Brali smo

119

EVROPSKA UNIJA — Komisija je predstavila letni spomladanski paket evropskega semestra, ki vključuje sporočilo, poročila o državah in priporočila za posamezne države za vseh 27 držav članic, poglobljene preglede za 17 držav članic in predlog Komisije o smernicah za države članice. Po poglobljenem pregledu Slovenije je opozorila na kar nekaj pomanjkljivosti, hkrati pa ji priporočila, da mora zagotoviti dolgoročno javnofinančno vzdržnost zdravstva in dolgotrajne oskrbe, opozorila pa na ponovno uravnoteženje davkov v smeri rasti prijaznejših in trajnostnih virov.

SLOVENIJA — Marsikdo ne ve, da se je nova spremljevalka premierja Roberta Goloba, pred leti navduševala nad stilno usklajenim oblačenjem tedanjega premirja Boruta Pahorja. Vendar pa bi ga rajši kot oblečenega v “do potankosti zalikane poslovne obleke z manšetnimi gumbki, še bolj oboževala brez njih, denimo v spodnjem perilu“.

RUSIJA — Več kot 9.000 mladih od 14 do 17 let bo poleti obiskovalo patriotično vojaška taborišča kot nekakšni sovjetski “pionirji”. Učili jih bodo “ognjenih in taktičnih spopadov”, temelje vojaške medicine in vodenje dronov. Srečevali so bodo z veterani svetovne vojske in vojske z Ukrajino.

SLOVENIJA — Platforma evropskega spomina in vesti se je odzvala na vladno odločitev, da ukine dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Menijo, da gre za sramotno odločitev in da je ukinitev dneva spomina zanikanje dejstev, ki so se dejansko zgodila, zato vlado pozivajo k premisleku o svojem stališču.

KOSOVO — Po današnjih (29. maja) spopadih med pripadniki Kforja in lokalnimi Srbi v občini Zvečan na severu Kosova je najmanj ena oseba utrpela strelno rano in je življenjsko ogrožena, je za srbski portal televizije N1 potrdil direktor kliničnega centra v Mitrovici. Med poškodovanimi so tudi pripadniki Natove misije na Kosovu. Slovenski vojaki niso sodelovali v današnjem posredovanju enot Kforja na severu Kosova, v katerem je bilo poškodovanih okoli 25 pripadnikov misije Nata.

SLOVENIJA — »Politika ne naredi ničesar, da bi ustavila največjega političnega gangsterja (Jankovića), ki je pred dnevi na sodišču dosegel še eno zmago. Tokrat je bil oproščen še dodatnih 20 milijonov evrov,« je na protestnem shodu izpostavila ljubljanska mestna svetnica Jasminka Dedić, ki poštene uradnike poziva, naj ostanejo pogumni in zavrnejo sodelovanje pri tem zločinu. Pomoč Ljubljančanom pri zavzemanju za čisto pitno vodo je obljubila poslanka SDS Anja Bah Žibert.

FRANCIJA — Pod Macronom se v Francijo po več kot 140 letih vrača t. i. “preventivna cenzura”. Francoski notranji minister Gérald Darmanin je 9. maja pozval prefekte (upravnike provinc) po vsej državi, naj prepovedo dogodke in proteste, ki jih organizirajo “skrajni desničarji ali ultradesničarji”. Samo v Parizu je policija pretekli konec tedna prepovedala šest tovrstnih dogodkov vključno s simpozijem, ki ga je organiziral Inštitut Iliade.

SLOVENIJA — Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića naslovila pismo, v katerem ga je pozvala, da začasno prekine gradnjo kanala C0, konča postopek za pridobitev presoje vplivov na okolje in odgovorno ter pregledno, v dialogu s splošno in strokovno javnostjo, sprejme najboljšo možno odločitev, saj je opozorila na več nepravilnosti, ki kažejo na izigravanje zakonodaje v postopku gradnje kanala C0.

