslišanju na zveznem sodišču veselo odkorakal in “vdrl” na poroko, ki se je odvijala v njegovem golf klubu. Vsi so ga navdušeno sprejeli in vzklikali “ZDA”. Pozdravil je tudi presenečena ženina in nevesto.

SLOVENIJA — V prvem četrtletju 2023 se je rodilo 3.971 otrok, umrlo je 5.829 prebivalcev. V primerjavi z istim obdobjem leto prej je bilo število rojenih nižje za 227 (5 odstotkov), število umrlih pa za 476 (8 odstotkov). Negativna vrednost naravnega prirasta na 1.000 prebivalcev se je v enem letu spremenila z −4,1 na −3,6, so objavili v statističnem uradu RS. To so zaskrbljujoči podatki, Janez Janša pa pravi, da je to strateška katastrofa in veleizdaja naroda, saj je Golobova vlada ukinila Urad za demografijo.

NEMČIJA — Nemčija je junija izvozila za 131,3 milijarde evrov blaga, kar je 0,1 odstotka več kot prejšnji mesec. Uvoz se je zmanjšal za 3,4 odstotka na 112,6 milijarde evrov, s čimer se je trgovinski presežek povečal na 18,7 milijarde evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

SLOVENIJA — V 24ih urah 30. julija so policisti Policijske postaje Brežice izsledili in prijeli 78 državljanov Afganistana, 21 državljanov Iraka, 11 državljanov Maroka, devet državljanov Konga, osem državljanov Kube, pet državljanov Rusije, tri državljane Bangladeša, tri državljane Kirgizistana, dva državljana Nepala, dva državljana Pakistana, državljana Indije in državljana Toga. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. Na območju PU Koper pa so policisti v zadnjih 24ih urah obravnavali 32 nezakonitih prehodov državne meje.

KANADA — Kanadski premier Justin Trudeau in njegova soproga Sophie Gregoire Trudeau sta v sredo po 18 letih zakona oznanila, da se ločujeta. “Po številnih pomembnih in težkih pogovorih sva sprejela odločitev, da se ločiva,” sta sporočila prek družbenega omrežja Instagram.

SLOVENIJA — Vlada je na četrtkovi dopisni seji zagotovila 1,1 milijona evrov pomoči tistim, ki so bili med 12. julijem in 2. avgustom prizadeti v neurjih. Ampak neurij še ni konec – poplave so zajele celotno Slovenijo, škoda bo ogromna, medtem ko ministri in premier uživajo na dopustih. Predlog naj bi obravnavali po nujnem postopku, vendar šele po dopustih, saj se nameravajo sestati šele 17. avgusta. Se torej vlada norčuje iz nas?

Exit mobile version