Slovenija znova v hudi nevarnosti, da postane migrantski žep

61

Vlada Roberta Goloba že od začetka svojega nastopa sprejema odločitve, zaradi katerih je Slovenija vse bolj izpostavljena množičnim migracijam. To je razvitno tudi iz statistik o nezakonitih migracijah, saj je bilo letos samo v prvih dveh mesecih obravnavanih kar 5.162 primerov nezakonitih vstopov v Slovenijo, leta 2022 ob istem času pa 1.295. Zaradi tega trenutna vlada ne doživlja kritik le iz strani svojih državljanov, ki se ob meji dnevno soočajo s skupinami migrantov, temveč tudi iz strani naših sosed Avstrije in Italije.

Zaradi migrantske politike trenutne levoliberalne vlade naši deželi grozi, da postane migrantski žep, saj se ob ukrepanju Italije in Avstrije vse več migrantov lahko obtiči v Sloveniji, čeprav po nekaterih neuradnih informacijah že sedaj azilni domovi pokajo po šivih.

Italija, ki se letos prav tako sooča s porastom nezakonitih migracij, je zaradi tega razglasila izredne razmere. Ob tem je Matteo Salvini, vodja Lige in podpredsednik italijanske vlade, ki je tudi minister za infrastrukturo in transport, omenil tudi Slovenijo, s katero mora po njegovem mnenju Italija doseči dogovor, da bo znova začela glede migracij »delati, kar mora in kar je že počela v preteklosti«. Njegove besede so bile namenjene predvsem stanju v Furlaniji – Julijski krajini, ki je vstopna točka zahodnobalkanske migrantske poti. Zaskrbljujoče je predvsem to, da je namestnik italijanskega premierja ob razglasitvi izredne situacije pozval slovensko vlado, da začne sprejemati znova migrante, ki so med državama nezakoniti prečkali mejo, sicer bo Italija znova uvedla nadzor na meji.

Kot vemo, Avstrijci že nekaj časa prav tako izvajajo nadzor na državni meji s Slovenijo, ki še ni bil umaknjen ravno zaradi nezmožnosti naše trenutne vlade, da se postavi po robu nezakonitim migracijam. Nedavno je Avstrija napovedala podaljšanje nadzora na meji še za pol leta ravno zato, ker Slovenija beleži velik porast nezakonitih migracij, po besedah avstrijskega notranjega ministra naj bi bil ta kar 300-odstoten.

Avstrija in Italija se tako spopada s problematiko nezakonitih migracij, medtem ko slovenska vlada noče ustrezno ukrepati in namesto tega raje podira ograje. Če pride do tega, da tudi Italija uvede mejni nadzor, bo naša domovina postala žep za migrante, ki že sedaj predstavljajo vse večjo težavo.

image_pdfimage_print