Nemiri in nasilje v Franciji so se razširili tudi v Belgijo in Švico

Ana Horvat

54

Francoske oblasti so peto noč nemirov, ki jih je sprožil incident, v katerem je umrl Nahel Makouz, aretirale več kot 2 tisoč protestnikov, vendar je bila sobotna noč mirnejša kot druge. V nedeljo do 3. ure zjutraj je bilo po vsej državi aretiranih skupno 486 ljudi, je po poročanju francoskih medijev povedal notranji minister Gérald Darmanin, da je bila »noč mirnejša zaradi odločnega ukrepanja varnostnih sil«. Protesti so se sodeč po nekaterih medijih razširili tudi v Belgijo in Švico, pravi razlog za nemire pa je po mnenju izvršnega direktorja društva proti ekstremizmu »posledica neuspeha pri integraciji muslimanskega priseljenskega prebivalstva v državi«, poroča Fox News, medtem ko francoski predsednik za širjenje nasilja krivi družbene medije.

Francosko notranje ministrstvo je v soboto sporočilo, da je bilo po četrti noči nasilja pridržanih 1.311 ljudi. Poročali so o 2.560 požarih na javnih cestah, pri čemer je zgorelo 1.350 avtomobilov in da je bilo 234 primerov škode ali požara v zgradbah. Francija je v soboto zvečer aktivirala 45.000 policistov in žandarjev po vsej državi, je povedal notranji minister Gérald Darmanin. »Mislim, da vsi razumejo, da se vlada ne bo umaknila,« je dejal in dodal, da bo francoska vlada še dodatno okrepila varnostne sile v Lyonu in Marseillu, kjer je v petek zvečer prišlo do nasilnih spopadov, ki so dejansko posledica neuspešne integracije muslimanskega priseljenstva v Franciji.

»Kar se tam dogaja, je posledica neuspeha pri integraciji muslimanskega priseljenskega prebivalstva v državi,« je za Fox News Digital povedal Alan Mendoza, soustanovitelj in izvršni direktor Henry Jackson Society. Slednje je društvo, ki deluje prek meja in strankarskih linij za boj proti ekstremizmu, spodbujanje demokracije in resničnih človekovih pravic. Svojo tragično izkušnjo s protesti je za tuje medije delil tudi župan pariškega predmestja, ki je povedal, da so njegov dom napadli v nedeljo zjutraj in to označil za “poskus atentata” na njegovo družino sredi nemirov, ki v državi še trajajo. »Francija je padla. V nekaj letih bo postala prva islamska republika v Evropi. Dobrodošli begunci!« je na Twitterju zapisal uporabnik in delil video, kjer se v ozadju vali ogromen val dima iz zanetenega požara.

»Ob 1.30 zjutraj, ko sem bil v mestni hiši, tako kot zadnje tri noči, so posamezniki z avtom trčili v mojo rezidenco, preden so ga zažgali, da bi zažgali mojo hišo, v kateri so spali moja žena in moja dva majhna otroka,« je dejal. Župan Vincent Jeanbrun L’Haÿ-les-Roses iz občine v južnem predmestju Pariza je izjavil: »Medtem ko sem poskušal zaščititi otroke in pobegniti pred napadalci, sta bila moja žena in eden od mojih otrok ranjena,« poroča CNN. Poudaril je, da nima dovolj »močnih besed, da bi opisal svoja čustva ob grozi te noči« in se zahvalil policiji in reševalnim službam za njihovo pomoč. Na spodnjem posnetku je videti policaje, ki se trudijo zadržati izgrednike, ki so po vsej državi nemire izkoristili za rope.

Medtem ko je francoska vlada napotila varnostne sile in policijo po vsej državi, so se nemiri nadaljevali z drugo nočjo protestov. Po začasnih podatkih notranjega ministrstva je bilo čez noč po vsej Franciji pridržanih več kot 700 ljudi. V izjavi so dodali, da je bilo ponoči ranjenih 45 policistov in žandarjev, medtem ko je bilo poškodovanih 74 zgradb vključno s 26 policijskimi in žandarskimi postajami, 577 vozil pa zažganih. Prejšnjo noč je bilo pridržanih več kot 1.300 ljudi, poročali pa so o 2.560 požarih na javnih cestah. Številni pridržani od začetka nemirov v torek so mladoletniki, povprečno stari 17 let, je povedal francoski notranji minister.

»Francija hitro postaja država tretjega sveta. Glasovali so za to. To bo verjetno vsako leto samo slabše. Voditelji v Evropi namenoma uvažajo ta kaos iz Afrike, Sirije, Afganistana. Iz neznanega razloga mislijo, da je neomejeno priseljevanje dobra stvar,« je zapisal uporabnik Twitterja.

Izgredi pa so se v petek iz Francije razširili tudi v Strasbourg, drugo neuradno prestolnico EU poleg Bruslja. Posnetki s prizorišča na Place Kleber v središču Strasbourga prikazujejo mladostnike, ki brcajo in razbijajo okna trgovine ter ljudi, ki zapuščajo trgovino skozi razbito okno, ko skušajo pobegniti.

Nemiri in posledice tudi v sosednjih državah

Posledice izgredov v Franciji pa je bilo čutiti tudi v sosednjih državah, saj so tudi ženevski čezmejni javni tramvaji in avtobusi v petek zvečer niso vozili čez švicarsko mejo v Francijo. Francija je v pričakovanju naslednje zaporedne noči protestov zaradi umora najstnika med zaustavitvijo prometa po vsej državi uvedla ustavitev avtobusnih in tramvajskih storitev ob 21. uri.

Po družbenih omrežjih so med izgredi krožili pozivi, naj se v Bruslju zberejo in protestirajo. Brusselstime poroča, da so se mladi v Bruslju zbrali že v četrtek v več občinah, kar je povzročilo igro mačke z mišjo z varnostnimi silami, ki so se v velikem številu mobilizirale, da bi zadušile morebitne nemire. Nazadnje so se izgredi zgodili v soseski Anneessens in njeni okolici, kjer je bila ogromna prisotnost policije, ter na bližnji postaji Midi (Jug). Policija je hitro aktivirala najvišjo stopnjo zemeljskega odziva, kar pomeni, da je vodenje akcije prevzel načelnik policije.

Macron za širjenje nemirov krivi tudi družbene medije

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je na krizo odzval mešano, streljanje je sprva opisal kot “nerazložljivo” in “neodpustljivo”, nato pa obsodil proteste in za naraščajoče nasilje okrivil vse, od družbenih medijev do video iger. Pod drobnogledom so zdaj v Franciji so tudi družbeni mediji, saj predsednik države krivi TikTok, Snapchat in druge platforme za pomoč pri spodbujanju obsežnih nemirov. Povedal je, da igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju posnemanja nasilnih dejanj, medtem ko država poskuša zatreti proteste, ki so razkrili dolgotrajne napetosti med policijo in mladimi v državi.

image_pdfimage_print