VELIKA BRITANIJA — Poleg vseh ostalih škodljivih levičarskih ideologij je ena izmed njih prav zagotovo kritična teorija rase, ki trdi, da je ena rasa zaščitena bolj kot druga. V ZDA se je na podlagi tega vidno razvil rasizem proti belcem, medtem ko si temnopolti dovolijo vedno več, tudi kršenje zakona, nato pa se v svoje opravičilo sklicujejo na “rasno karto”, češ da je vsaka njihova obtožba izrečena na podlagi rasizma. Na to karto je zdaj hotel igrati 18-letni Tik Toker iz Londona, ki za pozornost na Tik Toku krši zakone, vdira v domove, nazadnje pa je na vlaku celo stopil  v strojevodjevo kabino in posegel v nadzor in varnostno opremo. Seveda so ga zaprli.

SLOVENIJA — Svete Višarje so v soboto, 27. maja, preplavili slovenski navdušenci nad športom. Na skoraj vseh kotičkih ob progi je bilo mogoče videti slovenske zastave in slišati slovensko besedo. Vzdušje pa je bilo toliko bolj neverjetno potem, ko je navkljub mehanski okvari kolesa Primož Roglič uspel priboriti odločilno zmago. Kot nosilec roza majice je Roglič v nedeljo odpeljal še zadnjo etapo in po prečkanju ciljne črte v Rimu slavil s prednostjo 14 sekund pred Britancem Geraintom Thomasom.

ITALIJA — »Italijanski predsednik Sergio Mattarella je podelil pokal zmagovalcu Giro di Italia Primožu Rogliču. V Rim ni povabil predsednice Nataše Pirc Musar, čeprav je bila tam pred kratkim,« je nedeljsko dogajanje komentiral zamejski odvetnik Damijan Terpin. Nekdanji predsednik republike Pahor je na Twitterju pred sklenitvijo znamenite dirke po Italiji sporočil, da bo skupaj s predsednikom Mattatello pričakal zmagovalca Gira, pred tem pa ga je italijanski predsednik sprejel na zasebnem pogovoru v palači na Kvirinalu. Razlaga, zakaj ni povabil predsednice Nataše Pirc Musar je preprosta: spomnimo, da je Pirc Musarjeva v predvolilni kampanji nastopala izrazito nastrojeno proti zmagoviti italijanski stranki in jih označila za neofašiste. Medtem pa je predsednik Pahor oba predsedniška mandata gojil tople odnose z italijansko stranjo, kar je pripeljalo do zbliževanja in zacelitve odprtih ran med obema narodoma.

SLOVENIJA — »Cilj ZRTVS-1B je torej politična čistka, izvedena z zlorabo zakonodajnega postopka in v nasprotju s številnimi drugimi elementi pravne države,« sta vlagatelja pobude za ustavno presojo zakona o RTV med drugim zapisala v pritožbo, ki sta jo poslala na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ustavno sodišče namreč ni zaščitilo pravice posameznika, temveč je zaščitilo zakonodajno oblast, kar odpira vprašanje učinkovitega varstva človekovih pravic.

ŠPANIJA — Španski premier Pedro Sanchez je 2. maja razpisal predčasne parlamentarne volitve za 23. julij, in sicer le dan po tem, ko so vladajoči socialisti ob slavju konservativcev doživeli hud poraz na občinskih in regionalnih volitvah. Redne parlamentarne volitve v Španiji so sicer načrtovane za december.

UKRAJINA — Rusija je 28.maja ponoči izvedla nov obsežen napad z brezpilotnimi letalniki na ukrajinsko prestolnico Kijev, v katerem sta bili ubiti najmanj dve osebi, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile ukrajinske oblasti. Šlo je za najbolj obsežen tovrsten napad od začetka vojne v Ukrajini, vendar je protiraketni ščit uspel sestreliti kar 52 od 54 iranskih dronov. Napad je potekal v več valovih in je potekal več kot 5 ur, alarm za zračni napad pa je po navedbah ukrajinske vojske trajal več kot pet ur.

image_pdfimage_print