Leta 2022 je bilo zaradi vere umorjenih 5.621 kristjanov

Preganjanje kristjanov se je leta 2022 močno razmahnilo po vsem svetu, razkriva Open Doors v svojem na novo izdanem svetovnem opazovalnem seznamu 2023. Vsak dan je po svetu zaradi vere umorjenih 13 kristjanov, vsak dan je napadenih 12 cerkva ali krščanskih zgradb in vsak dan je 12 kristjanov neupravičeno aretiranih ali zaprtih, nadaljnjih pet pa ugrabljenih.

Med streznjujočimi statističnimi podatki, vključenimi v letno poročilo, so bili umori 5.621 kristjanov zaradi njihove vere, oskrunjenje 2.110 krščanskih cerkva in zgradb ter osupljivo število kristjanov po vsem svetu, ki se soočajo z visoko stopnjo preganjanja in diskriminacije: 360 milijonov. Skupina Open Doors, ki se ukvarja s preganjanjem kristjanov, letno objavlja World Watch List, v katerem razvršča petdeset držav, v katerih je najbolj nevarno biti kristjan. Na vrhu letošnjega seznama je Severna Koreja, uradno ateistična komunistična država, ki ostaja “brutalno sovražen kraj za življenje kristjanov” in kjer “vernike pošiljajo v delovna taborišča kot politične zapornike, kjer so razmere krute, ali pa jih ubijajo na kraju samem,” navajajo poročila.

V Severni Koreji kristjani nimajo prav nobene svobode in skoraj nemogoče je, da bi se verniki zbrali ali srečali pri bogoslužju. Biti kristjan ali celo posedovati Sveto pismo je hudo kaznivo dejanje, ki bo strogo kaznovano, ugotavlja poročilo. Razlog za tako ekstremno preganjanje kristjanov je v tem, da se “krščanstvo obravnava kot posebna grožnja diktatorski ideologiji in upravljanju barbarskega režima v državi,” na kristjane pa “gledajo kot na sovražnike tako vodstva kot družbe na splošno”. Na drugem mestu je letos afriška država Somalija, večinsko muslimanska država, kjer kristjane pogosto nasilno napadajo.