“sedmero čudes” krščanstva

79

Na pobudo švicarskega milijarderja Bernarda Webra leta 2001 je kakšnih 100 milijonov ljudi po internetu “izglasovalo” sedem “čudes” sodobnega sveta, ki so bila razglašena 7. junija 2007. To so: inkovsko mesto Machu Picchu, Kristusov kip na Rio de Janeirom, mavzolej Tadj Mahal v Indiji, Majevska piramida v Mehiki, Rimski kolosej, Kamnito mesto Petra v Jordaniji in Veliki kitajski zid.

»Ali je mogoče, da krščanska civilizacija v dva tisoč letih svojega obstoja ni ustvarila nič takega, kar bi upravičeno šteli med ‘čudesa”?« so se po tej razglasitvi oglasili mnogi. Kristusov kip nad Riom nima kakšnega posebnega verskega sporočila.

Priznani italijanski umetnostni zgodovinar Luciano Caramel je naprvail tale seznam “sedmerih čudes” krščanstva: bazilika sv. Petra v Rimu, Sikstinska kapela v Vatikanu, stolnica v Aachnu (Nemčija), bazilika sv. Sofije v Carigradu (zdaj mošeja in muzej), bazilika Božjega groba v Jeruzalemu, katedrale v Kremlju, samostani na gori Atos, bazilika sv. Frančiška v Assisiju in stolnica Sagrada Familia v Barceloni.

image_pdfimage_print